Siers ir viens no pasaulē visiecienītākajiem un patērētākajiem pārtikas produktiem. Latvijā siera patēriņš būtiski aug Līgo svētku laikā. Svētki ir jau tepat aiz stūra, tāpēc šis ir labākais laiks, lai uzzinātu kaut ko jaunu par šo daudzu iecienīto produktu! Pārsteidz citus svētkos ar savām zināšanām par sieru!
Interesanti fakti par sieru:
- Nav precīzi zināms, kad pasaulē tika radīts pirmais siera ritulis, taču arheologu atklātais liecina, ka sieru ēduši arī cilvēki jau 6000. gadā pirms mūsu ēras. Pētījumi arī liecina, ka šajā laikmetā Mezopotāmijā sieru gatavoja no govs un kazu piena.
- Pasaulē ir pieejamas vairāk nekā 2000 siera šķirņu.
- Mocarella siers ir visizplatītākais un visvairāk patērētais siera veids pasaulē.
- Grieķijas iedzīvotāji ir lielākie siera patērētāji pasaulē. Vidēji viens Grieķijas iedzīvotājs katru gadu apēd aptuveni 27,3 kg siera.
- Pirmā siera fabrika tika atvērta Šveicē 1815. gadā, tomēr veiksmīga masveida ražošana sākās 1851. gadā Amerikas Savienotajās Valstīs.
- Siers, ja to ēd mērenā daudzumā, ir lielisks olbaltumvielu, kalcija un fosfora avots.
- Sieru var ražot, izmantojot dažādu veidu pienus, tostarp govs, bifeļu, kazas, zirga un pat kamieļu pienu.
- Katru gadu visā pasaulē tiek saražoti 20 miljoni tonnu siera.
- Lai pagatavotu vienu kilogramu siera, nepieciešamas aptuveni 10 litri piena.
- Romas impērijas laikā turīgo romiešu mājās bija atsevišķas virtuves tikai siera gatavošanai, tās sauca par careale.
- Interesanti, bet siers var palīdzēt aizsargāt zobu emalju un tam piemīt antibakteriāla īpašības.
- Lai gan neviens īsti nezina, kurš izgatavoja pašu pirmo sieru, vēsturiskie ieraksti liecina, ka ceļotāji no Āzijas savu siera ražošanas tehniku uz Eiropu atveda pirms Romas impērijas.
- ASV gada laikā saražo visvairāk siera pasaulē.
- Dārgākā sviestmaize pasaulē ir Serendipity “Quintessential Grilled Cheese”, kas gatavota ar Caciocavallo Podolico sieru — retu itāļu šķirni, kas gatavota no brīvā dabā dzīvojošu govju piena, kuras tiek barotas ar fenheli un meža zemenēm.
Avots