Cik bieži jūs tīrāt savu mājvietu? Ir cilvēki, kas katru otro dienu uzkopj, citi veic uzkopšanu reizi nedēļā, citi vēl retāk. Ir vietas mājā, kuras nepieciešams tīrīt biežāk nekā citas, piemēram, vannas istaba. Ir vietas, kur tik bieža uzkopšana nav nepieciešama. Izrādās, ka ir arī tādas vietas, kuras varam nepamatoti pārāk bieži tīrīt vai pieļaut būtiskas kļūdas to uzkopšanā, kas var radīt lielus izdevumus!
Kā izrādās, tad pārāk bieža tīrīšana var būt tikpat kaitīga kā nepietiekama tīrīšana.
1. Dabīgā akmens darba virsmas
Eksperte Kenzija Hārklija norāda, ka, ja jums mājās ir dabīgā akmens virsmas, piemēram, marmora, kvarca, steatīta (ziepjakmens) vai cita šāda veida virsma, jums jābūt uzmanīgai ar tās tīrīšanu un kopšanu. Kategoriski nav ieteicams tīrīt šādas virsmas ar skābi saturošiem tīrīšanas līdzekļiem.
Skābi saturoši tīrīšanas līdzekļi var izraisīt tā saukto "kodināšanu", radot neatgriezeniskus virsmas bojājumus. "Pārmērīga etiķa, citrona vai citu skābu tīrīšanas līdzekļu lietošana var padarīt dabīgā akmens virsmu matētu," saka Hārkija, "mikrošķiedras lupatiņa un silts ūdens bieži vien palīdzēs tikt galā ar ikdienas netīrumiem. Nopietnākai tīrīšanai izmantojiet akmenim drošu aerosolu bez skābes vai amonjaka."
2. Krāsoti skapīši
Eksperte neiesaka tīrot, piemēram, krāsotos virtuves skapīšus, izmantot abrazīvus materiālus, šādi iespējams tikai sabojāt skapīšu virsmu un krāsojumu. "Pastāvīga skapīšu beršana ar tīrīšanas līdzekļiem vai pat mitrām mikrošķiedras lupatiņām var noņemt krāsu no tiem," norāda Hārkija. Tā vietā viņa iesaka izmantot sausu putekļu lupatiņu, lai atbrīvotos no putekļiem un netīrumiem.
3. Putekļsūcējs
Ik pa laikam ieteicams ne tikai izmantot putekļsūcēju grīdu uzkopšanā, bet veikt arī tam apkopi. Iztīriet putekļsūcēju un atbrīvojiet to no savāktajiem netīrumiem, taču paša putekļsūcēja detaļas nemazgājiet ar ūdeni, ja vien to nav norādījis ražotājs. Notīriet putekļsūcēju un tās detaļas ar mitru lupatiņu, neizmantojot nekādus citus tīrīšanas līdzekļus.
Ļaujiet visām putekļsūcēja detaļām rūpīgi nožūt, lai izvairītos no nepatīkamas smakas, kura var rasties, ja tas kopā tiks salikts mitrs!
Avots