15 interesanti fakti par cilvēka ķermeni

© pexels.com

Cilvēka ķermenis ir apbrīnojams! Vai jūs zināt, cik daudz siekalu dienā var izdalīt mute, vai to cik daudz baktēriju dzīvo nabā? Uzziniet atbildes uz šiem jautājumiem un vēl 13 interesantus faktus par cilvēka ķermeni!

pexels.com

15 interesanti fakti par cilvēka ķermeni

  1. Katru dienu mutē izdalās vidēji viens litrs siekalu.
  2. Smadzenes reizēm aktīvāk darbojas, kad mēs guļam, nekā tad, kad esam nomodā.
  3. Ja visi cilvēka asinsvadi tiktu izstiepti vienā taisnā līnijā, tie varētu četras reizes apriņķot apkārt ap Zemes ekvatoru.
  4. Vai zināt, ka vārds "muskuļi" (muscles) cēlies no latīņu valodas termina, kas nozīmē "mazā pele". Senie romieši uzskatīja, ka bicepsa muskulis atgādina peli.
  5. Ķermenis spēj izstarot gaismu. Izstarotās gaismas daudzums ir tik niecīgs, ka to ar neapbruņotu aci nevar redzēt.
  6. Vidusmēra cilvēka nabā mīt 67 dažādas baktēriju sugas.
  7. Katru gadu viens cilvēks zaudē aptuveni četrus kilogramus ādas šūnu.
  8. Zīdaiņi līdz viena mēneša vecumam raud, neizdalot nevienu asaru.
  9. Informācija pa cilvēku nerviem pārvietojas aptuveni ar 400 km/h lielu ātrumu.
  10. Vidēji dzīves laikā cilvēka sirds pukst vairāk nekā trīs miljardus reižu.
  11. Cilvēka kreisā plauša ir aptuveni par 10 procentiem mazāka nekā labā.
  12. Cilvēka zobi ir tikpat spēcīgi kā haizivju zobi.
  13. Zinātnieki lēš, ka deguns spēj atpazīt triljonu dažādu smaržu.
  14. Cilvēki ir vienīgā dzīvā būtne, kas var nosarkt.
  15. Aptuveni 8% no jūsu svara veido asinis.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Dzīvo gudri!

Vai esi pamanījis, ka jau no virtuves plaukta nākošs aromāts spēj pacelt noskaņojumu, radīt mājīguma sajūtu vai pat uzburt atmiņas par bērnību? Smaržām ir neticami spēcīga ietekme uz mūsu emocijām un fizioloģiju, jo tās stimulē smadzeņu daļu, kas atbild par atmiņām un emocijām. Tāpēc garšvielas un ēdiena aromāti nav tikai kulinārijas sastāvdaļa – tie ir arī sava veida “noskaņojuma slēdži”, raksta “psychologytoday.com”.