Viena vienkārša, bet bieži pieļauta kļūda var kļūt par negaidīti liela elektrības rēķina iemeslu - tā ir karsta ēdiena ievietošana tieši ledusskapī, raksta “express.co.uk”.
Saskaņā ar “Beko” produktu pārvaldības speciālistu teikto, šis izplatītais ieradums liek jūsu ledusskapim strādāt ievērojami vairāk, lai noregulētu tā iekšējo temperatūru.
"Vispirms vienmēr ļaujiet ēdienam atdzist līdz istabas temperatūrai," skaidro speciālisti.
"Lai gan daudzi uztraucas par to, cik droši ir ievietot siltu pārtiku ledusskapī, par to nevajag raizēties - tas ir ir pilnīgi droši, bet tas liks jūsu ledusskapim piedzīvot temperatūras lēcienus, kas palielina enerģijas patēriņu un noslogo ierīci,” piebilst eksperti.
Precīzs izmaksu pieaugums, kas rodas, ievietojot ledusskapī karstu ēdienu, ir atkarīgs no tādiem faktoriem kā trauka izmērs, ēdiena karstums un tas, cik bieži tā darāt.
Ledusskapis, atdzesējot siltu pārtiku, īslaicīgi var izmantot līdz pat 25% vairāk enerģijas.
Eksperti uzsver, ka nelielas ledusskapja paradumu korekcijas var radīt nozīmīgus ietaupījumus: “Daudzas mājsaimniecības neapzinās, cik lielā mērā ledusskapja izmantošana ietekmē rēķinus par elektroenerģiju.”
Papildus izvairīšanās no karsta ēdiena ievietošanas ledusskapī ir vairāki citi vienkārši veidi, kā uzlabot efektivitāti un ietaupīt naudu.
Ja ledusskapis ir pietiekami piepildīts, tas palīdz uzturēt stabilāku temperatūru un samazina kompresora slodzi. Regulāra saldētavas atkausēšana novērš pārmērīgu ledus uzkrāšanos, kas var padarīt ierīci mazāk efektīvu un likt tai patērēt vairāk enerģijas.
Ļoti svarīga ir arī pareizās temperatūras iestatīšana, jo ideālā ledusskapja temperatūra ir no 3 līdz 5°C, bet saldētavās - -18°C. Labas gaisa plūsmas nodrošināšana, pareizi sakārtojot ledusskapi un nenovietojot priekšmetus cieši pie ledusskapja aizmugurējās sienas, palīdz uzturēt vienmērīgu dzesēšanu, ļaujot ierīcei darboties efektīvāk.