Vai var būt tā, ka atsevišķi alkohola veidi izraisa smagākas paģiras nekā citi? Izrādās, ka var!
Atgādinām, ka alkohola lietošana ir kaitīga jūsu veselībai.
Pēc alkoholisko dzērienu lietošanas nākamajā dienā daudzi cilvēki izjūt nepatīkamus simptomus - galvassāpes, nogurumu, sliktu dūšu u.c. Tās sauc par paģirām.
Izrādās, ka pie paģiru smaguma var būt vainojams alkohola veids. Eksperti tam ir raduši zinātnisku izskaidrojumu.
Fermentācijas un destilācijas procesā raugs pārvērš cukurus etilspirtā, kas pazīstams arī kā etanols. Etanols nosaka dzēriena "stiprību", bet etanols nav vienīgais savienojums, kas rodas šajā procesā. Visus citus savienojumus, kas rodas spirta fermentācijas un destilācijas procesā, sauc par radniecīgiem savienojumiem vai radniecīgām vielām.
Radniecīgo vielu daudzums dzērienā ir atkarīgs no izmantotā ogļhidrāta, cukura un rauga. Tāpat atšķiras arī radniecīgo vielu daudzums spirtā, kas ražots, izmantojot vīnogas vai labības graudus.
Parasti tumšajam alkoholam vai dzērieniem ar tumšāku krāsu ir augstāks radniecīgo vielu daudzums nekā alkoholiskajiem dzērieniem, kuriem ir gaišāka krāsa.
Destilācijas process var ietekmēt arī to, cik radniecīgo vielu paliek gala dzērienā. Radniecīgās vielas var ietekmēt garšu, aromātu, izskatu un citas dzēriena īpašības.
Tiek uzskatīts, ka augsta metanola (vai radniecīgo vielu) koncentrācija veicina smagas paģiras.
Radniecīgās vielas, kas rodas destilācijas procesā, ir:
Dzidros alkoholiskos dzērienos, piemēram, baltvīnā, gaišajā rumā, gaišajā alū, džinā un sakē, ir maz radniecīgu vielu. Parasti, jo vieglāks dzēriens, jo zemāks radniecīgo vielu līmenis, jo dzēriens nav stipri destilēts. Tas nozīmē, ka, lietojot šos alkoholiskos dzērienus, paģiras nākamajā dienā nebūs tik smagas.
Burbonā ir ievērojams daudzums radniecīgu vielu, vairāk nekā vairumā citu alkoholisko dzērienu.
Alkoholisko dzērienu ar augstu radniecīgo vielu lietošana var izraisīt intensīvas paģiras.
Dzērienos ar augstu radniecīgo vielu saturu ir liels metanola daudzums. Piemēram, brendijā ir 4766 miligrami metanola litrā. Rumā ir 3633 miligrami litrā. Degvīnā ir 102 miligrami litrā. Salīdzinājumam, alus satur tikai 27 miligramus metanola litrā.
Pētījumi liecina, ka radniecīgas vielas var izraisīt paģiras, taču tās nav vienīgais iemesls. Paģiras izraisa arī dehidratācija. Tomēr radniecīgās vielas ietekmē paģiru smagumu.
Avoti: WebMed un EatingWell.