7 izplatītākās kļūdas matu kopšanā

© unsplash.com

Triholoģe Anabela Kingslija atklāj septiņas izplatītākās kļūdas, kas bojā matus.

pexels.com

1. Mežacūkas saru suku izmantošana

Triholoģe norāda, ka šāda veida matu sukas bieži tiek reklamētas kā "vislabākais līdzeklis matu kopšanā". Šāda veida sukas palīdz atšķetināt savēlušos matus, novērš to pinkošanos, palielina apjomu un samazina statisko elektrību. Tomēr eksperte norāda, ka ar šādām matu sukām nevajadzētu ķemmēt matus ikdienā, jo tās var bojāt ārējo matu kutikulu. Mati var kļūt vājāki, lūst vai šķelties.

unsplash.com

2. Taisnotāja vai matu fēna izmantošana

Noteikti tas nav nekāds pārsteigums, ka regulāra matu taisnošana un fēnošana var būt kaitīga matiem. Tas viss saistīts arī lielo karstumu. Lai arī zināms, ka šādi mati tiek bojāti, daudzas ikdienā to tāpat turpina darīt. Karstuma ietekmē mati var apdegt, norāda triholoģe. Eksperte iesaka matus taisnot un fēnot ne biežāk kā vienu reizi nedēļā. Tāpat, žāvējot matus, triholoģe iesaka izmantot vēsu vai vidēji siltu gaisu, lai tos tik daudz nebojātu.

unsplash.com

3. Reta matu mazgāšana

Ir daudz diskusiju par to, cik bieži nepieciešams mazgāt matus. Lielākoties tas skatāms individuāli, cik fiziski aktīva ir jūsu ikdiena un matu stāvokļa. Triholoģe iesaka matus mazgāt ik pēc trim dienām, ne retāk. "Galvas āda arī ir āda, un tai ir nepieciešama līdzīga aprūpe kā jūsu sejas ādai. Jūsu galvas āda svīst, ražo eļļas, izdala atmirušās ādas šūnas, kā arī tiek pakļauta tādai pašai videi kā sejas āda," norāda eksperte. Viņa izceļ, ka netīra galvas āda jeb reta matu mazgāšana, var būt viens no matu izkrišanas cēloņiem.

unsplash.com

4. Sapinkājušos matu atšķetināšana

Ja jums mēdz sapiņķerēties mati, tad zināt, cik grūti un sāpīgi tos reizēm ir atšķetināt. Šādās reizēs mati var pastiprināti izkrist jeb mēs tos mehāniski, šķetinot svēlušos matus, izraujam. Kā pareizi atšķetināt savēlušos matus? Sāciet matus atšķetināt no apakšas un virzieties uz augšu. Sākot matus atšķetināt no galvas augšdaļas, tiek radīta nevajadzīga berze un pastāv lielāka iespēja matu izraušanai.

unsplash.com

5. Nepietiekams uzturs

Lai mati būtu stipri un veseli, svarīgs faktors ir arī uzturs. Triholoģe vērš uzmanību uz to, ja jūs ikdienā uzņemat par maz olbaltumvielu, tas var ietekmēt ne tikai vispārējo veselību, ādas stāvokli, bet arī matu veselību. Sākotnēji organisms olbaltumvielas izmanto, lai uzturētu būtisku šūnu darbību, un mati tās saņem pēdējās. Pat nelielas uztura nepilnības var ietekmēt matus.

unsplash.com

6. Eļļiņu izmantošana cīņā ar blaugznām

Lai cīnītos ar blaugznām, mēs esam gatavi izmantot dažādus paņēmienus. Eksperte norāda, ka vajadzētu izvairīties šādu problēmu risināt ar eļļiņām. "Eļļas nav tik lieliskas jūsu galvas ādai, kā var šķist." Triholoģe norāda, ja jums ir blaugznas un dabiski taukaina galvas āda, šādu eļļu lietošana var veicināt jaunu problēmu rašanos, piemēram, var iekaist galvas āda. Tā vietā triholoģe iesaka ar blaugznām cīnīties, izmantojot tam speciāli paredzētus šampūnus.

pexels.com

7. Matu kondicioniera ieklāšana galvas ādā

Kondicioniera ieklāšana matu saknēs var padarīt tos smagus un mīkstus. Triholoģe aicina matu kondicionieri ieklāt tikai matu galos.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Svarīgākais