6 mīti par ādas kopšanu

© unsplash.com

Netici mītiem, bet zini patiesību! Populārākie ādas kopšanas mīti, kuriem nav vērts ticēt!

unsplash.com

1. Mīts: SPF 50 spēj ādu 100% pasargāt no saules kaitīgās ietekmes

Saules aizsarglīdzekļus ir svarīgi lietot visu gadu, īpaši vasarā, lai pasargātu savu ādu no saules kaitīgās ietekmes. Daudziem šķiet, ka, jo krēms satur lielāku saules aizsardzības faktoru (SPF), jo labāk. Tomēr svarīgi ir izcelt, ka jebkurā gadījumā, ejot ārā no mājām ir svarīgi uzklāt saules aizsarkrēmu, vienlaga, cik liela SPF aizsardzība tam ir. Eksperti norāda, ka neviens saules aizsargkrēms nespēj 100% pasargāt ādu no UV starojumiem. SPF 30 spēs bloķēt aptuveni 97% kaitīgā starojuma, SPF 50 - 98%. Savukārt līdzekļi ar SPF 15 spēs bloķēt 93% no kaitīgā starojuma.

unsplash.com

2. Mīts: Lai seja būtu perfekti tīra, jāizmanto antibakteriālās ziepes

Vai esat kādreiz dzirdējuši par antiseptiskām vai pretmikrobu ziepēm? Tās varētu saukt arī par antibakteriālām ziepēm. Tās ir kā parastas ziepes, taču tām ir pievienotas klāt citas ķīmskas vielas, kas palīdz cīnīties ar baktērijām un novērst infekciju rašanos. Lai arī šīs ziepes var attīrīt ādu un padarīt to tīru no dažādām baktērija, tomēr tās var veicināt arī sejas problēmas. Ar šīm ziepēm varat iznīcināt ne tikai sliktās, bet arī labās baktērijas, kas ir nepieciešamas mūsu ādai. Turklāt ziepēm pievienotās ķīmiskās vielas var noņemt no jūsu ādas dabiskās eļļas, kā rezultātā āda var kļūt sausa un sakairināta.

unsplash.com

3. Mīts: Jo dārgāks sejas kopšanas līdzeklis, jo labāks

Tas, ka kaut kas maksā dārgāk, automātiski nenozīmē, ka tas ir labāks, efektīvāks vai kvalitatīvāks. Eksperti norāda, ka ne vienmēr dārgākie produkti ir tie, kuri ir visefektīvākie. Bieži vien tiek minēts, ka tajos atrodas reti sastopamas sastāvdaļas, kas šo produktu sadārdzina. Tāpat glauns produkta iepakojums var izmaksāt daudz vairāk, bet pats produkts būs teju līdzvērtīgs citiem lētākajiem varinatiem. Ne vienmēr nozīme būs cenai!

unsplash.com

4. Mīts: Dabīgie kosmētikas līdzekļi viemēr ir labākā izvēle, domājot par veselīgu un skaistu ādu

Ja jums patīk dabīgie ādas kopšanas līdzekļi, tas nozīmē, ka jūsu produktam jābūt piepildītam ar augu izcelsmes labumiem, kas ir audzēti un apstrādāti bioloģiski. Svarīgi, ja vēlaties lietot dabīgo kosmētiku, kas ir arī videi draudzīga, ir pievērst uzmanību produktu etiķetēm, lai tik tiešām iegādātos dabīgu augu produktu, nevis iekristu uz mārketinga trikiem. Tomēr būtiski ir atcerēties, ka pat dabīgā kosmētika var izraisīt alerģiju. Dažas ēteriskās eļļas, piemēram, bergamotes, var padarīt jūsu ādu īpaši jutīgu pret sauli, kas var izraisīt nepatīkamus apdegumus.

unsplash.com

5. Mīts: Lietojot vienus un tos pašus sejas kopšanas līdzekļus, āda ar laiku kļūst imūna pret to sniegtajām priekšrocībām

Pastāv mīts, ja ilgstoši, piemēram, vairāku gadu garumā, lietosiet vienus un tos pašus sejas kopšanas līdzekļus vai tādus, kuriem ir identiskas sastāvdaļas, ar laiku jūsu āda pret šīm sastāvdaļām kļūs imūna.

Eksperti pauž, ka ādai laika gaitā neveidojas imunitāte pret ādas kopšanas līdzekļiem. Lai gan āda var kļūt izturīga pret noteiktām sastāvdaļām, nav pierādīts, ka tā varētu kļūt imūna pret konkrētām īpašībām. Eksperti min, ja jūtat, ka jūsu produkti "nedarbojas" vai vairāk nesniedz tādu efektivitāti kā iepriekš, vislabāk ir konsultēties ar dermatologu.

unsplash.com

6. Mīts: Lietojot serumu, nav vajadzīgs vairs sejas krēms

Serumi sejas ādai spēj sniegt daudz laba, jo tie ir labi antioksidantu avoti un spēj ādu lieliski mitrināt. Lai arī serumi paši par sevi ir ļoti labi un ādai vajadzīgi, nevajadzētu aizmirst par krēmu lietošanu. Āda jutīsies labāk un izskatīsies daudz labāk, ja vienlaicīgi lietosiet gan krēmu, gan serumu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Dzīvo gudri!

Šis nekaitīgais, bet reizēm vizuāli traucējošais ādas stāvoklis var ietekmēt mūsu pašapziņu. Lai palīdzētu labāk izprast celulīta veidošanās cēloņus un sniegtu padomus tā mazināšanai, savos ieteikumos dalās kosmētiķe Kristiāna Šņepste un farmaceite Liene Graudiņa.