4 padomi efektīvai dārza laistīšanai dažādos gadalaikos

© pexels.com

Augus nepieciešams laistīt, lai tie varētu augt un priecēt mūs. Vai zinājāt, ka atkarībā no gadalaika mainās arī augu laistīšanas "noteikumi" jeb tas, cik bieži tos nepieciešams laistīt?

Saprast to, cik bieži un daudz nepieciešams laistīt dārzu, var būt grūti, jo tas ir atkarīgs no vairākām lietām, tostarp sezonas un laikapstākļiem, kā arī no audzējamo augu veidiem.

Gadalaiks un nokrišņi (vai to trūkums) ietekmē to, cik bieži un kādā apjomā nepieciešams laistīt dārzu. Vēsākajos gada mēnešos augi aug lēni, ja vispār aug, tāpēc tiem nav nepieciešams tik daudz mitruma kā, piemēram, pavasarī. Tomēr arī pat aukstuma izturīgiem kokiem, krūmiem un ziemciešiem joprojām ir nepieciešams mitrums, lai tie varētu izdzīvot.

pexels.com

1. Pavasaris

Pavasaris bieži vien ir nokrišņiem bagāts. Tas mūs neiepriecina, taču dārzam tas nāk par labu, ja vien nokrišņu nav par daudz. Pateicoties lietum, dārzs ir retāk jālaista. Ja laiks ir silts, taču lietus līst reti, tad nepieciešams to papildus laistīt, lai jaunie augi augtu spēcīgi un izturīgi.

pexels.com

2. Vasara

Vasara, kā zināms, ir gada sausākais un karstākais laiks. Tāpēc, ja lietus līst reti, tad regulāri nepieciešams laistīt augus, lai tie nenovīstu un nesakalstu. Svarīgi ir rūpīgi sekot līdzi tam, cik mitra ir zeme. Ja gaisa temperatūra vasarā tuvojas +29 grādiem, tad dārzu nepieciešams laistīt katru dienu.

unsplash.com

3. Rudens

Kad dārza sezona lēnām tuvojas izskaņai, vairs nav nepieciešams regulāri laistīt dārzu, jo gaisa temperatūra ir daudz zemāka nekā vasarā, kā arī rudens ir nokrišņiem bagātāks. Turklāt lielākā daļa aukstuma izturīgo augu sāks palēnināt savu augšanas tempu un zaudēs lapas, gatavojoties ziemai, tāpēc tiem vairs nav nepieciešama aktīva mitrināšana. Eksperti iesaka sausā laikā laistīt dārzu aptuveni divas reizes nedēļā līdz brīdim, kad termometra stabiņš ir noslīdējis zem +5 grādiem un vēl nav sācis snigt.

pexels.com

4. Ziema

Eksperti norāda, ka ziemas sezonā dārzu nepieciešams reti, bet laistīt līdz pirmajam salam. Ja gaisa temperatūra ir augstāka par +5 grādiem un sals vēl nav bijis, tad dārzu nepieciešams laistīt divas līdz trīs reizes nedēļā. Kad zemi sāk klāt pirmais sniegs, dārza laistīšanai varat likt mieru līdz pavasarim.

Avots

Dzīvo gudri!

Arbūzs ir daudzu cilvēku iecienīts vasaras auglis. To ēdot, mēs arbūzu nomizojam un mizu izmetam. Mēs ēdam vien augļa mīksto daļu. Bet vai drīkst ēst arī šī augļa mizu?

Svarīgākais