Ēdienreižu plānošanas eksperte ar maģistra grādu uzturzinātnē Klinta Stasjule dalās savos novērojumos un sniedz vērtīgus padomus, kā samazināt pārtikas atkritumus un ietaupīt izdevumus.
Pirms došanās uz pārtikas veikalu ir svarīgi izvērtēt savas nākamās nedēļas plānus un ēdienreizes - cik maltītes nedēļas laikā gatavosi mājās un cik daudz laika tam varēsi veltīt. Iepirkumu sarakstam jāatbilst un jāsaskan ar tuvāko dienu maltīšu vēlmēm un vajadzībām.
“Ja esi iesācējs ēdienreižu plānošanā, izplāno tikai dažas maltītes uz priekšu un nopērc tām vajadzīgos produktus,” iesaka eksperte. Lai izvairītos no lieku produktu iegādes, pirms dodies ārpus mājas, ieteicams sagatavot sarakstu vai nofotografēt ledusskapja saturu ar viedtālruni. Tas palīdzēs veikalā neapjukt un saprast, kas vēl jānopērk. „Izveido iepirkumu sarakstu, kurā būtu tavi iecienītākie produkti, kurus proti pagatavot un viegli kombinēt, piemēram, graudaugi, dārzeņi un olbaltumvielām bagāti produkti - piena produkti, olas, gaļa,’’ iesaka eksperte. Viens no vērtīgiem knifiem ir ielikt pirkumu grozā arī veselīgas uzkodas un našķus, jo noteikti tos arī vēlēsies baudīt.
“Noteikti ir vērts zināt, ka pagatavotu ēdienu ārpus ledusskapja var uzglabāt līdz divām stundām. Tādēļ vienmēr maltīšu pārpalikumi no pannām un katliem ir jāpārliek hermētiski noslēgtos traukos un jāievieto ledusskapī. Tur tos var uzglabāt līdz pat trīs vai četrām dienām. Arī salātlapas vislabāk pārlikt uzglabāšanas kastītē ar vāku, kurai apakšā izklāts papīra dvielis, kas uzsūks lieko mitrumu un aizkavēs salātlapu bojāšanos. Garšaugi ilgāk būs svaigi, ja ievietosi tos glāzē ar ūdeni vai ietīsi mitrā papīra dvielī un ieliksi atkārtoti aiztaisāmos maisiņos,” uzsver K. Stasjule.
Savukārt IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus norāda, ka caurspīdīgu pārtikas trauku izmantošana var palīdzēt samazināt pārtikas atkritumus. Ja ledusskapī esošie produkti ir viegli pārskatāmi, tad mazāka ir iespēja, ka kaut kas paliks nepamanīts un tāpēc būs jāizmet. Turklāt ēdiens, kas tiek uzglabāts caurspīdīgos traukos rosina mūs būt arī radošākiem attiecībā uz ēdiena pagatavošanu. “Plastmasas vai stikla kastītes palīdz ne tikai uzglabāt ēdienu, bet arī ietaupīt vietu ledusskapī. Neatkarīgi no trauku formas, tos var salikt vienu virs otra, tādējādi efektīvi izmantojot vietu. Turklāt, atverot ledusskapi, būs labi redzams, kas tajā atrodas. Trauki pārtikas uzglabāšanai pieejami plašā klāstā — sākot ar dažāda izmēra plastmasas kastītēm, līdz stikla traukiem, kurus varēs izmantot arī ēdiena saldēšanai vai cepšanai krāsnī,” saka D. Rimkus.
Papildus pārdomātai ēdienreižu plānošanai un produktu iegādei, ēdienreižu plānošanas eksperte aicina pievērst uzmanību arī ēdiena drošībai. “Pārtikai, kurai ir īss realizācijas laiks, termiņš ir strikti ierobežots un apzīmēts ar “derīgs līdz” un konkrētu datumu. Pēc norādītā datuma produkta lietošana varētu kaitēt veselībai. Taču ir produktu grupas, uz kuru iepakojumiem derīguma termiņš tiek apzīmēts ar “ieteicams līdz” un datumu. Piemēram, graudaugi arī kādu laiku pēc ieteicamā termiņa ir būs droši lietojami uzturā un nekaitēs veselībai. Nezinot šīs nianses, iedzīvotāji taupības nolūkos turpina uzturā lietot produktus, kuri iespējams kļuvuši veselībai bīstami, jo tajos savairojušies patogēni mikroorganismi, bet citus, vēl pārtikā lietojamus produktus, izmet, jo tiem ieteicamais termiņš uz iepakojuma ir beidzies,’’ saka K. Stasjule.
Produktus, kurus paredzēts uzglabāt ilgāk, jāievieto dziļāk ledusskapī vai augstākos plauktos, bet tos, kas savlaicīgi jāapēd - jānovieto acu līmenī. Ieteicams regulāri iztīrīt ledusskapi un vienmēr nodalīt svaigu gaļu no pagatavota ēdiena. Ledusskapja tīrīšanu var veikt katru svētdienu vai vismaz katra mēneša pēdējā datumā, savukārt visu saldētavu iztukšot vienreiz gadā - pirms jaunā ogu un dārzeņu sezonas sākuma.
“Ir vērts atvēlēt atsevišķu plauktu ledusskapī dažādām pārtikas precēm, piemēram, piena produktiem, gaļai, dārzeņiem. Tas palīdzēs savlaicīgi patērēt pārtiku, kas jau ir pagatavota vai lietota. Tādējādi neaizmirsīsim to, kas mums jau ir ledusskapī, kā arī nenoslēpsim pārtikas pārpalikumus aiz citiem produktiem,” skaidro IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs D. Rimkus.
Dārzeņu mizošana un smalcināšana var likties laikietilpīga, tādēļ ieteikums dārzeņu uzkodas un sagataves pagatavot lielākā daudzumā. Piemēram, burkānus, kas jau sāk vīt, sagriez uzkodās vai sasmalcini kubiņos un uzglabā slēgtā traukā arī ūdeni. Nākamajā dienā, gatavojot zupu vai sautējumu, sastāvdaļas, kas glabājas ūdenī, izmanto maltītes pagatavošanai. “Ja sanācis nopirkt vai pagatavot vairāk, kā tiks izmantots, produktus, sagataves vai gatavās maltītes var uzglabāt arī saldētavā, piemēram, sieru, svaigu gaļu vai porciju sautējuma. Atceries pirms sasaldēšanas tos ielikt saldēšanai piemērotā trauciņā vai maisiņā (pievērs uzmanību ražotāja norādījumiem vai sniegpārslas simbolam uz iepakojuma) un katru produktu grupu uzglabā atsevišķos nodalījumos,” paskaidro K. Stasjule.
Energoefektīvs ledusskapis ar dažādiem nodalījumiem un ietilpīga saldētava noteikti būs lieliski palīgi virtuvē. “Jaunākās paaudzes ledusskapjiem ir iespējams regulēt mitruma un temperatūras režīmus katrā plauktā, tādējādi mazinot temperatūras svārstības un ļaujot uzglabāt dažādus produktus ilgāk svaigus. Tiem, kuri gatavo maltītes vairākas dienas uz priekšu, ir vērts iegādāties mikroviļņu krāsni, lai uzsildītu ēdienu bez liekām taukvielām. Ikdienā noderīgi būs arī kvalitatīvi un ķīmiski nekaitīgi pārtikas uzglabāšanas trauki, ēdiena termoss un aukstuma soma, kuri palīdzēs saglabāt ēdienu drošu un svaigu ilgāku periodu,” iesaka eksperti.