Pēdējā desmitgadē vietējo brūvētāju alus ir kļuvis ļoti populārs. Mazo brūžu alum ir tik daudz dažādu garšu un stipruma pakāpju, turklāt interesanti nosaukumi un etiķešu dizains! Allaž vajadzētu apsvērt, vai alkohols svētkos tiešām ir vajadzīgs un nevarētu svētku prieku izbaudīt bez grādīga dzēriena uz galda.
Tomēr zinām, ka dodoties uz svinībām, daudzi mēģina ciemakukulī nopirkt ko īpašu, vēl neredzētu un nenogaršotu. Un tad jau pēcāk viss sagādātais arī jānoprovē! Galu galā - izdzeram vairāk, nekā domāts.
"Ir nācies dzirdēt, ka vietēji brūvēti dzērieni ir līdzvērtīgi citiem mazo saimniecību piedāvātajiem produktiem, piemēram, gaļai vai augļiem, proti, gribas uztvert, ka tie ir veselīgāki, taču tas ne vienmēr ir taisnība. Faktiski daudziem vietējo brūvētāju alus veidiem ir slēpts risks, ka tos var dzert vairāk, pamatojoties gan uz šo "veselīgumu", gan interesantumu," stāsta sertificētā uztura speciāliste "Veselības centru apvienībā" Anita Baumane.
Līdztekus viņa izsaka minējumu, ka, runājot par mazo brūžu darinājumiem, lietotāji mēdz tam dot priekšroku garšas un unikāla stila vai citu īpašību dēļ. Vietējie brūvētāji dzērienu parasti gatavo no miežu iesala, daži pievieno netradicionālas sastāvdaļas, lai dažādotu garšu vai, lai produkts izceltos citu vidū.
Tā kā alus ir augu izcelsmes produkts, kas pagatavots no īpaši diedzētiem labības graudiem, tas satur dažus veselību veicinošus polifenolus (augu savienojumus), un tam ir potenciālas pretiekaisuma īpašības, liecina pētījums, kas publicēts 2016.gada novembrī žurnālā Age and Aging. Turklāt PLoS One 2020.gada jūnijā publicētā metaanalīze atklāja, ka alus var nodrošināt aizsardzību pret sirds un asinsvadu slimībām, uzlabojot asinsvadu elastību un paaugstinot "labā" holesterīna līmeni. 2021.gada martā žurnāls Nutrients publicēja pētījumu, kurā konstatēts, ka neliels alus patēriņš var palielināt kaulu minerālo blīvumu, kas nozīmē, ka mērena alus dzeršana var palīdzēt osteoporozes profilaksei.
Agrāki pētījumi atklāja, ka mērena alus lietošana bija saistīta ar zemāku kopējo mirstības risku un arī ar samazinātu 2. tipa diabēta risku vīriešiem. Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts 2017.gada jūnijā žurnālā Journal of the Institute of Brewing teikts, ka alus ir prebiotiku avots. Prebiotikas ir savienojumi, kas palīdz zarnās "barot" labvēlīgās probiotikas jeb "labās baktērijas". Šīs baktērijas, ko kopīgi dēvē par mikrobiomu, tiek pētītas, ņemot vērā to lomu dažādos veselības procesos, sākot no gremošanas un beidzot ar imunitāti.
Vietējo, mazo brūžu alum patiešām var būt nelielas papildu priekšrocības, jo daži no šiem izstrādājumiem nav pasterizēti vai filtrēti, kas nozīmē, ka tie var būt bagātāki ar dabiski sastopamiem augu izcelsmes savienojumiem un lielāku antioksidantu aktivitāti. Pētījumā, kas publicēts 2020.gada aprīļa izdevumā Food Chemistry, tika atklāts "ievērojami augstākas vērtības" vairākiem ar veselību saistītiem savienojumiem mazo alusdarītavu alū.
"Krāsa un kalorijas!" atbild uztura speciāliste, atzīmējot, ka tumšais alus var būt veselīgāks par gaišo alu, jo tajā var būt augstāks antioksidantu saturs. Šis novērojums atbilst secinājumiem no pētījuma, kas publicēts žurnālā Biomolecules 2020.gada martā.
Izklausās brīnišķīgi. Taču patiesība tomēr nav tik rožaina. Lai arī alus dzeršanai ir pāris ieguvumi veselībai, Anita Baumane uzsver, ka tie pavisam noteikti ir saistīti ar mērenu alus patēriņu, nevis iknedēļas nogales iedzeršanu.
Alus, lai arī var būt gards un ar dažiem "bonusiem" veselībai, joprojām ir alkohols. Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka pieaugušajiem ierobežot alkohola patēriņu līdz vienam dzērienam dienā sievietēm vai diviem dzērieniem dienā vīriešiem, un definē dzērienu kā vienu 350 ml glāzi ar 5 tilpumprocentiem alkohola.
Uztura speciāliste lēš: "Ja indivīds, kuram ir nosliece uz atkarību, uzskata, ka viens alus ir veselīgāks par citiem, viņš to neapzināti izmantos. Doma par veselīgu alternatīvu ir ļoti pievilcīga cilvēkiem, kuri noliedz atkarību."
Dažkārt daļā nelielo brūvētāju (lielos ražotājus ir vieglāk kontrolēt) alū ir atrodami toksiski savienojumi, ko sauc par mikotoksīniem. Šo piesārņojumu var izraisīt nepareizi uzglabāti mieži. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem mikotoksīnu nelabvēlīgā ietekme uz veselību svārstās no akūtas saindēšanās līdz ilgstošām problēmām, piemēram, imūndeficītam un vēzim. Proti, lai arī šādi riski, attiecībā uz alu ir nelieli, tie tomēr pastāv un ir jāpatur prātā.
"Nav nozīmes, vai jūs izdzerat puslitru degvīna vai pusotru litru garšīga vietējā alus. Pārmērīgs patēriņš var akūti un hroniski izpostīt gandrīz visas ķermeņa orgānu sistēmas, it īpaši aknas. Tiesa, viss sacītais nebūt nenozīmē, ka Jāņos galdā nav jāliek nekāds alus," saka Anita Baumane, tomēr, pēc viņas domām, ir labi jāapzinās gan riski, gan ieguvumi, kas var izrādīties kā īstas lamatas, samaitājot svētku prieku sev un ģimenei. Ja vēlaties atbildīgi iemalkot alu, speciāliste piedāvā dažus ieteikumus.
Izmantojiet minētās Slimību profilakses un kontroles centra vadlīnijas, taču paturiet prātā, ka daži no jaunākajiem datiem liecina - neviens alkohola daudzums nav pilnīgi drošs.
Pievērsiet īpašu uzmanību alkohola saturam un alus kausa tilpumam.
Vietējie alus brūvētāji piedāvā arī bezalkoholisko alu, kas ir tikpat garšu bagāts, tiesa, arī kalorijām bagāts, kas jāņem vēra, ja cenšaties uzturēt veselīgu ķermeņa masu.
Šis ir kā pēdējais, bet ne mazāk svarīgais ieteikums. Ja izbraucat ārpus mājas, parūpējieties, lai jums būtu auto vadītājs, kurš nedzer, vai cita iespēja droši nokļūt mājās.