Lieldienās, kā daudzos citos svētkos, atļaujamies ēst neveselīgāk un vairāk nekā citās dienās. Kā pavadīt Lieldienas veselīgi un bez pārmetumiem par apēsto maltīti svētkos? Konsultē sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Ilze Priedniece.
Lieldienas ir kā malks svaiga gaisa pēc garās ziemas, jo pavasaris ir klāt un vasara nav aiz kalniem! Tādēļ šos svētkus vēlamies nosvinēt, neierobežojot sevi un izbaudot visas tradīcijas, kuras esam iecerējuši.
Lieldienu tradīcijās ietilpst olu krāsošana, meklēšana, sišana un ēšana, kā arī dažādu citu ēdienu gatavošana svētku galdam un saldumu izmantošana Lieldienu aktivitātēs. Taču, lai nākamajā dienā pēc svētkiem justos labi, uztura speciāliste Sondore un klīniskā farmaceite Priedniece iesaka ievērot pāris vienkāršu padomu, kuri palīdzēs nosvinēt svētkus veselīgāk un atbildīgāk.
Vārot olas krāsošanai, olu kaujām un ēšanai, mēdzam izvārīt pārāk daudz. Uztura speciāliste iesaka apdomāt, cik olu ir patiešām nepieciešams, kā arī, ja iesim ciemos vai gaidīsim ciemiņus ar saviem mielastiem, cik un kādi ēdieni vēl būs uz Lieldienu galda.
Olas ir labs olbaltumvielu avots, tās sniedz sāta sajūtu, tādēļ, ēdot gan olas, gan papildus maltītes, varam pārēsties. Pēc uztura rekomendācijām dienā ieteicams apēst vienu olu, bet nedēļā līdz septiņām olām. Lieldienās parasti apēdam vairāk par vienu, bet, ja iepriekšējās dienās neesam ēduši olas, tad divas trīs apēstās olas veselībai neko sliktu nenodarīs. Taču ir jāatceras, ka īpaši maziem bērniem būtu jāievēro lielāka mērenība.
Viena no Lieldienu tradīcijām ir olu paslēpšana, lai bērni ar prieku tās meklētu. Kad bērni olas atraduši un olu kaujas izcīnītas, lai neapēstās olas neizmestu ārā, tās var pievienot zaļajiem salātiem kopā ar pirmajiem pavasara gurķiem un zaļumiem. Tas būs sātīgs un veselīgs svētku mielasta papildinājums. Neapēstās olas var pagatavot arī kā pildītās olas, pārgrieztajās olās sapildot samīcītu olu dzeltenumu ar franču sinepēm un kaperiem. Turklāt olas var pasniegt uz vārīta kartupeļa kā uzkodu kopā ar ķilavām. Ja kartupeļu un olu uzkoda šķiet par sarežģītu, var pagatavot ķilavu maizītes ar olu.
Lieldienas bērniem noteikti asociējas ar saldajām šokolādes olām, konfektēm vai šokolādes zaķiem. Uztura speciāliste Sondore atgādina, ka svētkos nevajadzētu pārēsties saldumus, lai neizraisītu vēdera sāpes un sliktu dūšu. Lai nepārēstos Lieldienu šokolādes saldumus, speciāliste aicina iesaistīt bērnus desertu gatavošanā, piemēram, tradicionālā garduma pasha vai biezpienu desertu pagatavošanā ar olām, žāvētiem augļiem un riekstiem. Lieldienu svētku galdā arī labi iederēsies biezpiena vai cepumu kūka vai mājiņas, saldais biezpiens ar saldētu zemeņu mērci, buberts un debesmanna. Taisot desertus mājās, ir iespēja receptēs samazināt cukura daudzumu, it īpaši, ja desertiem liekam klāt žāvētus augļus un cepumus.
Lai Lieldienas kļūtu par vēl veselīgākiem svētkiem, farmaceite Priedniece iesaka Lieldienu olas krāsot ar dažādām dabas veltēm, no kurām var iegūt visdažādākos Lieldienu olu toņus: