6 produkti, kurus jāēd vakarā, lai vieglāk iemigtu

© unsplash.com

Pilnvērtīgs, sabalansēts uzturs un kvalitatīvs miegs ir vitāli svarīgi mūsu veselībai. Lai naktīs labāk gulētu, eksperti min, ka ne vienmēr nepieciešams ķerties pie medikamentiem, arī atsevišķi pārtikas produkti var veicināt miegainību.

unsplash.com

1. Kivi

Šie mazie augļi ir ne tikai ļoti veselīgi, bet var būt noderīgi ikvienam, kas cīnās ar bezmiegu. Kivi var veicināt miegainību, jo tajos ir augsts serotonīna līmenis. Serotonīns ir viela, kas ir nepieciešama mūsu smadzenēm dažādu hormonu ražošanā, tostarp melatonīna. Tas ir hormons, kas veicina miegainību. Pētījumi liecina, ka kivi var palīdzēt cilvēkiem ar miega traucējumiem ātrāk aizmigt, ilgāk gulēt un retāk pamosties nakts laikā.

unsplash.com

2. Ķirši

Pasaulē ir vairāk nekā 100 dažādu ķiršu šķirņu. Lielākoties tie iedalās divas grupās - saldajos ķiršos un skābajos ķiršos. Ja nakts laikā cīnaties ar bezmiegu vai jums ir grūtības iemigt, ieteicams ēst saldos ķiršus, vai dzert to sulu. Vairākas saldo ķiršu šķirnes satur augstu melatonīna un serotonīna līmeni. Pētījumi liecina, ka saldie ķirši var uzlabot miega kvalitāti, veicināt ātrāku aizmigšanu un retāku pamošanos nakts vidū.

unsplash.com

3. Augļi un dārzeņi

Pētījumos pierādīts, ka tie cilvēki, kuri ikdienā patērē daudz augļu un dārzeņu, nakts laikā labāk guļ nekā tie, kuri šos produktus ēd pavisam maz. Daudzi no šiem pārtikas produktiem satur melatonīnu. Augstu melatonīna līmeni satur tādi augļi, ogas un dārzeņi, kā, piemēram, vīnogas, zemenes, tomāti un paprika.

unsplash.com

4. Piens

Piens ir viens no labākajiem kalcija avotiem. Kalcijs mūsu organismam nepieciešams, lai mūsu kauli būtu stipri. Govs piens ir arī bagāts ar triptofānu un D vitamīnu. Tiek uzskatīts, ka šīs uzturvielas var palīdzēt uzlabot miega kvalitāti. Šobrīd zinātnieki vēl veic papildus pētījumus, lai noskaidrotu, cik liela ir piena ietekme uz miegu.

unsplash.com

5. Treknas zivis

Zivis ir veselīgas un tās ir jāēd. Tās satur vērtīgās olbaltumvielas un dažādas būtiskas uzturvielas, kas veicina labu veselību, piemēram, dzelzi, cinku, B12 vitamīnu un holīnu. Izrādās, ka atsevišķas treknās zivis var palīdzēt arī labāk iemigt. Zinātnieki iesaka uzturā lietot, piemēram, lasi, makreli, siļķi, tunci, sardīnes. Treknās zivis ir arī bagātas ar omega-3 taukskābēm un D vitamīnu, šīs abas vielas palīdz regulēt serotonīna līmeni organismā.

unsplash.com

6. Rieksti

Rieksti ir labs šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu avots. Lai gan daudzi riekstu veidi satur barības vielas, kas, iespējams, var ietekmēt miega kvalitāti, ir nepieciešams veikt vairāk pētījumu, lai saprastu, vai tik tiešām riekstu ēšana var palīdzēt labāk gulēt. Daudzi rieksti un sēklas, piemēram, valrieksti, pistācijas, mandeles, ķirbju sēklas, satur melatonīnu un citas uzturvielas, kas var, iespējams, palīdzēt sakārtot miega ciklu.





Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Svarīgākais