10 veidi, kā ziemas spelgonī nesalt, vienlaicīgi izvairoties no lieliem tēriņiem

© pexels.com

Šobrīd, kad ik pēc mirkļa viss kļūst arvien dārgāks, nepieciešams dzīvot taupīgāk un tērēt naudu pārdomātāk. Tomēr ir vairākas lietas, kuras mēs nevaram īsti ietekmēt un par tām nākas maksāt, piemēram, siltumu. Lai ziemas spelgonī nesaltu, mēs ģērbjamies silti, maksājam par apkuri vai paši kurinām savu mājvietu. Tomēr ir vēl pāris veidi, kā nesalt aukstajā ziemā un pats labākais, tas neizmaksās dārgi!

pexels.com

1. Kustieties

Lai iekštelpās nesaltu, svarīgi ir nepavadīt ilgstoši laiku vienā pozā, bet gan izkustēties. Eksperti iesaka vingrot, dejot vai kā citādāk izkustēties mājās, lai sasildītos. Tomēr svarīgi šādās aktivitātēs ir neiesvīt. Ja jūs sasvīdīsiet, jūs pēc tam sajutīsieties vēsi, jo būs zaudēts ķermeņa siltums.

pexels.com

2. Neejiet karstā dušā vai vannā

Var šķist, ja jūtamies nosaluši, tad par labu mums var nākt karsta duša vai vanna. Tomēr tas būs visai īslaicīgi, kā arī dārgi. Iznākot no karstā ūdens, āda būs mitra un jums kļūs auksti. Mitra āda ātrāk zaudē siltumu.

pexels.com

3. Silti dzērieni un ēdieni

Lai māja piepildītos ar patīkamu smaržu un, protams, siltumu, ieteicams maltītes gatavot ceperškrāsnī. Savukārt, lai uzturētu ķermeņa siltumu, ziemas mēnešos ieteicams gatavot un ēst sātīgas zupas. Kā arī siltu dzērienu, piemēram, tējas dzeršana, palīdzēs jums sasildīties un justies komfortablāk.

pexels.com

4. Drēbju "kārtas"

Lai nesaltu gan mājās, gan dodoties ārpus tām, nepieciešams silti saģērbties. Ja esat salīgs cilvēks, tad ieteicams vilkt vairākas drēbju kārtas, taču nepārspīlējiet. Piemēram, ja jums ikdienā izteikt salst kājas, tad zem biksēm varat pavilkt apakšā zeķubikses. Nesājiet cepuri, ja galva būs "siltumā", visticamākais, ka arī pārējais ķermenis jutīsies labi.

pexels.com

5. Zeķes + čības

Kājām vienmēr jābūt siltumā! Lai nesaltu pēdas, mājās ziemas laikā daudzi nesā zeķes vai čības. Tomēr dubults neplīst. Ja jums bieži salst pēdas vai tās teju vienmēr ir aukstas, nēsājiet mājās gan zeķes, gan čības.

pexels.com

6. Sintētisks apģērbs

Vasarā tiek izcelts, ka nepieciešams valkāt labi elpojošu apģērbu, lai karstajās dienās nepārkarstu. Savukārt ziemā labāk ieteicams nesāt vairāk sintētiskus apģērba gabalus. Pateicoties tam, ka tie ir mazāk elpojoši, ar tiem pastāvēs mazāka iespēja nosalt.

pexels.com

7. Atveriet aizskarus

Dienas laikā mājās vienmēr atveriet aizskarus un žalūzijas. Ziemā saule spīd retāk nekā vasarā, taču dienās, kad tā gozējas debesīs, mēs šādi varam nedaudz "sasildīt" māju. Turot aizskarus ciet, mēs neizmantojam šī "bezmaksas sildītāja" priekšrocības.

pexels.com

8. Aizlīmējiet logu un durvju spraugas

Bieži vien kurinot māju vai saņemot centrālo apkuri mēs nesaprotam, kāpēc māja tāpat ir vēsa. Pie tā var būt vainojami logi un durvis. Pārbaudiet vai pa jūsu logu vai durvju starpām nenāk mājā iekšā aukstums. Ja tā ir, ņemiet līmlenti un aizlīmējiet šīs spraugas.

pexels.com

9. Aizveriet durvis

Ja jums mājās ir vairākas istabas, bet dažas no tām tikpat kā neapdzīvojat, ziemā vienmēr aizveriet šo istabu durvis. Aizverot šādu istabu durvis, kuras neviens neizmanto, jūs veidojat papildus barjeru starp sevi un aukstumu, kas atrodas ārā. Šādi varat palīdzēt novērst siltuma zudumu telpās, kurās visbiežāk uzturaties.

pexels.com

10. Vannas istabas durvis turiet vienmēr vaļā

Pēc siltas dušas vai vannas neslēdziet iekšā ventilatoru un neveriet ciet durvis. Veicot divas iepriekš nosauktās darbības, jūs lieki "iztērējat" saražoto siltumu. Ja vien jūsu vannas istabā neveidojas pelējums, tad ziemas mēnešos labāk durvis vienmēr turēt vaļā un ventilatoru izslēgtu.



Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem.

Svarīgākais