Neapjūc plašajā kafijas izvēlē! LifeHacks.lv sagatavojis "ceļvedi" kafijas pasaulē.
Šim kafijas veidam, iespējams, nemaz nevajag skaidrojumu. Šis ir pats vienkāršākais kafijas veids. Melna kafija tiek gatavota no maltām kafijas pupiņām, tās aplejot ar karstu ūdeni.
Espreso ir līdzīgs melnai kafijai. Galvenā atšķirība ir tāda, ka espreso ir daudz stiprāks. Gatavojot espreso, tiek izmantots neliels daudzums verdoša ūdens. Tādējādi šī kafija ir "biezāka", stiprāka un koncentrētāka par citiem kafiju veidiem. Tai piemīt izteikta garša.
Latte ir ļoti populārs dzēriens. Latte satur visai maz kafiju. 1/3 no dzēriena ir espreso, savukārt 2/3 karsts piens (170 -225 ml). Pa virsu lattei ir 1 cm biezas piena putas. Bieži vien šim kafijas veidam tiek pievienoti klāt arī dažādi aromatizētie sīrupi.
Kapučīno satur 1/3 espreso, taču atšķirībā no lattes, kapučīno sastāvā ir 1/3 karsta piena un 1/3 piena putas. Kapučīno visbiežāk tiek pasniegts mazākā tasītē nekā latte.
Ir divu veidu machiatto - latte machiatto un espreso machiatto. Vārds machiatto nāk no itāļu valodas un nozīmē "notraipīts". Latte machiatto satur nelielu daudzumu espreso un daudz piena. Šis lattes veids satur vairāk piena nekā tradiconālais. Savukārt espreso machiatto lielākoties saturēs koncetrētu kafiju (espreso), kurai nelielā daudzumā pievienots piens.
Americano ir līdzigs espreso, tikai šis kafijas veids satur vairāk ūdens. Kā vēsta leģenda, tad amerikāņiem, ciemojoties Itālijā, standarta espreso bijis par stipru. Lai padarītu to maigāku, espreso tika pievienots klāt lielāks daudzums karsta ūdens. Tā pagatavošana ir pavisam vienkārša. Sākotnēji nepieciešams pagatavot espreso un pēc tam kafijai jāpievieno klāt aptuveni 100 ml karsta ūdens.
Café au Lait var šķist tāda pati kā baltā kafija. Tomēr tās atšķir viena smalka nianse. Gatavojot baltu kafiju tiek izmantots auksts piens. Savukārt, gatavojot Café au Lait, tiek izmantots karsts piens, proprocijā 1:1.
Flat White kafija ir līdzīga kapučīno. Tikai šis kafijas veids sastāv no espreso un karstām piena putām. Kafijas un piena putu attiecība ir 1:2.
Īru kafija visbiežāk sastāv no četrām sastāvdaļām - melnās kafijas, cukura, putukrējuma un viskija. Lai pagatavotu Īru kafiju nepieciešams aptuveni 150 ml melnas kafijas, pustējkarote cukura, 50 ml viskija un pāris tējkarotes putukrējuma.
Pastāv dažādas Vīnes kafijas variācijas, taču viena no vispopulārākajām ir kafija ar putukrējumu. Vīnes kafijā pienu aizstāj putukrējums. Šai kafija būs krēmīga tekstūra.
Mokačīno tiek uzskatīts par kafijas un karstās šokolādes sajaukumu. Mokačīno līdzīgi kā latti pasniez glāzē nevis krūzītē. Tās sastāvā ir kafija, karsēts piens un šokolādes pulveris, reizēm arī putukrējums.