Kafijas ABC: 11 populārākie kafijas veidi

© unsplash.com

Neapjūc plašajā kafijas izvēlē! LifeHacks.lv sagatavojis "ceļvedi" kafijas pasaulē.

pexels.com

1. Melna kafija

Šim kafijas veidam, iespējams, nemaz nevajag skaidrojumu. Šis ir pats vienkāršākais kafijas veids. Melna kafija tiek gatavota no maltām kafijas pupiņām, tās aplejot ar karstu ūdeni.

pexels.com

2. Espreso

Espreso ir līdzīgs melnai kafijai. Galvenā atšķirība ir tāda, ka espreso ir daudz stiprāks. Gatavojot espreso, tiek izmantots neliels daudzums verdoša ūdens. Tādējādi šī kafija ir "biezāka", stiprāka un koncentrētāka par citiem kafiju veidiem. Tai piemīt izteikta garša.

pexels.com

3. Latte

Latte ir ļoti populārs dzēriens. Latte satur visai maz kafiju. 1/3 no dzēriena ir espreso, savukārt 2/3 karsts piens (170 -225 ml). Pa virsu lattei ir 1 cm biezas piena putas. Bieži vien šim kafijas veidam tiek pievienoti klāt arī dažādi aromatizētie sīrupi.

pexels.com

4. Kapučīno

Kapučīno satur 1/3 espreso, taču atšķirībā no lattes, kapučīno sastāvā ir 1/3 karsta piena un 1/3 piena putas. Kapučīno visbiežāk tiek pasniegts mazākā tasītē nekā latte.

pexels.com

5. Macchiato

Ir divu veidu machiatto - latte machiatto un espreso machiatto. Vārds machiatto nāk no itāļu valodas un nozīmē "notraipīts". Latte machiatto satur nelielu daudzumu espreso un daudz piena. Šis lattes veids satur vairāk piena nekā tradiconālais. Savukārt espreso machiatto lielākoties saturēs koncetrētu kafiju (espreso), kurai nelielā daudzumā pievienots piens.

pexels.com

6. Americano

Americano ir līdzigs espreso, tikai šis kafijas veids satur vairāk ūdens. Kā vēsta leģenda, tad amerikāņiem, ciemojoties Itālijā, standarta espreso bijis par stipru. Lai padarītu to maigāku, espreso tika pievienots klāt lielāks daudzums karsta ūdens. Tā pagatavošana ir pavisam vienkārša. Sākotnēji nepieciešams pagatavot espreso un pēc tam kafijai jāpievieno klāt aptuveni 100 ml karsta ūdens.

unsplash.com

7. Café au Lait

Café au Lait var šķist tāda pati kā baltā kafija. Tomēr tās atšķir viena smalka nianse. Gatavojot baltu kafiju tiek izmantots auksts piens. Savukārt, gatavojot Café au Lait, tiek izmantots karsts piens, proprocijā 1:1.

unsplash.com

8. Flat White

Flat White kafija ir līdzīga kapučīno. Tikai šis kafijas veids sastāv no espreso un karstām piena putām. Kafijas un piena putu attiecība ir 1:2.

pexels.com

9. Īru kafija

Īru kafija visbiežāk sastāv no četrām sastāvdaļām - melnās kafijas, cukura, putukrējuma un viskija. Lai pagatavotu Īru kafiju nepieciešams aptuveni 150 ml melnas kafijas, pustējkarote cukura, 50 ml viskija un pāris tējkarotes putukrējuma.

pexels.com

10. Vīnes kafija

Pastāv dažādas Vīnes kafijas variācijas, taču viena no vispopulārākajām ir kafija ar putukrējumu. Vīnes kafijā pienu aizstāj putukrējums. Šai kafija būs krēmīga tekstūra.

pexels.com

11. Mokačīno

Mokačīno tiek uzskatīts par kafijas un karstās šokolādes sajaukumu. Mokačīno līdzīgi kā latti pasniez glāzē nevis krūzītē. Tās sastāvā ir kafija, karsēts piens un šokolādes pulveris, reizēm arī putukrējums.

Izmantotie avoti: 1 un 2.

Dzīvo gudri!

Lai gan daudziem cilvēkiem Ziemassvētki šķiet gada skaistākais laiks, kas pārpildīts ar viesu uzņemšanu un viesos došanos, tomēr daudzi izjūt stresu, rīkojot viesības. Lai šo uzdevumu padarītu vieglāku, ir atklāta jauna formula, kas sakņojas datos un ir izstrādāta, lai palīdzētu izveidot izcilu Ziemassvētku balli, raksta “Daily Mail”.