Daudziem no mums sīpolu griešana ir īsts izaicinājums, kas burtiski beidzas ar asarām. Lai no tā izvairītos, ir daži vienkārši un ērti triki.
Sīpoli izstrādājuši bioķīmisku veidu, lai pasargātu sevi no "uzbrucēja", skaidro pārtikas zinātnieks un analītiķis Braiens Čau. Kad tos griežam, sīpoli atbrīvo fermentus. Ar virkni sekojošu ķimisku reakciju tiek izveidota sēru saturoša skābe, kas tālāk izdala gaistošu gāzi, kas iekļūst mūsu acīs.
Nažu asums ir īpaši svarīgs, strādājot ar sīpoliem. "Ass nazis mazāk bojā sīpolu mīkstumu, samazinot izdalītās gāzes daudzumu, " saka pavārmākslas un kulinārijas eksperte, dietoloģe, pavārgrāmatu autore Džūlija Endrjūsa. Neass nazis ne tikai apgrūtinās griešanu, bet arī palielinās laiku, ko pavadīsiet pie sīpoliem, norāda Čau.
"Šī, iespējams, ir labākā metode, kuru izmēģināt," saka Endrjūsa. Viņai piekrīt Čau: "Ķīmiskās reakcijas palēninās aukstākā temperatūrā." Ievietojiet sīpolus ledusskapī uz 30 līdz 45 minūtēm pirms to griešanas. Tad centies tos sagriezt pēc iespējas ātrāk, jo tiem sasilstot, acīs atkal var sākt grauzt.
Viens no veidiem ir izveidot barjeru starp gāzi un acīm. Var palīdzēt brilles vai pat saulebrilles. Mūsdienās ir pat pieejamas specializētas sīpolu aizsargbrilles. Derēs arī peldēšanas vai aizsargbrilles.
Ja ir līdzekļi, Čau iesaka ieguldīt virtuves aprīkojumā, piemēram, labā kombainā, ar kuru var arī griezt. Lētāka alternatīva ir dārzeņu smalcinātājs, ko var izmantot ar gandrīz jebkura veida produktiem.