8 slikti higiēnas ieradumi, kas ir kaitīgāki, nekā varētu šķist

© pexels.com

Katram reiz ir gadījies, ka, piemēram, slinkuma mākti vakarā neieejam dušā, netīram zobus, nemazgājam seju u.c. Cik slikti gan tas varētu būt?

pexels.com

1. Neregulāra zobu tīrīšana

Kalifornijas zobārstu asociācijas prezidente Nataša Lī atzīst, ka neregulāri tīrot zobus, jums var rasties ne tikai problēmas ar pašiem zobiem, bet arī smaganām. Viena no pirmajām lietām, kuru pamanīs arī citi, ir slikta elpa. Tomēr tas nav pats sliktākais. Jums var pietūkt un asiņot smaganas, kā arī var rasties zobos caurumi un kariess. Neārstēts kariess var izraisīt nervu iekaisumu, kā rezultātā var izkrist zobi.

pexels.com

2. Neregulāra mazgāšanās

Ādas kopšanas speciāliste Janīna Frānsisa min, ka mazgāšanās ir saistīta ne tikai ar dažādu smaku novēršanu. Mazgājoties mēs varam novērst dažādu izsitumu, infekciju un piņņu rašanos. “Baktērijas uz ķermeņa ļoti ātri vairojas. Ja neregulāri mazgājaties, uz ķermeņa atrodas daudz atmirušo ādas šūnu, ar kurām barojas baktērijas. Baktērijas var izraisīt ādas niezi, kairinājumu un iekaisumus.”

pexels.com

3. Kosmētikas nenoņemšana

Bieži vien sievietes pēc garas un nogurdinošas darba dienas vēlētos iet vienkārši gulēt un nenotīrīt kosmētiku. Tomēr ādas speciāliste Janīna Frānsisa uzsver, kosmētika vienmēr pirms gulētiešanas ir jānoņem. Pēc ekspertes domām, šī ir viena no nopietnākajām higiēnas kļūdām, ko vispār var pieļaut. Nenotīrot seju, var aizsprostoties poras, kas ne tikai var veicināt pūtīšu veidošanos, bet arī nevienmērīgu sejas ādas toni. Savukārt nenotīrīta skropstu tuša vai cita acu kosmētika, var nopietni kaitēt acīm.

pexels.com

4. Reta gultas veļas mazgāšana

Ne tika personīgās higēnas paradumu izlaišana, bet arī reta gultas veļas mazgāšana nav ieteicama. Ja jūs gultas veļu mazgājāt vien ik pēc pāris mēnešiem, tā ir lieliska vieta, kur vairoties dažadām baktērijām, sēnītēn, putekļu ērcītēm u.c. Eksperte Janīna Frānsisa uzsver, ka sliktākajā gadījumā gan gultaveļā, piemēram, palagos, gan pidžammā var rasties stafilokoku infekcija.

pexels.com

5. Kontaktlēcu neizņemšana

Oftamologi izceļ, ka viens no vissliktākajiem higiēnas paradumiem, ir kontaktlēcu neizņemšana. It īpaši, ja kontaktlēcas tiek acīs atstātas vairākas dienas pēc kārtas. Oftamologs, acu ķirurgs Alans Medelsons atzīst, ka pārmērīga kotanktlēcu nēsāšana var radīt smagu acu infekciju, tostarp radzenes čūlu. Tāpēc ļoti būtiski ir katru vakaru izņemt kontaktlēcas.

pexels.com

6. Reta apakšveļas mazgāšana

Reti mazgājot apakšveļu vai nemainot to katru dienu, jūs varat iegūt rauga sēnīšu infekciju, piena sēnīti vai urīnceļu infekciju. Svarīgi ir arī mazgāt un regulāri mainīt ne tikai apakšveļu, bet arī krūšturus. Krūšturus ierasti nemazgājam ik pēc katras lietošanas reizes, tas arī nav jādara. Tomēr tāpat kā jebkuras nemazgātas drēbes, krūšturi var saturēt dažādas baktērijas, kas laika gaitā var veicināt dažādas ādas problēmas, piemēram, izsitumus.

pexels.com

7. Higiēnas produktu dalīšana ar citiem

Dažreiz ir jābūt savtīgiem un nav jāļauj citiem lietot jūsu higiēnas produktus, piemēram, zobu birsti, skuvekli vai matu suku. Ja kopā ar citu personu lietosiet to pašu zobu birsti, skuvekli vai matu suku, jūs varat iegūt ne tikai dažādas infekcijas, bet arī slimības.

pexels.com

8. Reta matu mazgāšana

Daži eksperti uzskata, ka, jo retāk mazgājam matus, jo veselīgāki tie kļūs. Tomēr svarīgi ir regulāri mazgāt matus. Viens no būtiskākajiem iemesliem ir ne tikai tas, ka mati būs netīri, bet tie var arī nelabi ost. Kā arī reti mazgājot matus, var aizsprostoties matu folikuli, kā rezultātā var rasties dažādas ādas infekcijas. Reta matu mazgāšana var veicināt ne tikai dažādu ādas infekciju veidošanos, bet arī blaugznas un mati var lēnāk augt.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Svarīgākais