Sāls ir organisma galvenais nātrija avots, palīdzot nervu sistēmas un muskuļu darbībai, kā arī rūpējoties par šķidruma un minerālvielu līdzsvaru. Tomēr, uzņemot pārmērīgi daudz sāls, iespējams nodarīt kaitējumu veselībai - tas pasliktina pašsajūtu, apgrūtina vielmaiņas procesus, kā arī palielina saslimšanu iespējamību, veicinot sirds un asinsvadu slimību risku, nieru darbības traucējumus un citas kaites.
Iepērkoties pievērs uzmanību produktu etiķetēm un dod priekšroku tiem produktiem, kuru sastāvā ir mazāk sāls. Ieteicamā proporcija - mazāk par 0,25 gramiem sāls uz 100 gramiem produkta.
Sāls nebūt nav vienīgā piedeva, kas ļauj bagātināt maltītes garšu! Aizstāj sāli ar svaigiem vai kaltētiem garšaugiem, piemēram, ķiplokiem, dillēm, pētersīļiem, citronu sulu un citiem. Var izvēlēties arī dažādu garšvielu maisījumu, kam nav pievienots sāls. Tādējādi tu ne tikai izvairīsies no sāls, bet arī piešķirsi ēdienam papildu garšas nianses un dažādosi jau ierastās receptes.
Centies samazināt jau gatavās produkcijas patēriņu, tā vietā izvēloties svaigas alternatīvas. Cīsiņu vietā izvēlies svaigu gaļu, kotlešu masu aizstās maltā gaļa, konservētu zirnīšu vietā - svaigus u.tml.
Ir svarīgi uzturā lietot svaigus augļus un dārzeņus - tie satur kāliju, kas zināmā mērā ir nātrija pretstats un veicina ūdens izdalīšanos, ko nātrijs, savukārt, aizkavē. Bagātīgs kālija avots būs pākšaugi, piemēram, pupas, zirņi un lēcas, kartupeļi, bietes, kā arī svaigi spiestas sulas, piemēram, apelsīnu un burkānu sulas.
Sāls patēriņa samazināšana jāiesāk pakāpeniski, jo, strauji pārtraucot tā pievienošanu ēdienam, maltītes var šķist bezgaršīgas un pliekanas. Garšas kārpiņu jutīgums atjaunosies pāris nedēļu laikā.