8 neierasti veidi, kā atbrīvoties no zobu sāpēm

© pexels.com

Zobu sāpēs ir ļoti nepatīkamas. Tās pārsteidz nesagatavotu un var sabojāt dienu. Ko darīt brīdī, kad pēkšņi iesāpas zobs un nevarat tikt pie ārsta? Izlasiet!

unsplash.com

1. Sālsūdens

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā uz laiku samazināt smeldzošas zobu sāpes, ir skalot muti ar sālsūdeni. Sālsūdens ir dabisks dezinfekcijas līdzeklis. Šis līdzeklis var palīdzēt mazināt iekaisumu un dziedēt brūces. Sālsūdens pagatavošana ir pavisam vienkārša, nepieciešams 1/2 tējkaroti sāls iebērt siltā ūdeni. Pāris reizes dienā izskalojiet muti!

unsplash.com

2. Ūdeņraža peroksīds

Mutes skalošana ar ūdeņraža peroksīdu var palīdzēt mazināt zobu sāpes un iekaisumu veidošanos. Ūdeņraža peroksīds "nogalina" mutē esošās baktērijas. Šim līdzeklim ir vēl viens lielisks bonuss, tas var palīdzēt samazināt aplikumu un dziedēt asiņojošas smaganas.

Lai skalotu muti, nepieciešams atšķaidīt ūdeņraža peroksīdu ar ūdeni. Ņemiet 3% ūdeņraža peroksīdu un to atšķaidiet ar ūdeni attiecībā 1:1. Šo līdzekli izmantojiet, kā mutes skalojamo līdzekli. Svarīgi! Nenorijiet šo "dzērienu".

unsplash.com

3. Auksta komprese

Auksta komprese lieti var noderēt pret zobu sāpēm. Izmantojot aukstu kompresi, tā izraisa asinsvadu sašaurināšanos zonā, kurā tā tiek uzlikta. Tādējādi sāpes samazinās. Aukstā komprese var samazināt arī pietūkumu. Ielieciet dvielī ledus gabaliņus un uz 20 minūtēm novietojiet to sāpošajā vietā. Kompresei vajadzētu palīdzēt uz kādu laiku remdēt sāpes.

unsplash.com

4. Piparmētru tēja

Piparmētru tējas maisiņus var izmantot, kā sāpju remdējošus līdzekļus. Šī tēja palīdz arī nomierināt jutīgās smaganas. Lai mazinātu sāpes, varat izmantot jau lietotus tējas maisiņus. Svarīgi, lai tie pēc tējas pagatavošanas mazliet atdziest (tiem ir jābūt siltiem), pirms tos likt uz vietas, kur ir jūtamas sāpes.

unsplash.com

5. Ķiploks

Jau gadiem ilgi ķiploks tiek izmantots ne tikai kā garšviela, bet arī kā ārstniecības līdzeklis. Ķiplokam piemīt antibakteriālas īpašības. Tas var ne tikai iznīcināt baktērijas, kura izraisa zobu aplikumu, bet var darboties arī kā pretsāpju līdzeklis. Lai izmantotu ķiploku, kā pretsāpju līdzekli, nepieciešams to sasmalcināt, līdz izveidojas putriņai līdzīga konsistence. Pēc tam to uzklājiet jutīgajā vietā. Otrs veids, kā izmantot ķiploku, ir vienkārši to lēnām sakošļājot.

unsplash.com

6. Vaniļas ekstrakts

Vaniļas ekstrakts satur spirtu, tāpēc tas var palīdzēt remdēt zobu sāpes. Arī tajā esošie antioksidanti palīdz, ja saskaraties ar nepatīkamām zobu sāpēm vai jutīgumu. Svarīgi ir izmantot ekstraktu, kas ir radīts no īstas vaniļas! Uzpiliniet nedaudz ekstrakta uz pirksta vai vates, paberzējiet to jutīgajā vietā.

unsplash.com

7. Krustnagliņas

Krustnagliņas ir ļoti labs līdzeklis, lai remdētu nepatīkamās zobu sāpes. Šajā garšvielā esoša eļļa var palīdzēt samazināt ne tikai zobu sāpes, bet arī mazināt iekaisumu veidošanos. Krustnagliņas satur eigenolu, kas ir dabisks antiseptiskais līdzeklis. Lai remdētu sāpes varat gan košļāt pašu krustnagliņu, gan izmantot tās eļļu. Ja izmantosiet eļļu, nepieciešams to atšķaidīt, piemēram, ar saulespuķu eļļu. Aptuveni 15 pilienus krustnagliņu eļļu atšķaidiet ar 30 gramiem saulespuķu eļļas. Uzlejiet eļļu uz vates un pasmērējiet sāpīgo vietu.

unsplash.com

8. Timiāns

Timiāna piemīt spēcīgas antibakteriālās īpašības. Kā arī tajā esošie antioksidanti var palīdzēt remdēt zobu sāpes. Timiāns ir lielisks garšaugs, lai cīnītos arī ar baktērijām. Lai mazinātu zobu sāpes, izmantojiet timiāna eļļu. To nepieciešams atšķaidīt, piemēram, ar saulespuķu eļļu un uzklāt uz vates, un pasmērēt sāpīgo vietu. Otrs veids, kā izmantot šo eļļu, ir iepilinot ūdenī un skalojot muti.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Svarīgākais