7 vienkārši veidi, kā "iekustināt" vielmaiņu

© pexels.com

Vielmaiņa jeb metabolisms raksturo organismā notiekošās ķīmiskās reakcijas. Jo labāk strādā vielmaiņa, jo vieglāk ir sadedzināt dienas laikā uzņemtās kalorijas, zaudēt lieko svaru. Bet, ko darīt, ja vielmaiņa strādā lēni, kā to "iekustināt"?

unsplash.com

1. Dzeriet aukstu ūdeni

Izrādās, ka ūdens var īslaicīgi paātrināt vielmaiņu. Ir pierādīts, ka izdzerot 0,5 litrus ūdens, vielmaiņa, aptuveni uz vienu stundu, var paātrināties par 10-30%. Savukārt, ja dzerat aukstu ūdeni, vielmaiņa var vēl straujāk paātrināties. Tas ir pateicoties tam, ka organisms izmanto enerģiju, lai "uzsildītu" izdzerto ūdeni līdz ķermeņa temperatūrai.

unsplash.com

2. Nodarbojieties ar fiziskām aktivitātēm

Augstas intensitātes intervāla treniņi ir vislabākais palīgs tam, lai "iekustinātu" vielmaiņu. Šādi treniņi palīdz vieglāk sadedzināt taukus un palielināt vielmaiņas ātrumu. Ikviena fiziskā aktivitāte var palīdzēt ne tikai justies labāk, bet arī paātrināt vielmaiņu. Tāpēc ir ļoti svarīgi būt aktīviem!

unsplash.com

3. Ēdiet olbaltumvielām bagātu pārtiku

Izrādās, ka ēdot, var paātrināt vielmaņu uz pāris stundām. Ēdot organisms patērē enerģiju, lai sagremotu, absorbētu un apstrādātu uzņemtās uzturvielas. Notiesājot produktus, kas satur augstu olbatumvielu daudzumu, vielmaiņas ātrums palielinās par aptuveni 15-30% (ogļhidrātiem - 5-10%; taukiem - 0-3%). Olbaltumvielām bagāti produkti palīdz sajust ātrāk sāta sajūtu, tādējādi samazinās pārēšanās risks.

unsplash.com

4. Mazāk sēdiet, vairāk stāviet

Pārmērīgi ilga sēdēšana var kaitēt veselībai. Ilgstoši atrodoties sēdus pozīcijā, tiek sadedzinātas mazāk kalorijas, kā arī var tikt veicināta liekā svara veidošanās. Ieteicams ikdienā, ja jums ir sēdošs darbs, ik pa laikam piecelties un strādāt stāvus. Tas ne tikai būs veselīgāk, bet arī uzlabos pašsajūtu!

unsplash.com

5. Dzeriet zaļo tēju un kafiju

Zaļā tēja var paātrināt vielmaiņu teju par 4-5%. Šī tēja palīdz daļu no ķermenī uzkrātajiem taukiem pārvērsts tauksskābēs. Līdz ar to tiek dedzināti tauki. Svarīgi ir arī tas, ka šī tēja satur ļoti maz kaloriju, tāpēc tā ir lielisks palīgs, lai zaudētu lieko ķermeņa svaru.

Pētījumi liecina, ka kafijā esošais kofeīns var uzlabot vielmaiņu par 3-11%. Tāpat kā zaļā tēja, tā arī veicina tauku dedzināšanu.

unsplash.com

6. Ēdiet asus ēdienus

Pipari satur kapsaicīnu, vielu, kas var uzlabot vielmaiņas darbību. Izrādās, ka ēdot piparus, vienā ēdienreizē var tikt sadedzinātas papildus 10 kalorijas. Pievienojiet sāļajām maltītēm klāt piparus, vai citas asās garšvielas, tas jums nāks tikai par labu. Pikantu ēdienu ēšana var palīdz uzlabot vielmaiņas ātrumu!

unsplash.com

7. Labs miegs

Slikts miegs ir cieši saistīts ar aptaukošanās riska iespējamību. Miega trūkums atstāj negatīvu ietekmi uz vielmaiņu. Ja jūs nepietiekami labi izguļaties, jums dienas laikā var rasties lielāka vēlme pēc ēdiena, jo jutīsieties visu laiku izsalcis. Miega trūkums traucē organismam sadedzināt liekās kalorijas, kā arī traucē apetītes regulējošos hormonus.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Dzīvo gudri!

Antiperspiranti vai dezodoranti ir personīgās higiēnas līdzekļi, kas paredzēti svīšanas un ķermeņa smakas kontrolei. Neskatoties uz to galveno pielietošanas mērķi, dezodorantus var izmantot ne tikai personīgajā higiēnā. Šoreiz noskaidrojam, kur vēl var likt lietā dezodorantus.

Svarīgākais