6 izplatītākās kļūdas ēdiena uzglabāšanā, kas var kaitēt veselībai

© pexels.com

Lai produkti ilgāk saglabātos svaigi, ir svarīgi ievērot pāris pareizus uzglabāšanas principus. Noskaidro, kuras ir visizplatītākās ēdiena uzglabāšanas kļūdas!

unsplash.com

1. Nepareiza kārtība ledusskapī

Sertificēta pārtikas drošības speciālise Keitija Heila uzsver, ka viena no visizplatītākajām kļūdām ir nepareiza produktu uzglabāšana ledusskapī. "Ir svarīgi uzglabāt pārtiku pareizajos ledusskapja plauktos, lai samazinātu baktēriju veidošanos." Blakus jēlai gaļai nevajadzētu novietot svaigus produktus, piemēram, salātus. No gaļas var izdalīties šķidrums, piemēram, asinis, kas nokļūstot salātos, tos var sabojāt un radīt labu vidi baktērijām. Ēdot "piesārņotus" salātus, pastāv risks saindēties.

Eksperte iesaka: pārtikas produktus, kurus nav nepieciešams termiski apstrādāt, ieteicams glabāt augstākajos ledusskapja plauktos. Savukārt zemākajos, tādus produktus, kurus pirms ēšanas ir nepieciešams pagatavot.

pexels.com

2. Gatavo ēdienu ievieto slēgtā traukā!

Svarīgi ēdienu ir uzglabāt slēgtos konteineros jeb trauciņos. Ja ēdiens netiek šādi uzglabāts, pastāv risks, ka tajā var veidoties baktērijas no blakus esošajiem produktiem, tādējādi piesārņojot jau gatavo ēdienu. Ēdiena uzglabāšana slēgtos konteineros ne tikai samazina baktēriju veidošanās risku, bet arī palīdz tam ilgāk saglabāties svaigam.

unsplash.com

3. Izvēlies pareizus traukus ēdiena uzglabāšanai

Eksperte iesaka, ka vislabāk pārtiku ir uzglabāt necaurlaidīgos stikla traukos. Stikla traukus būs vieglāk kopt, kā arī izmantot. Šādus traukus var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, kā arī tos var likt sildīties mikroviļņu krāsī. Stikla trauki ir daudz parocīgāki nekā plastmasas konteineriem.

pexels.com

4. Visi produkti nav jāuzglabā ledusskapī!

Pārtikas produktus liekam ledusskapī, lai tie ilgāk saglabātos svaigi. Tomēr ir pāris produkti, kurus nav ieteicams likt ledusskapī. Piemēram, veselu meloni, tomātus, sīpolus, kartupeļus, citrusaugļus. Šos produktus nav ieteicams likt ledusskapī, jo tā tie zaudēs savu garšu.

Savukārt augļus, piemēram, nektarīnus, persikus, bumbierus un avokado, ieteicams ievietot ledusskapī brīdi, kad tie ir gatavi. Tādējādi tie tik ātri nepārgatavosies vai arī nesabojāsies.

pexels.com

5. Kurus produktus nelikt ledusskapja durvīs?

Visbiežāk atverot jebkuru ledusskapi, tā durvīs ieraudzīsim olas vai pienu. Izrādās, ka šos produktus nevajadzētu tur novietot. Kāpēc? Jo produkti, kas ir ievietoti ledusskapja durvīs piedzīvo biežu temperatūras maiņu, tādējādi tie var ātrāk sabojāties. Piens, olas un gaļa ir jānovieto ledusskapja aukstākajā daļā - apakšējā plauktā.

pexels.com

6. Nepareiza ledusskapja temperatūra

Ja arvien biežāk pamanāt, ka ledusskapī ēdiens ātri sabojājas vai arī ir sasalis, jums ir iestatīta nepareiza temperatūra. Nav nozīmes, kurā plauktā tiek uzglabāti produkti, tiem nevajadzētu sasalt vai pārlieku ātri sabojāties. Eksperte izceļ, ka ledusskapi vajadzētu iestatīt ne zemāk vai augstāk par četriem grādiem. Savukārt saldētavu ieteicams iestatīt uz -17 grādiem.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.



Svarīgākais