Vistas gaļa ir viens no iecienītākajiem gaļas produktiem. Šī mājputnu gaļa satur daudz un dažādas organismam vērtīgās uzturvielas. Tas ir labs proteīna un olbaltumvielu avots. Tomēr lietojot uzturā pārmērīgi daudz vistas gaļu, tā var iespējams radīt nepatīkamas blakusparādības. Izlasiet un uzziniet vairāk par vistas gaļas nelabvēlīgo ietekmi uz organismu.
"American Journal of Clinical Nutrition" ir veicis nelielu pētījumu par vistas gaļas ietekmi uz organismu. Tajā pierādījas, ka vistas baltās gaļas ēšana iespējams var palielināt "sliktā" holesterīna līmeni asinīs, tikpat daudz kā sarkanā gaļa. "Sliktais" holesterīns var veicināt sirds veselības problēmas. Pētījumā piedalījās 113 personas un pētījums ilga 16 nedēļas. Pēc veiktā pētījuma "Harvard Health" atzina, ka ir nepieciešams veikt padziļinātāku izpēti, lai noskaidrotu, cik lielā mērā tieši vistas baltās gaļas ēšana ietekmē holesterīna līmeni.
Veikalā nopērkamās vistas krūtiņas var saturēt baktērijas. "Consumer Reports" ASV veica pētījumu, kurā tika analizētas 300 neapstrādātās vistas krūtiņas, kas tika iegādātas veikalos. Lielākajā daļā, 97%, vistas krūtiņās tika atrastas vairākas baktērijas.
"Vairāk nekā puse paraug saturēja fekāliju piesārņojumu. Apmēram puse no tiem saturēja vismaz vienu baktēriju veidu, kas bija izturīgs pret trim vai pat vairākiem visbiežāk lietotajiem antibiotiku veidiem," teikts "Consumer Reports" ziņojumā.
"Loma Linda University" veiktajā pētījumā atklājās, ka pastāv saistība starp gaļas ēšanu un ķermeņa svara pieaugumu. Pierādījās tas, ka veģetāriešiem ir zemāks ķermeņa masas indekss (ĶIM) nekā gaļas ēdājiem. Pētījuma dalībnieki, kuri ikdienā patērēja gaļas produktus, uzņēma daudz lielāku daudzumu piesātināto tauku, transtaukskābju, DHA (dokozaheksaēnskābe) un arhidonskābes nekā veģetārieši. Gaļas ēdāji ikdienā uzņēma daudz mazāk vērtīgo augu olbaltumvielu, šķiedrvielu, beta karotīnu un magniju, salīdzinot ar tiem, kuri ikdienā patērē veģetāru pārtiku.
Lai arī šajā pētījumā nav īpaši izcelta vistas gaļa, ir daudzi vistas ēdieni, kuriem ir augsts piesātināto tauku saturs, piemēram, cepta vista. Pārmērīga ceptas vistas ēšana laika gaitā var izraisīt svara pieaugumu.
Tomēr vistas ēšana pati par sevi nav slikta, jo tā var būt lielisks liesā proteīna avots.
Zarnu nūjiņu jeb E. coli baktērijas var izraisīt plašu infekciju klāstu, liecina Amerikas mikrobioloģijas žurnās "mBio". Tajā vesela gada garumā tika veikts pētījums, kurā zinātnieki analizēja mazumtirzniecībā nopērkamās vistas, tītara un cūkgaļas produktus.
"Komanda atrada E.coli baktērijas gandrīz 80% gadījumu no 2452 gaļas paraugiem", vēsta Science Daily. Tika konstatēts, ka E.coli celms var izraisīt arī urīnceļu infekcijas.
Šādas baktērijas visbiežāk var rasties tādos produktos, kur dzīvnieks ir audzēts ar antibiotiku palīdzību. Tāpēc zinātnieki iesaka uzturā lietot tādu visas gaļu, kura ir audzēta bez antibiotikām.
*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.