7 tipiskākās kļūdas, kuras tiek pieļautas, dezinficējot rokas

© pexels.com

Gandrīz ikviens kaut reizi dienā dezinficē rokas ar speciālajiem dezinfekcijas līdzekļiem. Tie ir lieliski palīgi brīžos, kad tuvumā nav ziepes un ūdens, lai nomazgātu rokas. Tomēr eksperti izceļ vairākas kļūdas, kuras pieļaujam brīžos, kad izmantojam antibakteriālos līdzekļus.

pexels.com

1. Ziepes un ūdens pirmajā vietā

Eksperti uzsver, ka roku mazgāšana ar ziepēm ir efektīvākais veids, kā cīnīties ar mikrobiem, taču roku dezinfekcijas līdzekļa lietošana var būt laba alternatīva brīžos, kad nav pieejama izlietne.

"Roku dezinfekcijas līdzekļa izmantošana ir ziepju un ūdens aizstāšana," atzīst "JourneyPure" direktors Stefans Lods.

Roku dezinfekcijas līdzekļi ir ļoti laba lieta, lai tos izmantotu brīžos, kad citu iespēju nav. Tomēr, lai rokas būtu pietiekami tīras un uz tām neatrastos mikrobi, vislabākais veids ir mazgāt rokas siltā ūdenī ar ziepēm, vismaz 20 sekundes.

pexels.com

2. Nepareiza dezinfekcijas līdzekļa lietošana

Lai roku dezinfekcijas līdzeklis efektīvi darbotos un atbrīvotu plaukstas no mikrobiem, to ir nepieciešams pareizi lietot!

"Cilvēki bieži vien par maz un nepareizi izmanto roku dezinfekcijas līdzekli," min Stefans Lods. Viņš ir novērojis, ka cilvēki visbiežāk dezinficē vien plaukstu iekšpusi, taču ar to ir nepietiekami, lai atbrīvotos no visām baktērijām.

"Svarīgi ir dezinficēt arī pirkstu starpas, nagus, lai līdzeklis vienmērīgi klātu visu plaukstu."

Dezinficējot rokas ir jāveic visas tās pašas darbības, kā tās mazgājot, lai tas sniegtu efektīvu rezultātu un pasargātu no mikrobiem!

pexels.com

3. Pārāk bieža roku dezinficēšana

Roku dezinfekcijas līdzekļi iznīcina ne tikai uz plaukstām esošās sliktās baktērijas, bet arī labās. Tādējādi roku āda tiek kairināta un rodas apsārtums, vai nieze, atzīst ārste Rhonda Kalašo.

"Roku dezinfekcijas līdzekļi daudz vairāk sausina rokas nekā ziepes. Tāpēc nav ieteicams pārmērīgi bieži lietot roku dezinfekcijas līdzekļus," atzīst Stefans Lods.

Viņš iesaka pēc roku dezinfekcijas līdzekļa izmantošanas lietot mitrinošu roku krēmu. Tā būs iespējams ne tikai pasargāt sevi no mikrobiem, bet arī parūpēties par to, lai nebūtu jūtams diskomforts - niezoša, apsārtuša un sausa āda.

pexels.com

4. Paštaisīts roku dezinfekcijas līdzeklis

Šobrīd veikalu plauktos nav problēmu atrast dažādus roku dezinfekcijas līdzekļus. Taču sākotnēji tā bija liela problēma, jo cilvēki steidza tos izpirkt, kā tie paspēja parādīties veikalu plauktos. Daudzi netiekot pie sava antibakteriālā līdzekļa, izlēma tos veidot paši. Tomēr eksperti neiesaka šādu risinājumu!

"Esmu jau iepriekš redzējis, ka cilvēki mēģina izgatavot dažādas lietas paši, piemēram, sauļošanās krēmu. Vissliktākais scenārijs piepildījās tad, kad šie cilvēki saulē apdedzinājās," atzina ģimenes ārsts Džuzepe Arganona.

Viņš neiesaka mājas apstākļos veidot dezinfekcijas līdzekli, jo viegli ir pieļaut dažādas kļūdas, piemēram, to uztaisīt pārāk "vāju" un tas nespēs iznīcināt mikrobus. Ģimenes ārsts labāk iesaka doties uz tuvējo veikalu vai aptieku un iegādāties jau iepriekš pārbaudītu, un drošu roku dezinfekcijas līdzekli.

pexels.com

5. Pārāk "vājš" līdzeklis

Līdzīgi kā ar mājās gatavotu dezinfekcijas līdzekli, arī veikalos iegādājoties šo produktu ir jāpārliecinās vai tas ir pietiekami spēcīgs, lai iznīcinātu mikrobus. Pretējā gadījumā var rasties maldīgs priekšstats to lietojot un ticot, ka baktērijas tiek iznīcinātas, lai gan patiesībā tā nenotiek.

"Roku dezinfekcijas līdzeklim jāsatur vismaz 60 procentus alkohola. Jo augstāka alkohola koncentrācija, jo efektīvāks tas būs," uzsvēra otolaringoloģe Inna Husaina.

Tāpēc pirms iegādājaties roku dezinfekcijas līdzekli, nepieciešams obligāti izlasīt tā sastāvu!

pexels.com

6. Dezinfekcijas līdzeklim ir jānožūst

Eksperti atzīst, ka viena no izplatītākajām kļūdām, ko cilvēki pieļauj, lietojot roku dezinfekcijas līdzekli, ir tas, ka tam neļauj iesūkties ādā.

"Svarīgi ir ar to berzēt rokas līdz tas izžūst jeb iesūcas ādā," skaidro Stefans Lods.

Roku dezinfekcijas līdzeklim ir jādod laiks, lai tas iedarbotos.

"Esmu redzējusi, ka cilvēki izsmidzina uz rokām nelielu daudzumu līdzekļa un pēc tam uzreiz pieskaras sejai," pauda otolaringoloģe Inna Husaina. Viņa uzsvēra, ka tā nevajadzētu rīkoties. Nepieciešamas vien pāris minūtes, lai tas iesūktos ādā un dezinfekcijas efekts būtu sasniegts.

pexels.com

7. Veikalos pieejamie dezinfekcijas līdzekļi

Ikkatrā veikalā vai sabiedriskajā vietā ir pieejams roku dezinfekcijas līdzeklis. Bieži vien ir pieejami bezkontakta dezinfekcijas līdzekļi, kuriem nav jāpieskaras un tie ar sensoru palīdzību uz rokām uzpilina nepieciešamo daudzumu. Tomēr visbiežāk šādi statīvi veikalos nav un katrs aiztiek vai nu dezinfekcijas līdzekļa pudelīti, vai tā slēdzi, lai varētu notīrīt rokas.

Ģimenes ārsts Džuzepe Aragona atzīst, ka šādas lietas satur ļoti daudz mikrobu.

"Tās var saturēt līdzīgu mikrobu skaitu kā durvju rokturi, nauda vai bankomātu tastatūra."

Viņš iesaka šādās vietās izmantot dūri. Ar dūres palīdzību uzpiest dezinfekcijas līdzekli uz plaukstām, tādējādi samazinot nevēlamo mikrobu nonākšanu uz sejas, acīs, vai mutē.

Tomēr pats būtiskākais ir pēc roku dezinficēšanas nepieskarties pudelei vai statīvam, kurā atrodas antibakteriālais līdzeklis!

Avots

Dzīvo gudri!

Antiperspiranti vai dezodoranti ir personīgās higiēnas līdzekļi, kas paredzēti svīšanas un ķermeņa smakas kontrolei. Neskatoties uz to galveno pielietošanas mērķi, dezodorantus var izmantot ne tikai personīgajā higiēnā. Šoreiz noskaidrojam, kur vēl var likt lietā dezodorantus.