Kas tev jādzina par dīgstu audzēšanu mājās - ar padomiem daļās "Rimi" gardēži.
Pavasarī neiztikt bez dažādiem dīgstiem! Tie ir vitamīniem un dažādām citām vērtīgām vielām bagāti, jo šajā periodā augam nepieciešams visvairāk barības vielu, turklāt tie ir neiedomājami gardi un dažādi!
Vienā traukā nevajadzētu miksēt vairāk kā viena veida sēkliņas, jo to izdīgšanas laiks var atšķirties. Ja vēlies dīgstu miksli, vislabāk tos izdiedzēt un tad samaisīt iegūtos dīgstus.
Diedzēšanai nav vajadzīgas milzīgas dobes - viss, kas tev nepieciešams ir stikla burka vai kāds cits trauks, diedzēšanas siets (der marle vai kāds cits plāns audums, kas ļaus dīgstiem "elpot") un striķis vai gumija (der arī plata matu gumija).
Dīgsti ir īpaši veselīgi tavam organismam, kā arī ķermenim tos ir vieglāk pārstrādāt nekā dārzeņus vai cieti. Turklāt, diedzējot sēklas un graudus paša uzraudzībā, varēsi būt drošāks par to, lai pie šiem dīgstiem tiku klāt mazāk ķīmisko vielu.
Diemžēl nereti dīgstos ir daudz baktēriju, dažas no tām nav visai labvēlīgas organismam, tādēļ, ja nejūties droši, dīgstus vari termiski apstrādāt cepot, tvaicējot vai vārot.
Ja domā, ka šis nav domāts tev, jo ar augiem esi uz "Jūs", iesakām tomēr pamēģināt, jo dīgsti tiešām prasa maz pūļu - aptuveni 2 minūtes dienā tava laika!
Pat ja esi tos iegādājies slēgtā iepakojumā, graudi un sēklas pirms tam ir tik un tā ļoti rūpīgi jānoskalo. Jāskalo, kamēr nav neviena netīruma un ūdens ir pilnībā dzidrs. Skalošanas procesā dažas sēklas/graudi uzpeldēs ūdens virspusē - tos neiesakām izmantot diedzēšanā.
Pirms diedzēšanas kārtīgi izmazgā un vēlams dezinficē trauku, kurā pēc tam diedzēsi sēkliņas un graudus.
Vislabāk dīgstus ēst uzreiz, kad tie ir gatavi (asniņi izauguši vismaz 1,5-2 mm garumā un saknes vēl nav izdīgušas) vai tuvāko 4 dienu laikā. Ja tomēr nesanāk apēst tik ātri, uzglabā tos 5 grādu temperatūrā ne vairāk kā nedēļu.
Diedzējot sēklas un graudus tie būs katru dienu jāskalo, lai tie nesāktu pelēt.
Tagad, kad zini visu šo, šeit pamācība, kā uzsākt diedzēšanu mājās: