5 paņēmieni, kā īstenot "zero-waste" filozofiju

© Publicitātes foto

Arvien populārāka pasaulē un arī Latvijā kļūst zero-waste kustība. Tā paredz īpašu uzmanības pievēršanu dzīvei, radot pēc iespējas mazāk atkritumu, lai samazinātu ikdienas patēriņa cikla ietekmi un neradītu kaitējumu dabai. Mūsu zemei un videi būt draudzīgāks var ikkatrs, mainot ikdienas paradumus – iepērkoties mazāk vai pērkot produktus tikai no dabiskām sastāvdaļām, kā arī šķirojot atkritumus, lai pēc tam tos varētu pārstrādāt. Lai sargātu dabu, šo dzīvesveidu iespējams praktizēt ne tikai dodoties uz veikalu, bet arī savā mājoklī. Kā īstenot zero-waste filozofiju arī savās mājās, "Bonava Latvija" iesaka piecus paņēmienus.

1.

Maini priekšstatus par mazlietotu preču veikaliem

Katru gadu tūkstošiem tonnu apģērba tiek izmests miskastē.

Ir skaidrs: lai samazinātu tekstilrūpniecības radīto piesārņojumu, nepieciešama alternatīva pieeja savai garderobei. Jo skapja saturu atjaunot gribas.

Jau kādu laiku Latvijā arvien mainās skatījums uz lietotām drēbēm kā nabadzības statusa zīmogu.

  • Savu uzvaras gājienu uzsākuši lietoto preču tirdziņi un arī “otrās dzīves” preču veikalu sortiments kļuvis daudzveidīgāks un dažādām stila pērlēm bagātāks. Tajos var atrast visu - no labām grāmatām, bērnu rotaļlietām līdz dizaina priekšmetiem un zīmolu apģērbiem.

Lai izbrīvētu vietu garderobē un jautri pavadītu laiku, laba ideja ir uzrīkot “andeles” ballīti draudzeņu lokā. Vai kopā ar kaimiņiem sarīkot Skandināvijā tik populārās piemājas “garāžas izpārdošanas” - kas neder tev, iespējams noderēs kaimiņam un otrādi. Jautrība garantēta un arī māja brīvāka no nevajadzīgām mantām.

Ja draudzeņu pulkā nav izdevies atrast apģērbam jaunu īpašnieku, padomā, vai to nevari aizvest uz kādu ziedojumu kasti vai, nedaudz piestrādājot ar šķērēm, adatu un liekot lietā radošo domāšanu, pārvērst to par stilīgu dizaina priekšmetu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais