Jaunas valsts kulinārijas tradīciju iepazīšana daudziem tūristiem ir svarīga ceļojumu sastāvdaļa, tomēr ēdiena kultūra var ievērojami atšķirties atkarībā no galamērķa, tāpēc ir svarīgi zināt par dažām svarīgām iezīmēm, lai nenokļūtu neveiklās situācijās, raksta “unian.net”.
Piemēram, itāļu restorānos ir jēdziens "coperto", bet Spānijā paelju nevajadzētu pasūtīt pirmdienās.
Vietnes “Reddit” lietotāji mēģināja noskaidrot, vai par sliktām manierēm var uzskatīt dalīšanos ar maltīti dažādu valstu restorānos.
"Mēs ar draudzeni neēdam daudz, bet dodam priekšroku ēst bieži. Mums parasti patīk padalīties ar uzkodām, pamatēdienu un tad, ja vēl esam izsalkuši, arī desertu. Mēs arī neesam lieli alkohola cienītāji, bet dažreiz ēdienkartē izvēlamies bezalkoholiskos dzērienus vai vismaz ūdeni. Vai tas ir nepieklājīgi?” raksta tēmas autors ar segvārdu Afghanpikachu.
Lielākā daļa komentētāju piekrita, ka tas ir pilnīgi normāli Eiropā un ASV.
"Mēs arī to darām. Tas ir labāk nekā izmest pārtiku," atbildēja Ghorardim71.
Tomēr dažās vietās Eiropā tā joprojām var būt problēma, it īpaši, ja runājam par dārgām vai populārām vietām.
"To var uzskatīt par nepieklājīgu īpaši populāros restorānos, kur ir grūti dabūt galdiņu. Restorāni nav sajūsmā par to, ka cilvēki pasūta tikai vienai personai un pēc tam dalās, lai gan lielākā daļa neļaus jums nojaust, ko viņi domā, un vienkārši klusēs. Ja vēlaties izvairīties no tā, vienmēr varat izvēlēties restorānus, kas piedāvā tikai koplietošanu - tas nozīmē vairāku mazu ēdienu pasūtīšanu un to apēšanu kopā. Spānijā to sauc “tapas”, bet Grieķijā - meze,” raksta komentētājs memagnetism.
Taču Japānā mēģinājums restorānā sadalīt vienu porciju diviem var tikt uztverts negatīvi.
"Manam draugam tika atteikts steiku namā Japānā, kad es biju vienīgais, kurš pasūtīju uzkodu. Vispirms pasūtījām viņam suši (no kuriem man ir alerģija), un pēc tam es gribēju steiku. Mēs pasūtījām steiku un divas glāzes vīna, bet viņam teica, ka viņam jāgaida ārā, kamēr es ēdu. Vieta nebija īpaši šika, un tur bija brīvi galdiņi,” raksta MargaritaBārbija.
Lietotājs ar segvārdu VillanelleTheVillain piekrita: "Restorāniem Japānā tas nepatīk. Katram cilvēkam, kas atrodas pie galda, ir jāpasūta savs ēdiens.”