Rīgas domes koalīcija pagaidām stabila

Pašreiz piedāvātais valdības koalīcijas sastāvs pagaidām nekādi nesatricina Rīgas domes koalīciju. Politologs Filips Rajevskis saka – nemainīga tā paliks pārskatāmā nākotnē. Tomēr vairāki sabiedrībā autoritatīvi cilvēki nepārprotami izteikušies, ka šai Valda Dombrovska (JL) veidotajai valdībai būs īss mūžs. Arī domes kuluāros tiek pieļauts, ka esošais spēku samērs pašvaldībā, iespējams, ir tikai uz laiku. Tāpēc teorētiski var pieļaut, ka jebkādas izmaiņas valdībā veicinās šūpošanos arī lielākajā valsts pašvaldībā.

Šonedēļ tika paziņots, ka jauno valdību veidos apvienība Vienotība un Zaļo zemnieku savienība, kas šodien uzsāks sarunas par sadarbību ar apvienību Visu Latvijai!–Tēvzemei un Brīvībai/LNNK. Sarunas ar politisko partiju apvienību Saskaņas centrs (SC) ir pārtrauktas.

SC priekšsēdētājs Nils Ušakovs pavēstīja, ka viņa vadītais politiskais spēks valdībā strādās opozīcijā, tāpat kā apvienība Par labu Latviju (PLL). Rīgas domē abi šie politiskie spēki līdz šim strādājuši tandēmā un turpinās to darīt, vakar apstiprināja N. Ušakovs. To SC un PLL deputātu vietā, kuri pēc ievēlēšanas atstāj savus amatus domē, opozīcijas – JL – deputāti nenāks.

F. Rajevskis vērtē: "Esošajā situācijā domes koalīcija nemainās, jo SC ir atstāts ārpusē valsts līmenī." Viņš saka – ja SC nonāktu valdībā, tad gan Vienotība varētu sākt kaulēties par amatiem domē. Taču politologs prognozē, ka šis drīzāk ir tikai teorētisks jautājums, jo pārskatāmā nākotnē nekas nemainīsies kaut vai tāpēc, ka Rīgas domē vēsturiski bijusi stabilāka koalīcija nekā valdībā. Vienīgais mērs, kuru no amata noņēma pirms laika, bija Aivars Aksenoks (toreiz – JL). Tēvzemieti Jāni Birku gan solīja gāzt, taču viņš palika vairāk vai mazāk stabili sēžam pilsētas galvas krēslā līdz uzvarošām sasaukuma termiņa beigām.

Rīgas domes deputāts Edgars Jaunups (JL) noliedz, ka pašvaldībā kā saimnieciskā struktūrā kādu vajadzētu "mest no amatiem" tikai tāpēc, ka valdībā mainās koalīcija. Tomēr pēc viņa sacītā var noprast, ka JL labprāt ieņemtu dažus pozīcijas partiju deputātu amatus, jo šobrīd atbrīvojas vairākas jomas, domes deputātiem kļūstot par Saeimas tautas kalpiem. "Gudrs Rīgas mērs domes darbā iesaistītu arī Vienotību," vēlmi neslēpj E. Jaunups. Pilsētas attīstības komitejas, Pilsētas īpašuma komitejas vadītāju un domes priekšsēdētāja vietnieka amati teorētiski ir vakanti. Brīvostas valdes priekšsēdētājs jau ir nomainīts, un tagad tas ir Andris Ameriks, kurš pārstāv PLL sastāvā esošo LPP/LC. Arī Rīgas domes deputāts Olafs Pulks (JL) apliecina, ka turpmākā opozīcijas un pozīcijas sadarbība būs atkarīga no N. Ušakova: "Mēs amatus nelūgsimies un ar galvu sienā nesitīsimies. Strādāsim opozīcijā arī līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām."

Tomēr politikas smagsvars Gundars Bērziņš neslēpj savu viedokli, ka apmēram pēc pusotra gada notiks Saeimas ārkārtas vēlēšanas. Arī Valsts kontroliere Ingūna Sudraba šomēnes izteikusies, ka jau nākamajā gadā Latvijā var notikt ārkārtas parlamenta vēlēšanas. Iespējams, tad Rīgas domes koalīcija varētu piedzīvot izmaiņas.

Svarīgākais