Rīgas domei sācies otrais darba gads

Par Rīgas domes prioritātēm pasludinot sociālo jomu, izglītību un drošību, pilsētas vadība savā pirmajā darba gadā enerģiski centusies pierādīt, ka tās darbi seko vārdiem. Sociālā joma bija vienīgā šā gada budžeta daļa, kurai netika samazināts, bet gan palielināts finansējums, kas sasniedza vairāk nekā 17 miljonus latu.

Tam gan bija objektīvs pamatojums, jo pabalstu prasītāju skaits ievērojami palielinājās. Vislielākās diskusijas izvērtās par 50 latu ikmēneša pabalsta piešķiršanu trūcīgām ģimenēm, kurās aug bērni vecumā no pusotra līdz sešiem gadiem, vairs nemaksājot šo summu tiem vecākiem, kuru bērniem nepietiek vietu bērnudārzā. Tomēr dome stāvēja un stāv kā klints, uzskatot, ka nav lietderīgi maksāt tā dēvēto auklīšu algu. Pabalsta vairs nav, toties līdz gada beigām tiek solītas kopumā 1000 vietas bērnudārzā. Jāpiebilst, ka rindā uz vietu pirmsskolas bērnu iestādē bija reģistrēti nepilni 7000 bērnu.

Izglītības nozarei pilsēta šogad ir gatava atvēlēt vairāk nekā 140 miljonus latu, ieskaitot investīcijas, un turpina vērienīgus rekonstrukcijas darbus mācību iestādēs. Kaut arī valsts samazinājusi līdz šim piešķirto mērķdotāciju apmēru, Rīgas dome pedagoģiskajiem darbiniekiem turpina maksāt dažādas piemaksas un noteikusi arī atvieglojumus sabiedriskajā transportā. Tiesa, pavisam nesen vērienīgu protestu izpelnījās pašvaldības lēmums slēgt vairākas mācību iestādes – Rīgas komercģimnāzijai ar piketu vien nepietika, tā vērsās tiesā.

Sabiedriskās kārtības nodrošināšanai pastiprināta uzmanība tika pievērsta pēc pērn atklātībā nonākušiem kārtējiem tūristu apkrāpšanas gadījumiem. Uzsverot, ka viesiem Rīgā jājūtas droši, tika meklēti dažādi risinājumi. Nu policijas patruļas darbojas ne tikai centrā, bet arī mikrorajonos un pie visām skolām. Šogad ierindas policistiem algas netika samazinātas, kaut pašvaldības struktūrās atalgojuma apgriešana bija pietiekami iespaidīga – par apmēram 22 procentiem.

Laiku pa laikam atgādinot domes vadībai pirms vēlēšanām dotos solījumus, pašlaik nav iemesla ironizēt par Minhauzena cienīgiem plāniem uzbūvēt 5000 pašvaldības dzīvokļu, jo šomēnes pašvaldības SIA Rīgas pilsētbūvnieks izsludinājusi attiecīgu iepirkuma konkursu. Pret vicemēra Aināra Šlesera spārnoto frāzi, ka četru gadu laikā galvaspilsētā varētu nodrošināt 50 000 darba vietu, attieksme aizvien ir skeptiska. Šķiet, rīdziniekiem joprojām trūkst informācijas par Rīgas tūrisma veicināšanas programmu Live Rīga, kuras ieviešanai un dažādiem pasākumiem iztērēts aptuveni miljons latu. Pašvaldībai nav veicies ar preču zīmes Rīgas marka ieviešanu, lai Latvijas produktus varētu popularizēt un izplatīt Krievijā.

Latvijā

“Treknā Latvija” nonākusi pasaules uzmanības lokā: mūsu valstī aptuveni 60% pieaugušo un 20% bērnu esot liekais svars, savukārt 25% iedzīvotāju ir piemeklējusi aptaukošanās – par to liecinot Pasaules veselības organizācijas dati. Tāpēc – tuklajiem jāoperē kuņģis, lai vairs nevarētu piedzīt kuņģi pēc sirds patikas.

Svarīgākais