Rīgas ēku apsildīšanā plāno izmēģināt gaisa siltumsūkņus

Rīgas pašvaldība ēku apsildīšanā plāno izmēģināt gaisa siltumsūkņus, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domes Mājokļu un Vides komitejā.

SIA "Eko Air" vērsusies pašvaldībā, piedāvājot izmēģināt jaunās paaudzes gaisa siltumsūkņu iespējamo izmantošanu Rīgas pašvaldības daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un sabiedrisko iestāžu - skolu un bērnudārzu - apkurei un karstā ūdens izmantošanai.

Kā norāda uzņēmuma pārstāvji, šāda veida siltumsūknis ir ekoloģiska siltumapgādes iekārta ar augstu energoefektivitāti un lietderības koeficientu.

Uzstādot daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās šos siltumsūkņus papildus māju centralizētajām siltumapgādes sistēmām, tos pieslēdzot paralēli ēkās esošajiem siltummezgliem, iespējams samazināt izdevumus par siltumapgādi - apkuri un karstā ūdens apgādi, jo, siltumsūknim patērējot 1 kilovatu (kW) elektriskās enerģijas, var saņemt 3-5 kW siltumenerģijas.

Ieguldīto līdzekļu atmaksāšanās periods esot salīdzinoši īss - no diviem līdz sešiem gadiem atkarībā no ēkas veida. Siltumsūkņus esot vēlams uzstādīt pašvaldības dzīvojamās mājās, kurās jau pabeigta siltummezglu izpirkšana no AS "Rīgas siltums", un šie siltummezgli ir māju kopīpašuma daļa.

Uzņēmums norāda, ka esot nelietderīgi izmantot siltumsūkņus pie zemām āra gaisa temperatūrām - zem mīnus 7 grādiem, jo samazinās sūkņu lietderības koeficients.

Tāpat neesot lietderīgi ēku siltumapgādei izmantot tikai siltumsūkņus, jo šajā gadījumā nepieciešama relatīvi liela elektroenerģijas jauda, ko grūti nodrošināt.

Gaisa siltumsūknim atšķirībā no zemes siltumsūkņa neesot nepieciešamas tik lielas investīcijas un nav jārokas zemē.

Uzņēmums piedāvā pašvaldībai izveidot kopīgu pilotprojektu, uzstādot šādu siltumsūkni vienā skolā, vienā bērnudārzā un vienā dzīvojamajā ēkā. SIA "Eko Air" segtu pusi izmaksu, un pašvaldībai viena sūkņa uzstādīšana izmaksātu 14 000 latu jeb kopā 42 000 latu.

Komiteja atzina, ka piedāvātais projekts būtu atbalstāms kā inovatīvs pasākums, kura rezultātā samazināsies iedzīvotāju maksa par izlietoto siltumenerģiju apkurei un karstā ūdens apgādei.

Komiteja uzdeva Mājokļu un vides departamentam sagatavot nepieciešamo lēmumprojektu līdzfinansējuma piešķiršanai, kā arī sagatavot nepieciešamos aprēķinus.

LETA jau ziņoja, ka nākamā gada vasarā Rīgā taps pirmais saules kolektoru komplekss siltā ūdens sagatavošanai uz daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas jumta, "Enerģētikas forumā 2009" pastāstīja Rīgas Enerģētikas aģentūras (REA) vadītāja Maija Rubīna.

Līdz šim saules kolektori Rīgā bija uzstādīti tikai izmēģinājumu poligonā uz Fizikālās enerģētikas institūta jumta, kā arī vairākās privātmājās.

Tāpat Rubīna pastāstīja, ka pašlaik sekmīgi attīstās pirmais demonstrācijas projekts siltumsūkņu izmantošanai ar dziļurbuma termozondēm bērnudārza "Kastanītis" siltumapgādei, kas arī sāks darboties nākamgad.

Svarīgākais