Parīzes olimpiskās spēles: Notikumi un rezultāti 28. jūlijā [papildināts 23:12]

© Depositphotos

Parīzes olimpisko spēļu teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko

23:12 Francūzis Leons Maršāns, amerikāniete Torri Haske un itālis Nikolo Martinengi svētdien uzvarēja Parīzes olimpisko spēļu peldēšanas sacensībās attiecīgi 400 metru kompleksā, 100 metru tauriņstilā un 100 metros brasā.

Maršāns savu pirmo zeltu un uzvaru izcīnīja ar jauno olimpisko rekordu - četrām minūtēm un 2,95 sekundēm. Iepriekšējo rekordu, kas piederēja amerikānim Maiklam Felpsam, viņš pārspēja par 0,89 sekundēm, bet no sev piederošā pasaules rekorda atpalika 0,45 sekundes.

Sudraba godalgu izcīnīja japānis Tomojuki Macušita, kurš zaudēja 5,67 sekundes, bet vēl četras sekundes simtdaļas atpalika amerikānis Kārsons Fosters.

23:11 Austrālijas sportiste Džesika Foksa svētdien izcīnīja zelta medaļu Parīzes olimpisko spēļu sacensībās airēšanas slalomā ar smailīti.

Marseļā dzimusī Foksa, kura pirms trīs gadiem kļuva par čempioni sacensībās ar kanoe, finālā finišēja 96,08 sekundēs.

Par 1,45 sekundēm lēnāk distanci veica poliete Klaudija Zvolinska, bet 2,86 sekundes zaudēja Lielbritānijas sportiste Kimberlija Vudsa.

23:10 Dienvidkorejas sieviešu loka šaušanas izlase svētdien izcīnīja zelta medaļas Parīzes olimpisko spēļu komandu sacensībās un atkārtoja garākās uzvaru sērijas rekordu Olimpiādēs.

Šī disciplīna olimpisko spēļu programmā tika iekļauta 1988.gada un kopš tā laika Dienvidkoreja bijusi nepārspēta sieviešu komandu sacensībās. Desmit olimpiskos čempiona titulus pēc kārtas izcīnījuši ASV peldētāji 4x100 metru kompleksā peldējuma stafetē un pēc nedēļas viņiem būs iespēja atgriezties vienīgo rekordistu godā.

Finālcīņā Dienvidkorejas loka šāvējas Džona Hunjuna, Lima Sihjona un Nama Suhjona ar rezultātu 5-4 pārspēja Ķīnu. Zelta medaļa tika nodrošināta tikai pāršaudē, kurā dienvidkorejietes bija pārākas ar 29:27

23:09 Vien 14 gadus vecā Japānas sportiste Koko Jošizava svētdien Parīzē kļuva par olimpisko čempioni skeitbordā "street" disciplīnā.

Jošizava finālā iekrāja 272,75 punktus, savus labākos rezultātus uzrādot pēdējos divos trikos. Gadu vecākā tautiete Liza Akama iekrāja 265,95 punktus un izcīnīja sudrabu.

Brazīliete Raisa Leāla, kura 2021.gadā Tokijā 13 gadu vecumā kļuva par vicečempioni, šoreiz izcīnīja bronzas godalgu, nopelnīdama 253,37 punktus.

21:01 Japānas džudo cīkstonis Hifumi Abe svētdien kļuva par Parīzes olimpisko spēļu čempionu svara kategorijā līdz 66 kilogramiem un atkārtoja pirms trīs gadiem iespēto, savukārt viņa māsai Utai piedzīvotais zaudējums liedza kļūt par divkārtēju čempioni.

Finālcīņā Abe ar "ippon" uzvarēja Brazīlijas džudistu Villianu Limu un turpināja savu uzvaru sēriju, kas rit kopš 2019.gada.

Cīņās par bronzas medaļām Moldovas sportists Deniss Vieru pārspēja francūzi Validu Hiaru un Kazahstānas cīkstonis Gusmans Kirgizbajevs bija pārāks pār Strahiņu Bunčiču no Serbijas.

20:16 Ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigznēm komplektētā ASV vīriešu basketbola izlase svētdien izcīnīja pārliecinošu uzvaru Parīzes olimpisko spēļu turnīra pirmajā spēlē.

Lillē notiekošā turnīra mačā ASV ar rezultātu 110:84 (25:20, 33:29, 26:16, 26:19) pārspēja Serbiju.

Amerikāņiem 23 punktus guva Kevins Durents, kurš realizēja 89% metienu no spēles, 21 punkts, septiņas atlēkušās bumbas, deviņas rezultatīvas piespēles un sešas kļūdas bija Lebronam Džeimsam, 15 punktus guva Džrū Holidejs, 12 punkti bija Devinam Bukeram, bet pa 11 iemeta Stefens Karijs un Entonijs Edvardss.

18:01 Francijas sportiste Polīne Ferrāna-Prevo svētdien kļuva par Parīzes olimpisko spēļu čempioni kalnu riteņbraukšanas olimpiskajā krosā.

Nepilnu 31 kilometru garajā distancē Ferrāna-Prevo finišēja vienā stundā 26 minūtēs un divās sekundēs, gandrīz par trīs minūtēm pārspējot tuvāko sekotāju Heiliju Betenu no ASV. Piecas sekundes vēlāk finišēja zviedriete Jennija Risvedsa, Riodežaneiro olimpisko spēļu čempionei pēdējā aplī atdodot otro vietu Betenai.

Cita mājiniece Loana Lekomte piedzīvoja kritienu, savukārt nīderlandiete Puka Pītersa saskārās ar tehniskām problēmām.

17:57 Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko svētdien piedzīvoja zaudējumu Parīzes olimpisko spēļu vienspēļu turnīra pirmajā kārtā, arī savu trešo Olimpiādi noslēdzot pēc pirmā mača.

Ostapenko pirmās kārtas spēlē ar rezultātu 4-6, 3-6 zaudēja kolumbietei Kamilai Osorio.

Ostapenko pasaules rangā ieņem 11.vietu un olimpisko spēļu turnīrā bija izsēta ar desmito numuru, bet viņas pretiniece ir ranga 84.pozīcijā. Abām sportistēm kortā vajadzēja doties jau sestdien, taču lietus dēļ mačs tika atlikts uz svētdienu.

17:37 Spānijas sieviešu basketbola izlase svētdien Parīzes olimpisko spēļu mačā ar rezultātu 90:89 (13:22, 20:15, 20:22, 23:17, 14:13) papildlaikā pārspēja Ķīnu.

14:25 Dienvidsudānas vīriešu basketbola svētdien Lillē, piedzīvojot debiju olimpiskajā spēlēs, ar rezultātu 90:79 (20:28, 28:26, 23:15, 19:10) pārspēja Puertoriko.

Spēle gan sākās ar incidentu, rīkotājiem sākot atskaņot Sudānas, nevis Dienvidsudānas himnu. Pēc 20 sekundēm ieraksts tika pārtraukts, bet Dienvidsudānas basketbolisti stāvēja ar rokām uzliktām uz sirdīm, Puertoriko spēlētājiem solidarizējoties un darot to pašu.

Uzvarētājiem Kārliks Džounss izcēlās ar 19 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām un sešām rezultatīvām piespēlēm, 15 punktus pievienoja Marials Šajoks, pa 12 punktiem bija Nuni Omotam un Hamanam Maluašam, bet 11 punktus guva Peters Džoks.

Puertoriko izlasē, spītējot potītes traumai, 26 punktus guva un piecas rezultatīvas piespēles atdeva Hosē Alvarado, 18 punkti bija Tremontam Votersam, 13 punkti -Džordžam Konditam un 11 punkti Džaienam Klevelam. Latvijā spēlējušais Aizija Pinjeiro guva četrus punktus un izcīnīja četras atlēkušās bumbas, bet Arnaldo Toro palika bez punktiem.

B apakšgrupā cīnīsies arī Serbija un ASV.

12 komandas ir sadalītas trīs grupās. Pirmo divu vietu ieguvējas grupās, kā arī divas no trim labākajām trešo vietu ieguvējām iekļūst ceturtdaļfinālā, sacensības turpinot pēc olimpiskās sistēmas, kā arī aizvadot spēli par trešo vietu.

Olimpiskās spēles Francijas galvaspilsētā norisināsies līdz 11.augustam, turklāt ne tikai Francijas galvaspilsētā, bet arī 16 citās vietās, ieskaitot Francijas aizjūras teritoriju Franču Polinēziju. Spēļu programmā ir iekļauti 32 sporta veidi, un tiks sadalīti 329 medaļu komplekti.

14:00 Šaušanā ar pneimatisko pistoli desmit metru distancē svētdien par olimpiskajiem čempioniem tika kronēti Ķīnas šāvējs Ju Sje un Dienvidkorejas pārstāve Jedžina O.

Vīriešu sacensībās kā pēdējie divi finālisti palika Ju un itālis Federiko Nilo Maldīni. Ju bija par 0,7 punktiem vairāk un pēdējā sērijā viņš pievienoja vēl 0,2 punktu pārsvaru.

Trešajā vietā sacensības noslēdza itālis Paolo Monna.

11:17 Parīzes olimpisko spēļu rīkotāji bažās par slikto ūdens kvalitāti atcēla svētdien paredzētos treniņus triatlona sacensību dalībniekiem.

Tiekoties Pasaules Triatlona savienībai ("World Triathlon"), pilsētas un reģionālajām amatpersonām, tika pieņemts lēmums veikt papildu ūdens kvalitātes pārbaudes.

Sliktās kvalitātes dēļ Sēnā bija liegts peldēties apmēram 100 gadus, bet spēļu rīkotāji ieguldīja apmēram 1,4 miljardu eiro, lai sagatavotu upi spēļu sacensībām.

Kopš jūnija veiktajās pārbaudēs ūdenī tika konstatēts nedrošs "E. coli" baktēriju līmenis. Ūdens kvalitāte upē ir saistīta arī ar laikapstākļiem Parīzē un pēdējo dienu lietus to nav padarījis labāku.

Olimpiskās spēles Francijas galvaspilsētā norisināsies līdz 11.augustam.

07:54 Parīzes olimpisko spēļu sacensību otrajā oficiālajā dienā no Latvijas sportistiem startēs tenisiste Aļona Ostapenko.

Ostapenko olimpisko spēļu turnīra pirmās kārtas spēli sestajā laukumā sāks ne ātrāk kā plkst.14.30 pēc Latvijas laika, maču tiešraidē translējot televīzijas kanālā LTV7.

Abām sportistēm kortā vajadzēja doties jau sestdien, taču lietus dēļ mačs tika atlikts uz svētdienu.

Ostapenko pasaules rangā ieņem 11.vietu un olimpisko spēļu turnīrā ir izsēta ar desmito numuru, bet viņas pretiniece kolumbiete Kamila Osorio ir ranga 84.pozīcijā.

Kolumbiete karjeras laikā ir izcīnījusi divus "WTA 250" sērijas turnīru uzvarētājas titulus - abus uz māla seguma, uz kāda sacensības norisinās arī Parīzē.

Abas tenisistes līdz šim savā starpā nav spēlējušas.

Otrajā kārtā uzvarētājai pretī stāsies brazīliete Laura Pigosi (WTA 110.) vai ukrainiete Dajana Jastremska (WTA 26.).

Olimpisko spēļu turnīrā piedalās 64 tenisistes, čempioni noskaidrojot sešās kārtās. Kortos, kuros norisinās turnīrs, Ostapenko 2017.gadā kļuva par "French Open" čempioni.

Olimpiskās spēles Francijas galvaspilsētā norisināsies līdz 11.augustam, turklāt ne tikai Francijas galvaspilsētā, bet arī 16 citās vietās, ieskaitot Francijas aizjūras teritoriju Franču Polinēziju. Spēļu programmā ir iekļauti 32 sporta veidi, un tiks sadalīti 329 medaļu komplekti.

Parīzes spēlēs Latviju pārstāv 29 sportisti 14 sporta veidos: 3x3 basketbolā, BMX superkrosā un frīstailā, daiļlēkšanā, jāšanas sportā, kalnu riteņbraukšanā, ložu šaušanā, modernajā pieccīņā, peldēšanā, pludmales volejbolā, svarcelšanā, šosejas riteņbraukšanā, tenisā un vieglatlētikā.

Par aktualitātēm no Parīzes informē ziņu aģentūras LETA sporta ziņu reportiere Paula Vucena. Olimpiskajām spēlēm veltītajā LETA sadaļā ("https://www.leta.lv/themes/paris_2024/") pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas sportistu gaitām un panākumiem, bet arī citām aktualitātēm.

08:03 Japāniete Nacumi Cunoda svara kategorijā līdz 48 kilogramiem un Kazahstānas pārstāvis Jeldoss Smetovs svara kategorijā līdz 60 kilogramiem sestdien izcīnīja pirmās zelta medaļas Parīzes olimpisko spēļu džudo turnīrā.

Cunoda šajā sporta veidā Parīzē izcīnīja pirmo zelta medaļu, nedaudz vairāk nekā minūti pirms finālcīņas beigām ar "waza ari" uzvarot mongolieti Bāsanhū Bavūdorju.

31 gadu vecā Cunoda traumas dēļ izlaida iepriekšējās spēles Tokijā un pārcēlās svara kategoriju zemāk, startējot vieglākajā svara kategorijā.

Bronzas medaļas izcīnīja mājiniece Širina Buklī un zviedriete Tara Babulfata.

Smetovs, kurš pirms astoņiem gadiem Riodežaneiro izcīnīja sudraba godalgu, finālā ar "waza ari" pārspēja mājinieku cerību Luku Mheidzi.

Bronzas medaļas tika japānim Rjudžu Nakajamam un spānim Fransisko Garrigosam.

Japāna džudo izcīnīto medaļu vērtējumā ir bijusi pirmā 11 no 14 olimpiskajām spēlēm.

Olimpiskās spēles Francijas galvaspilsētā norisināsies līdz 11.augustam, turklāt ne tikai Francijas galvaspilsētā, bet arī 16 citās vietās, ieskaitot Francijas aizjūras teritoriju Franču Polinēziju. Spēļu programmā ir iekļauti 32 sporta veidi, un tiks sadalīti 329 medaļu komplekti.

Sports

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais