Nosaluši arī dzīvokļos

Neraugoties uz netipiski silto laiku ziemā, Rīgā no oktobra līdz decembra beigām nosaluši 14 cilvēki, liecina Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra sniegtā informācija. Deviņi no viņiem atrasti nosaluši uz ielas, pārējie – dārza mājiņā, dzīvojamās ēkas pagrabā, mežā, bet divi cilvēki nosaluši dzīvokļos.

Kā noskaidroja Neatkarīgā, divi cilvēki, kuru nāves iemesls bijis ķermeņa atdzišana, atrasti dzīvokļos, un minētas arī konkrētas adreses – viens 40 gadu vecs vīrietis Latgales priekšpilsētā, otra – apmēram 60 gadu veca sieviete Kurzemes rajonā. Saskaņā ar tiesu ekspertīzes datiem vīrieša organismā nav konstatēts alkohols, savukārt sieviete bija lietojusi alkoholu (1,5 promiles). Neatkarīgā noskaidroja, ka mirušais vīrietis atrasts namā Ģertrūdes ielā, par kuru pašvaldība saņēmusi daudz sūdzību no iemītniekiem par nama apsaimniekotājiem. Rīgas Administratīvās komisijas informācija liecina, ka nama apsaimniekotājs Ģertrūdes nami ir atzīts par maksātnespējīgu. Kamēr namu, kas ir ieķīlāts bankā, nepārdos, uzlabojumu, visticamāk, nebūs. Namam par parādiem atslēgts ūdens. Taču, kā pieļauj Administratīvās komisijas vadītājas vietnieks Ilmārs Vecvanags, nosalušais cilvēks varētu būt klaidonis, jo «namā ir daudz pamestu dzīvokļu un cilvēki sūdzējušies, ka tajos mitinās bezpajumtnieki».

«Nosalšanu var veicināt ne tikai zema gaisa temperatūra, bet arī citi laika apstākļu faktori, piemēram, mitrums, vējš, nokrišņi. Iespējams, siltākā laikā cilvēki objektīvi nenovērtē laika apstākļu nelabvēlīgo ietekmi uz veselību vai pat dzīvību,» norāda Rīgas domes Labklājības departamenta speciāliste Lita Brice. Labklājības departaments lūdz rīdziniekus informēt Rīgas patversmes Mobilo brigādi darbdienās pa tālruni 27023550, ja viņu redzeslokā nonāk cilvēki, kuri uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos, tas ir, uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās vai citās vietās. «Aicinām iedzīvotājus informēt par saviem kaimiņiem, vientuļiem cilvēkiem, kuriem nepieciešama palīdzība, ja nav malkas apkurei vai atslēgta dzīvoklī apkure, zvanot uz Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 darbdienās darba laikā,» norāda L. Brice.

Pašlaik Rīgas pašvaldībā naktspatversmes pakalpojumus sniedz septiņas institūcijas, nodrošinot kopā 867 gultasvietas. Janvāra pirmajās dienās vidēji naktspatversmēs uzturējās 770 cilvēku, un tas ir vairāk nekā pērn. Naktspatversmes strādā no pieciem vakarā līdz deviņiem rītā, bet, ja nakts gaisa temperatūra būs zemāka par –10 grādiem, patversmes strādās visu diennakti.

Dienas laikā bezpajumtnieki var uzturēties Rīgas patversmes dienas centrā bezpajumtniekiem un maznodrošinātajiem Rīgas iedzīvotājiem Katoļu ielā 57, kas strādā katru dienu, arī brīvdienās un svētdienās. Janvāra pirmajās dienās dienas centrā vidēji uzturējās 160 cilvēku.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais