Rīgas dome ziņo par jaunu ikgadēju maksājumu ar kuru jārēķinās rīdziniekiem

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Dzīvokļu īpašniekiem turpmāk būs jāsedz arī zemes lietošanas maksas paziņojuma sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas, norāda Rīgas dome.

Pašvaldība atgādina, ka no šā gada 1.jūlija saskaņā ar izmaiņām likumdošanā katram būves īpašniekam (kopīpašnieks, dzīvokļa īpašuma īpašnieks) jāsedz zemes likumiskās lietošanas samaksas maksāšanas paziņojuma sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas 15 eiro gadā*.

Likums nosaka, ka būves īpašniekam ir pienākums maksāt lietošanas maksu zemes īpašniekam par zemes lietošanas tiesībām, kā arī segt maksāšanas paziņojuma izmaksas.

Likumiskās lietošanas maksas apmērs ir četri procenti no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāks par 50 eiro gadā. Maksāšanas paziņojuma sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas gadā katrs būves īpašnieks (kopīpašnieks, dzīvokļa īpašuma īpašnieks) sedz 15 eiro apmērā.

Ja ir iestājies zemes likumiskās lietošanas maksas samaksas nokavējums, no šī gada 1.jūlija parādnieks zemes īpašniekam atlīdzina katra kavēta maksājuma atgūšanas izdevumus 30 eiro apmērā. Izdevumu atlīdzināšana neatbrīvo parādnieku no pienākuma atlīdzināt zemes īpašniekam radušos zaudējumus, ciktāl tie pārsniedz minētos izdevumus. To nosaka likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 38.panta ceturtā daļa.

*Likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 38.panta otrā daļa.

Latvijā

AS "TV Latvija" veidotais kanāls TV24, kas pašlaik vēl raida bezmaksas apraidē, nākamgad turpinās raidīt, taču pametīs bezmaksas apraidi, tā vietā sadarbojoties ar kabeļtelevīzijas operatoriem un stiprinot satura pieejamību digitālajās platformās, aģentūrai LETA sacīja TV24 direktors Klāvs Kalniņš.