Iedzīvotājus aicinās līdzdarboties Rīgas attīstībā

Pirmo reizi galvaspilsētā notiks forums Rīga dimd – iedzīvotāji runā, kura mērķis ir panākt iedzīvotāju līdzdarbošanos pilsētas norisēs un apzināt rīdzinieku vēlmes un lietderīgākos sadarbības modeļus starp iedzīvotājiem, Rīgas domi un nevalstiskajām organizācijām (NVO).

Visi kopā

Forumā aicināti piedalīties gan sociāli aktīvi rīdzinieki, gan NVO, kuru galvaspilsētā ir apmēram 7000, tāpēc šī būtu iespēja organizācijām apvienoties, lai varētu veiksmīgāk sadarboties ar pašvaldības un valsts institūcijām, uzskata Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Eiženija Aldermane. Viņa uzsver, ka šim ir jābūt tautas forumam, jo jāatrod efektīvas formas un metodes, kā iedzīvotājiem līdzdarboties pilsētas labā. Turklāt neatkarīgi no vecuma vai pilsonības.

Domes politiķe nenoliedz, ka pašvaldības un valsts institūcijas nereti dzīvo savu dzīvi, bet iedzīvotāji – savu. "Mūsu mērķis ir piekļūt šai robežai un tikt tai pāri. Pirmais solis bija sabiedrības integrācijas projektu konkurss, tam bija liela atsaucība – saņēmām 112 projektu. Sekoja pētījums par sabiedrības integrācijas jautājumiem Rīgā. Tāds pētījums tikai par galvaspilsētu vēl nebija veikts. Tagad loģisks solis ir iedzīvotāju forums. Gribam, lai mūs sadzird un notic," saka E. Aldermane.

Idejas apkopos nākamgad

Vienkāršākais veids, kā rīdzinieki var izteikt savu attieksmi, vajadzības, ierosinājumus un priekšlikumus, ir caur NVO. Tieši tāpēc E. Aldermane uzskata, ka NVO vajadzētu konsolidēties – tādējādi to darbošanās būs efektīvāka un vērsta uz vienotu mērķi. Arī izpilddirekcijām jākļūst par vietējo iedzīvotāju atbalsta punktu, kur ikviens saņemtu padomu un palīdzību savu ieceru īstenošanai. Par precīziem mehānismiem, kā īstenot iedzīvotāju idejas, tiks lemts pēc tam, kad forumā paustie viedokļi būs apkopoti. Tas notiks, visticamāk, nākamā gada sākumā.

Četras tēmas

Forumā rīdzinieki aicināti diskutēt par četrām plašām tēmām: līdzdarbība pilsētvides sakārtošanā, pašvaldības lēmumu apspriešanā un pieņemšanā, publisko pasākumu organizēšanā un sociālās vides uzlabošanā. Tomēr tas nenozīmē, ka šī būs iespēja atrisināt katra individuālu bēdu vai ķibeli. Diskusijās un darba grupu nodarbībās tiks meklētas atbildes uz jautājumiem, kas traucē iedzīvotājiem šajās aktivitātēs iesaistīties jau tagad. E. Aldermane arī norāda uz foruma mērķi izvērst iedzīvotāju sadarbību ar pašvaldību ilgstoši, nevis kampaņveidā, kā arī mikrorajonu prestiža veidošanu, jo arī tur var rīkot publiskus pasākumus un arī attālāk no centra cilvēkiem ir vajadzīga patīkama vide, kur dzīvot un atpūsties.

E. Aldermane iedrošina nebīties izteikt visdažādākos ierosinājumus, kas saistīti ar brīvprātīgo darbu. Piemēram, iepazīties ar kāpņu telpas kaimiņiem, jo dzīve galvaspilsētā bieži vien ir ļoti bezpersoniska. Varbūt kādam vajag palīdzību? Kurš var uzņemties palīdzēt? Iespējams, kādā mikrorajona pagalmā ir jāsakārto bērnu rotaļu laukums. Ja šāda iniciatīva izskanēs, piemēram, no vietējās skolas, pašvaldība varētu palīdzēt ar materiāliem. Varbūt atradīsies aktīvisti, kas būs gatavi mācīt valodas un neprasīt samaksu ne par savām zināšanām, ne patērēto laiku. Visas idejas tiks uzklausītas un apkopotas.

***

IEDZĪVOTĀJU FORUMS

Notiks 24. novembrī Kongresu namā.

Visos Rīgas domes apmeklētāju pieņemšanas centros līdz 17. novembrim iedzīvotāji aicināti, atbildot uz anketas jautājumiem, paust viedokli un ierosinājumus. Anketu iespējams nosūtīt arī elektroniski uz epasta adresi: iksd@riga.lv līdz 17. novembrim.

Anketu var aizpildīt interneta vietnē www.riga.lv. Papildinformācija pa tālruni 67181657.

Jau notikušajā telefonakcijā, anketās, vēstulēs un no NVO saņemtie priekšlikumi un foruma laikā iegūtie materiāli būs pamats tam, lai izstrādātu Rīgas domes stratēģiju un konkrētu rīcības plānu turpmākai mērķtiecīgai un produktīvai sadarbībai ar iedzīvotājiem.

Svarīgākais