Radzevičs lūdz prokuratūru pārbaudīt "Māju serviss KSA" rīcību

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) nosūtījis vēstuli prokuratūrai ar lūgumu izvērtēt uzņēmuma "Māju serviss KSA" rīcību, uzsakot pilnvarojuma līgumus 32 savām apsaimniekotajām ēkām, kurās joprojām nav pievienota apkure.

Izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis aģentūru LETA informēja, ka Radzevičs lūdzis pārbaudīt, vai uzņēmuma finansiālajā darbībā nav vērojama negodprātīga rīcība ar līdzekļiem, kas iekasēti no iedzīvotājiem par ēku apsaimniekošanu.

"Sākoties ziemas periodam, SIA "Māju serviss KSA" nekaunīgā veidā ir pametis iedzīvotājus likteņa varā, cenšoties tālāku atbildību uzvelt Rīgas pašvaldībai. Neviens no uzņēmuma vadības publiski paustajiem savas rīcības argumentiem nav tāds, par kuru nebija zināms agrāk un kas liedza rīkoties savlaicīgi," norādījis Radzevičs.

Ar lūgumu izvērtēt uzņēmuma rīcības tiesiskos un ētiskos aspektus pilsētas izpilddirektors vērsīsies arī Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijā, kuras viceprezidente ir SIA "Māju serviss KSA" valdes priekšsēdētāja Baiba Pļaviņa, un Rīgas Apsaimniekotāju asociācijā.

Iepriekš uzņēmums "Māju serviss KSA" maldināja savus klientus, noveļot atbildību par nepieslēgto apkuri uz Rīgas pašvaldību, apgalvo pilsētas izpilddirektors.

Radzevičs norādījis - SIA "Māju serviss KSA" bilance par pagājušo gadu liecina, ka uzņēmums saviem līdzīpašniekiem un vadībai izsniedzis aizdevumus 225 721 lata apjomā, kas pārsniedz uzņēmuma parādu par apkuri AS "Rīgas siltums".

Izpilddirektors atgādina, - lai nomainītu apsaimniekotāju, iedzīvotājiem jāsasauc dzīvokļu īpašnieku kopsapulce un tajā jāpieņem lēmums par apsaimniekotāja maiņu. Taču vispirms iedzīvotāju pilnvarotajiem pārstāvjiem jāvienojas ar potenciālo apsaimniekotāju par mājas pārņemšanas nosacījumiem.

"Vispirms pašiem iedzīvotājiem jābūt skaidrībai, kā viņu kopīpašuma parāds tiks dzēsts, jāizstrādā tā apmaksas grafiks, un tad var runāt par pāriešanu pie pašvaldības namu apsaimniekotāja," pauda izpilddirektors. "Pašvaldība darīs visu, lai šo procesu pasteidzinātu un ziemas sākumā neatstātu iedzīvotājus bez apkures."

Konsultācijas dzīvokļu īpašnieku kopsapulces sasaukšanas un apsaimniekotāja maiņas jautājumos sniedz Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Juridisko konsultāciju nodaļa, kā arī Kopīpašuma pārvaldīšanas organizēšanas nodaļa.

Kā ziņots, AS "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis šodien pēc tikšanās ar Radzeviču un "Māju serviss KSA" pilnvaroto pārstāvi, juristi Ivitu Baumani paziņoja, ka namu apsaimniekotāja 32 daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām apkure tiks pieslēgta tikai tad, kad būs noslēgti jauni līgumi par namu apsaimniekošanu, kā arī tiklīdz būs skaidrība par iepriekšējā siltumenerģijas parāda atmaksas grafiku.

Talcis aģentūrai LETA pastāstīja, ka uz 1.novembri 32 "Māju servisa KSA" apsaimniekoto ēku parāds par iepriekš izmantoto siltumenerģiju ir aptuveni 192 000 latu. Ja māju iedzīvotāji izlems par apsaimniekotāja maiņu, visi parādi pāries jaunajam apsaimniekotājam.

Patlaban namu iedzīvotājiem nav skaidrības par to, cik īsti liels ir katras konkrētās mājas parāds gan par apkuri, gan par citiem komunālajiem pakalpojumiem, jo pašreizējais apsaimniekotājs "Māju serviss KSA" nav norēķinājies par saņemtajiem pakalpojumiem ar to sniedzējiem, turklāt ir neskaidrības, cik daudz par pakalpojumiem parādā ir mājas iedzīvotāji, cik daudz - apsaimniekotājs.

Radzevičs Baumanei tikšanās laikā norādīja, ka līdz šīs nedēļas beigām jāsniedz katras no 32 uzņēmuma apsaimniekošanā esošajām mājām pārskats par parādsaistībām, un tad iedzīvotājiem mājas kopsapulcē jāizlemj par to, vai vērsties pie pašvaldības namu pārvaldes ar lūgumu pārņemt ēku pašvaldības apsaimniekošanā. Šim nolūkam būs nepieciešami 50% un vēl viena iedzīvotāja piekrišana, kā arī jāizveido grafiks, kādā iedzīvotāji gatavi apmaksāt parādus par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem, tostarp apkuri. Rīgas pašvaldība par katra nama pārņemšanu savā apsaimniekošanā lems atsevišķi.

Tikšanās laikā noskaidrojās, ka apsaimniekotājs attiecībā uz parādsaistībām māju iedzīvotājiem norāda vienu summu, taču komunālo pakalpojumu sniedzējiem ir parādā ir pavisam citu summu.

Svarīgākais