Deputāts lūdz sākt kriminālprocesu par "Rīgas satiksmes" noslēgtajiem līgumiem

Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja (PS) vērsies tiesībsargājošajās iestādēs, lūdzot sākt kriminālprocesu pret pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" amatpersonām par reklāmas laukumu iznomāšanu uz sabiedriskajiem transportlīdzekļiem SIA "Pilsētas līnijas" par, viņaprāt, neadekvātu un pazeminātu cenu.

Skuja ar lūgumu par kriminālprocesa sākšanu vērsies pie Ekonomikas policijas, Finanšu policijas un Korupcijas novēršanas un apkarošana biroja, savukārt Valsts kontrolei tiek lūgts veikt revīziju "Rīgas satiksmē".

"Rīgas satiksmes" preses sekretāre Iluta Bērziņa aģentūrai LETA sacīja, ka uzņēmums Skujas apgalvojumus noraida, un piebilda, ka "deputātiem ir tiesības vērsties tiesībsargājošajās institūcijās".

Savā iesniegumā Skuja norāda, ka likumā "Par valsts un pašvaldības mantas un finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanu" noteikts pašvaldību kapitālsabiedrību pienākums lietderīgi rīkoties ar tās finanšu līdzekļiem un mantu, tas ir, manta nododama lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu. Likums aizliedz pašvaldībām vai pašvaldības kapitālsabiedrībām atsavināt valsts vai pašvaldību mantu par acīmredzami pazeminātu cenu, kā arī aizliedz slēgt kustamās mantas nomas līgumus uz laiku, kas ilgāks par pieciem gadiem.

Pēc deputāta rīcībā esošās informācijas, "Rīgas satiksme", pārkāpjot minēto likumu un daudzas likuma "Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām" un likuma "Par iepirkumu sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju vajadzībām" normas, 2004.gada 16.decembrī noslēgusi līgumu ar SIA "Pilsētas līnijas" par sabiedrisko transportlīdzekļu vai reklāmas virsmu nomu, lai uz tiem izvietotu reklāmas ar darbības termiņu līdz 2013.gada 24.jūlijam, tātad 8,5 gadiem.

"Ar minēto līgumu pašvaldības uzņēmuma manta - reklāmas laukumi uz sabiedriskajiem transportlīdzekļiem un reklāmas atskaņošanas tiesības - nodota SIA "Pilsētas līnijas" par, iespējams, nepamatoti zemu cenu, kaut arī bija iespējas šo mantu pārdot par augstāku cenu," norāda Skuja.

Minēto apstiprinot SIA "Pilsētas līnijas", kura faktiski nodibināta konkrēti vienam projektam - "Rīgas satiksmes" mantas izmantošanai -, gada pārskatu analīze. Piemēram, 2004.gadā, kad kompānija faktiski vēl nebija darījuma attiecībās ar "Rīgas satiksmi", uzņēmuma gada apgrozījums bija 27 318 lati, savukārt 2006.gadā, kad "Pilsētas līnijas" aktīvi izmantoja "Rīgas satiksmes" transportlīdzekļus reklāmas izvietošanai, uzņēmuma apgrozījums sasniedza 632 347 latus, bet 2008.gadā - gandrīz pusotru miljonu latu.

"Un šāds ievērojams apgrozījums faktiski tiek gūts tikai no "Rīgas satiksmes" mantas izmantošanas. Tātad ir pamats domāt, ka 1,5 miljoni latu ir negūtais pašas "Rīgas satiksmes" apgrozījums ar attiecīgu ievērojamu zaudēto peļņu. Apmaiņā pret šādas naudas plūsmas nodošanu privātam uzņēmumam "Rīgas satiksme" saņem neadekvātu atlīdzību, kuras apjoms tiek slēpts no sabiedrības un arī Rīgas domes," raksta deputāts.

Skuja norāda - no minētā secināms, ka "Rīgas satiksme", nododot reklāmas laukumu uz sabiedriskajiem transportlīdzekļiem izmantošanas tiesības SIA "Pilsētas līnijas", ir zaudējusi būtisku apgrozījuma daļu un peļņu, ko varēja pati gūt, finansiāli palīdzot sabiedriskā transporta sektora nodrošināšanai Rīgas pilsētā vai saņemot adekvātu atlīdzību par šīs mantas nodošanu kādai trešajai personai.

Noslēdzot 2004.gadā līgumu ar SIA "Pilsētas līnijas", pārkāpts pienākums nodot sabiedrības mantu lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu, uzskata deputāts. "Manā rīcībā ir nonākusi informācija, ka "Rīgas satiksme" 2010.gadā ir samazinājusi no SIA "Pilsētas līnijas" saņemamo atlīdzību, grozot līgumu."

Skuja uzsver, ka šāda "Rīgas satiksmes" amatpersonu rīcība, kas ir pretēja likuma "Par valsts un pašvaldības mantas un finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanu" mērķiem, kvalificējama kā dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kas izraisījusi smagas sekas vai izdarīta mantkārīgā nolūkā, par ko paredzēta kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas.

"Nerīkojot iepirkuma procedūru atbilstoši likuma "Par iepirkumu sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju vajadzībām" prasībām, "Rīgas satiksmes" vadība ir pārkāpusi likumu un ir materiāli un krimināli atbildīga par pašvaldības kapitālsabiedrības mantas izšķērdēšanu, bez konkursa nododot apsaimniekošanā (nomā) tās mantu par pazeminātu cenu trešajai personai," iesniegumā raksta deputāts.

Pēc Skujas domām, iepirkuma komisijai bija jāizvēlas saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums un piedāvājums ar viszemāko cenu, un cenu aptaujas gadījumā - piedāvājums ar viszemāko cenu, kas atbilst uzaicinājumā norādītajām prasībām un tehniskajām specifikācijām. "Arī šī likuma prasības "Rīgas satiksmes" amatpersonas nav ievērojušas, tādējādi ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli," norāda deputāts.

Ņemot vērā, ka "Rīgas satiksme" 2004.gada 16.decembra līgumu noslēgusi uz 8,5 gadiem, kompānija ir pārkāpusi likumu "Par iepirkumu valsts un pašvaldību vajadzībām", kas nosaka, ka pakalpojumu līgumu slēdz uz laiku, kas nav ilgāks par pieciem gadiem.

Skuja kā Rīgas domes deputāts vairākkārt esot lūdzis "Rīgas satiksmi" dot iespēju iepazīties ar 2004.gada 16.decembra līgumu, kurš slēgts ar SIA "Pilsētas līnijas" par sabiedrisko transportlīdzekļu vai reklāmas virsmu nomu, bet "Rīgas satiksme" viņa lūgumu esot noraidījusi.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais