Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Reģionos \ Bauska

Bauskā ar ES Kohēzijas fonda atbalstu plāno vērienīgus uzlabojumus ūdenssaimniecībā

© Ojārs Lūsis

Aizvadītajā gadā starp Vides ministriju, Bauskas novada pašvaldību un kapitālsabiedrību SIA Bauskas ūdenssaimniecība ir noslēgts līgums par ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Bauskā īstenošanu.

Jau 2000. gadā ES programmas 800+ ietvaros Bauskā uzbūvētas jaunas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, bet 2002. gadā ekspluatācijā nodota atdzelžošanas stacija, tādējādi pilsētas iedzīvotājiem tika nodrošināta kvalitatīva dzeramā ūdens atdzelžošana un mūsdienu prasībām atbilstoša notekūdeņu attīrīšana. Diemžēl privātmāju rajonu iedzīvotājiem šie pakalpojumi bija liegti – nedz pašvaldības, nedz privātpersonu rīcībā nebija līdzekļu, kas ļautu izbūvēt jaunus centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas savākšanas tīklus. ES Kohēzijas fonda līdzfinansētās aktivitātes Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība aglomerācijas ar cilvēku ekvivalentu lielāku par 2000 ietvaros sākusies projekta īstenošana, kuras galvenais mērķis vērsts uz ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšanu. Kopumā tiks rekonstruēti un no jauna izbūvēti apmēram 11 km ūdensapgādes un 12 km kanalizācijas savākšanas tīklu, tajā skaitā lietusūdeņu savākšanas sistēmas.

SIA Bauskas ūdenssaimniecība valdes priekšsēdētājs Gunārs Akmeņlauks norāda: "Projekta ietvaros paredzēti ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstīšanas darbi divos privātmāju apbūves rajonos (Dienvidu un Ziemeļu rajonos), kā arī nelielā vecpilsētas teritorijā. Privātās mājas Dienvidu rajonā būvētas pagājušā gadsimta piecdesmitajos sešdesmitajos gados, bet otrā rajonā celtniecība noritējusi mazliet vēlāk – ap septiņdesmitajiem gadiem. Tas nozīmē, ka atbilstoši tā laika tradīcijām vēl joprojām daudzās mājsaimniecībās izmanto sausās tualetes un vietējās kanalizācijas novadīšanas sistēmas, kas neatbilst vides aizsardzības prasībām. Jau tagad iedzīvotāji izrāda lielu interesi par jaunajām iespējām, taču mēs labi apzināmies, ka ne visi pieslēgsies jaunajiem tīkliem. Projekta ietvaros tiks nodrošināta tīklu atzaru izbūve līdz ielu sarkanajām līnijām, bet par pieslēguma tehnisko un materiālo nodrošinājumu privātmājas teritorijā atbildīgi paši iedzīvotāji. Protams, mēs mēģināsim rast risinājumus, kas iedzīvotājiem atvieglos pieslēgšanos tīkliem, jo vēlamies, lai Bauskas iedzīvotājiem tiktu uzlabota dzīves kvalitāte atbilstoši ES dzīves līmenim."

Viens no sarežģītākajiem darbiem būs kanalizācijas spiedvada nomaiņa zem Mēmeles upes 440 metru garumā. Patlaban šajā vietā ir padomju laikā būvētās kanalizācijas kolektors, kas visus pilsētas notekūdeņus nogādā attīrīšanas iekārtās. Savulaik šo vajadzību nodrošināja divi kolektori, bet viens no tiem sliktā tehniskā stāvokļa dēļ ir slēgts. Spiedvada nomaiņa ir jāveic pēc iespējas ātrāk, jo pastāv veco spiedvadu avāriju risks, kā rezultātā Mēmelē varētu nonākt sanitārais piesārņojums.

Patlaban notiek sagatavošanās būvdarbu veikšanai. G. Akmeņlauks ir optimistiski noskaņots un cer, ka būvdarbi sāksies jau šīs vasaras pirmajā pusē.

Projekta finanšu, tehniskās un administratīvās vadības uzraudzību nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

***

UZZIŅAI

- Kopējās izmaksas 4 229 863,67 lati

- No tām kopējās attiecināmās izmaksas 3 151 465,30 latu

Tajā skaitā:

- ES Kohēzijas fonda finansējums 2 958 101,98 lati

- finansējuma saņēmēja finansējums 96 658,27 lati

- pašvaldības līdzfinansējums 96 658,27 lati