Tematiskie ciemi – jauns tūrisma produkts

Interaktīvu pasākumu kopumu - konferenci, tematisko ciemu tirgu un izstādi ietvēra noslēguma forums Tematiskie ciemi – jaunais tūrisma produkts Latgalē un Augštaitijā, kas 7. jūnijā risinājās Daugavpilī.

Forums noslēdz kopš 2010. gada jūlija īstenotu Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu.

„Tematisko ciemu ideju noskatījām Polijā, jo Latgalei tā šķita piemērota, taču īstenojam to sadarbībā ar lietuviešiem,” - Neatkarīgajai stāsta projekta Tematiskie ciemi: jaunas iespējas uzņēmējdarbības attīstībai Latgales un Aukštaitijas pārrobežu reģionā vadītāja Kristīne Ivanova. Pamanījām, ka Latgales laukos ciemi ir ļoti dažādi. Ja viena ciema iedzīvotāji vairāk pievēršas amatmiecībai, kādā citā – pārtikas produktu ražošanai, bet trešajā specializējas viesu uzņemšanā. Abas valstis tūrisma piedāvājumā cita citu papildina. Piemēram, ja Latvijā ir pirts ciems, tad Lietuvā – putnu ciems.

Projekta noslēguma forums Tematiskie ciemi – jaunais tūrisma produkts Latgalē un Augštaitijā ceturtdien Daugavpilī sākās ar Tematisko Ciemu tirgu Vienības laukumā, kur Latgales un Lietuvas ciemu pārstāvji iepazīstināja daugavpiliešus un foruma apmeklētājus ar ciemu tūrisma piedāvājumu šai sezonai. Tirgus piedāvāja dažādus produktus - dāvanu kartes ciemu apmeklējumam, amatnieku izstrādājumus, mājas vīnu un pārtikas produktus. Ciemu pārstāvji tirgus apmeklētājus priecēja ar dziesmām, dančiem un rotaļām.

Turpat trīs stundas ilga tematisko ciemu prezentācijas, kur klātesošos ar sevi iepazīstināja četri Lietuvas un astoņi Latvijas ciemi - Višķu amatnieku ciems, Antalieptes pasaku ciems, Kotleru vīna ciems, Vajasišķu Vecmāmiņu ciems, kā arī ciems „Lielie Muļķi”, Cijonu Putnu ciems, Skaistās Izabellas ciems, Indras rožu ciems, Mazais zaļais lielveikals, Nākotnes Ozolu ciems. Savukārt interaktīvais forums Latvijas un Lietuvas uzņēmumu pārstāvjiem un tūrisma organizatoriem deva iespēju iesaistīties diskusijā par Tematisko ciemu nākotni un ilgtspēju ar skatu gan no projekta vadības, gan konsultantu puses.

„Būtiski ir ne vien ražot tūrisma produktu, bet arī prast to piedāvāt un pārdot,” bilda projekta vadītāja.

Projekts īstenots ar mērķi palīdzēt ciemiem pierobežas reģionos un attīstīt katra ciema biznesa tēmu, lai ciemu iedzīvotāji varētu strādāt, pelnīt un būt pazīstami ar saviem produktiem un pakalpojumiem. Tāpat projekta mērķis - veicināt uzņēmējdarbības un darba tirgus attīstību vietējā pārrobežu līmenī, sekmējot ciemu ekonomisko potenciālu konkurētspējīgu produktu un kopēja mārketinga attīstībai, kam pamatā ir tradicionālās ekonomiskās vērtības un vienota Tematisko Ciemu koncepcija. Idejas īstenotāji cer stimulēt mazās uzņēmējdarbības attīstību ciemos, atbalstot un iedrošinot ciematu iedzīvotājus uzsākt uz tūrismu un citiem ekonomikas sektoriem vērstu biznesu, nodrošināt ciematu iedzīvotāju prasmju un spēju attīstību, kā arī atbalstīt ilgtspējīgu pārrobežu Tematisko Ciematu tīkla izveidi Latgalē un Aukštaitijā.

Svarīgākais