Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Tas nav prātam aptverami"; iedzīvotāji sašutuši par mācītāju Skaistkalnē

© Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu

Rihards ar ģimeni uz Skaistkalni Lietuvas pierobežā pārvācās pirms aptuveni trīs gadiem. Lauku idilles mieru pārtrauc baznīcas radītais troksnis- torņos izvietoti vairāki skaļruņi, kas 12 reizes dienā atskaņo dažādus skaņdarbus, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Kā stāsta Rihards, sākotnēji zvani skanējuši dažas reizes dienā, taču nu iedzīvotājiem to jāklausās 12 reizes dienā. Iedzīvotāji centušies ar jauno mācītāju panākt vidusceļu, taču bez rezultāta.

Rihards no baznīcas dzīvo nepilnus 900 metrus. Turpat kaimiņos dzīvojošā Ināra arī atklāj, ka nav apmierināta ar tik biežu skaļruņu izmantošanu.

Baznīcas kaimiņiene Ruta atklāj, ka jaunā mācītāja izpausmes sadalījušas draudzi, kā rezultātā daudzi izvēlas uz dievkalpojumiem vairs nedoties.

Nepilnus divus gadus Skaistkalnes katoļu baznīcā kalpo prāvests Andrejs Mediņš, kurš iepriekš nonācis sabiedrības redzeslokā par iespējamiem pārkāpumiem Bruknas kopienā. Viņš apzinās, ka baznīcas skaļruņi iedzīvotāju daļai traucē, taču mainīt neko negrasās.

"Šeit vēl neskan pusstundas un ceturkšņi, jo vēl nav uzstādīts pulkstenis. Kad tas tiks izdarīts, tad skanēs gan ceturkšņi, gan pusstundas. Tā ir normāli visur. Man arī daudz kas traucē, man traucē, ka pašvaldība nekad ielu nenotīra. Mani arī daudz kas traucē, bet tas nenozīmē, ka tagad jukšu prātā un saukšu Bez Tabu. Ir lietas, kas mums jānorij."

Mediņš uzskata, ka tie, kuri sūdzoties par troksni, esot garīgi slimi un par viņiem esot jālūdzas.

Bauskas novada domes pārstāve Dace Šileika telefonsarunā stāsta, ka troksnis neesot tik traucējošs un lielākā iedzīvotāju daļu tam neiebilst. Viņa pati dzīvojot ciematā un veikalā satiekot iedzīvotājus sūdzības neesot saņēmusi.