Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 806. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:50]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 9. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:50. Odesas apgabala piekrastē tika uzspridzināta jūras mīna, raksta pravda.com.ua.

22:09. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans, 9.maijā Budapeštā tiekoties ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu, sacīja, ka atbalsta tā dēvēto Ķīnas miera plānu, lai atrisinātu karu Ukrainā, raksta pravda.com.ua. Paziņojums, ko mediji nodēvējuši par Ķīnas "miera plānu", sastāv no 12 punktiem un aicina uz pamieru un atsākt sarunas, taču tajā nav ietverti konkrēti soļi

21:30. Vācija piešķirs Ukrainai 45 miljonus eiro enerģijas atjaunošanai, raksta pravda.com.ua.

20:23. Pagājušajā diennaktī frontē kopumā reģistrētas 76 militāras sadursmes, ziņo pravda.com.ua.

19:49. Kijivā enerģijas taupīšanas nolūkā tiks samazināts vakara ielu apgaismojums, raksta pravda.com.ua.

18:40. Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis parakstīja likumus, kas pagarina karastāvokli un vispārējo mobilizāciju uz 90 dienām.

Kā liecina informācija Augstākās Radas mājaslapā, dokumenti ar valsts vadītāja parakstu atgriezti šodien, 9.maijā.

Tādējādi jaunais karastāvokļa pagarinājums stāsies spēkā no 2024. gada 14. maija līdz 11. augustam.

18:00 Kā ziņo UNIAN korespondents, Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis kopīgā paziņojumā ar Eiropas Parlamenta prezidenti Robertu Metsolu 9. maijā Kijevā medijiem paudis pārliecību, ka palielinoties ieroču piegādēm, ukraiņu aizstāvji spēs apturēt krievu okupantus austrumos.

Puses pārrunāja vairākus jautājumus, tostarp pašreizējo situāciju frontē un to, kam šobrīd gatavojas iebrucēji.

17:27 Debesis virs Kijevas aizsargā arī žurnālisti un tiesneši, kuri izveidoja brīvprātīgo vienību “Mriya”. Bruņojušies ar nebūt ne jauniem ieročiem, viņi virs galvaspilsētas gatavi notriekt ienaidnieka sūtītās "slepkavas", raksta The Guardian.

16:50 Jo tuvāk NATO būs Ukrainai, jo vairāk Putins vicinās savus kodolieročus un jo lielāks būs to izmantošanas risks. Šajā sakarā Rietumu līderiem ir jādomā par “alternatīviem ceļiem” uz mieru, tostarp sarunām, laikrakstam The Guardian raksta Kārnegija Starptautiskā miera fonda vecākais līdzstrādnieks un bijušais ASV nacionālās izlūkošanas virsnieks Eiropā Kristofers S. Čivviss.

Eksperts atgādināja, ka sarūgtināti par nestabilo karadarbības stāvokli Ukrainā un ilgstošo ASV palīdzības aizkavēšanos, Francijas un Lielbritānijas līderi pēdējās dienās ir pastiprinājuši Ukrainai dotos solījumus: Francijas prezidents Emanuels Makrons atkārtoja, ka varētu nosūtīt karaspēku, bet britu Ārlietu ministrs Deivids Kamerons deva Ukrainai zaļo gaismu, lai ar nodotajiem ieročiem dotu triecienu Krievijas teritorijai.

15:41 Krievijas karaspēks iegājis Umanskoje ciematā uz rietumiem no Avdijevkas un uzvilcis Krievijas karogu. Par to ziņo Bild analītiķis Džulians Rēpke.

Analītiķis atzīmē, ka pēc Avdijevkas krišanas Ukrainas karaspēks turēja aizsardzību pilsētas rietumos līnijā Berdiči - Semjonovka - Orlovka - Toņenko. Tomēr līdz marta beigām Krievijas karaspēks izlauzās cauri šai līnijai un virzījās uz rietumiem.

Pēc tam Ukrainas bruņotie spēki ieņēma aizsardzības pozīcijas nākamajos ciemos uz rietumiem, no kuriem pirmais bija Umanskoje. Tagad tajā iekļuvis arī krievu karaspēks. un uz pieminekļa Otrajā pasaules karā kritušajiem uzstādīts PSRS sarkanais karogs ar āmuru un sirpi.

14:27. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena Viļņā, atzīmējot valsts 20.gadadienu kopš iestāšanās Eiropas Savienībā, norādīja, ka Eiropai bija nepieciešams pārāk ilgs laiks, lai pamostos Krievijas draudu priekšā.

"Daudzus gadus Lietuva brīdināja Eiropu par revanšistiskās Krievijas draudiem. Pēc 2014.gada jūs mums teicāt, ka [Krievijas diktators Vladimirs] Putins vienkārši neapstāsies. Un Eiropai vajadzēja ieklausīties! Mums vajadzēja pārāk ilgu laiku, lai pamostos un apzinātos Putina Krievijas draudus," atzina Vācijas politiķe, paziņojot, ka tagad ES "stingri stāv jūsu pusē, aizstāvot brīvību un pret agresiju".

12:50. Lietuvas atbalsts Ukrainai ir piemērs Eiropai un iedvesmas avots eiropiešiem, ceturtdien Viļņā, atzīmējot valsts 20.gadadienu kopš iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

"Jūs atvērāt savas mājas tūkstošiem bēgļu un devāt viņiem pilnīgu piekļuvi savai ekonomikai. Jūs ar pūļa finansējumu iegādājāties dronus un radarus Ukrainas bruņotajiem spēkiem," savā uzrunā Lietuvas parlamentā teica Leiena, atgādinot, ka proporcionāli iekšzemes kopproduktam (IKP) Lietuva ir viena no lielākajām Ukrainas atbalstītājām pasaulē.

12:32. Naktī Krievija raidīja pret Ukrainu 20 lidrobotus, no kuriem Ukrainas pretgaisa aizsardzība notrieca 17. Lielākā daļa dronu tika notriekta virs Odesas apgabala.

Viens lidrobots trāpīja divstāvu ēkai Mikolajivas apgabalā, bet ziņu par cietušajiem nav.

11:44. Krievijas karaspēka veiktajā Ņikopoles apšaudē nogalināti divi cilvēki, ceturtdien paziņojusi Kijiva. Krievijas karavīri, kas izvietojušies Dņepras otrajā krastā, regulāri apšauda Ņikopoli.

"Ienaidnieka artilērija laupīja dzīvību 62 gadus vecam vīrietim un 65 gadus vecai sievietei, pavēstīja Dņipropetrovskas apgabala valsts administrācijas vadītājs Serhijs Lisaks. Viņš publicēja fotogrāfijas, kurās redzama māja ar degošu jumtu un vairākas citas bojātas ēkas.

10:50. ASV strādā pie jaunas palīdzības paketes sagatavošanas Ukrainai, ziņo pravda.com.ua. Valsts departamenta pārstāvis Metjū Millers ziņo: "Mēs strādājam pie citām paketēm. Es domāju, ka jūs varat sagaidīt, ka atgriezīsimies pie tāda tempa, kāds bija pirms finansējuma pārtraukuma," viņš norādīja, neprecizējot, kad prezidenta administrācija varētu paziņot par šo lēmumu.

09:43. Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins ir ieradies Ungārijā, kur šodien, 9. maijā, tiksies ar tās premjerministru Viktoru Orbānu savas pirmās Eiropas vizītes pēdējo piecu gadu laikā. Sji vizītes dienaskārtībā būs diskusijas par karu Ukrainā un vēl citiem nozīmīgiem tematiem, raksta pravda.com.ua.

08:45. Dronu koalīcija Ukrainai varētu paplašināties arī turpmāk, pieļauj aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P). Koalīcijai piesaistīti vairāk nekā 500 miljoni eiro ziedošanai droniem. Uz Ukrainu jau ir aizgājušas dronu partijas, un tiek plānoti nākamie sūtījumi.

Sprūds uzsvēra, ka patlaban koalīcijā ir 14 valstis un notiek sarunas arī ar citām valstīm. "Virzāmies starptautiski ar citu valstu piesaistīšanu, jo tas nozīmētu papildu resursus. Tomēr svarīgi, lai struktūra būtu arī labi pārvaldāma, lai visi būtu "uz vienas lapas"," sacīja ministrs, norādot, ka koalīcijas attīstība ir nepārtraukta.

08:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 478 730 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1300 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7429 tankus, 14 281 bruņutransportieri, 12 340 lielgabalus un mīnmetējus, 1058 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 793 zenītartilērijas iekārtas, 349 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9775 bezpilota lidaparātus, 2192 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 618 automobiļus un autocisternas, kā arī 2027 specializētās tehnikas vienības.

07:05. Otrā pasaules kara beigu Eiropā gadskārtā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien salīdzināja savas valsts aizstāvēšanos pret Krievijas iebrukumu ar ukraiņu centieniem sakaut nacistisko Vāciju.

"Pirms 80 gadiem miljoniem ukraiņu cīnījās, lai uz visiem laikiem sakautu nacismu," Zelenskis sacīja videovēstījumā, kas tika ierakstīts, viņam apmeklējot Čerņihivas apgabala Jahidnes pilsētu, kur krievu okupanti 2022.gadā izdarīja kara noziegumu. "Bet šodien ukraiņi atkal cīnās pret ļaunumu, kas ir atdzimis, ir atgriezies un atkal grib mūs iznīcināt," sacīja Zelenskis.

00:10. 8. maijā prezidentam Vladimiram Zelenskim bija telefonsaruna ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbanu.

Pēc Ukrainas valsts vadītāja teiktā, saruna ar Orbānu bija “ilga un saturīga”.

Zelenskis uzaicināja Ungārijas premjerministru nākammēnes uz Miera samitu Šveicē.