Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lielajās pilsētās spriedīs par gatavību rīcībai "Covid-19" izplatīšanās gadījumā

© AFP/SCANPIX/LETA

Atsevišķās lielajās pilsētās pirmdien, 2.martā, civilās aizsardzības komisiju sēdēs spriedīs par gatavību rīcībai jaunā koronovīrusa "Covid-19" izplatīšanās Latvijā gadījumā.

Kā aģentūrai stāstīja Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Freidenfelde, lai informētu iedzīvotājus par rīcību un profilakses pasākumiem jaunā vīrusa "Covid-19" iespējamai izplatībai, pašlaik pašvaldība veic vairākus informatīvus pasākumus.

"Jau 4.februārī skolām pašvaldība nosūtīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rekomendējošo vēstuli par pasākumiem jaunā koronavīrusa "Covid-19" infekcijas izplatības novēršanai izglītības iestādēs. 26.februārī izplatīta papildinātā informācija ar SPKC rekomendācijām," sacīja Freidenfelde.

Viņa uzsvēra, ka skolas šo informāciju izvietojušas "E-klasē", kas pieejamas katram vecākam.

Lai gan pašlaik lielākā sabiedrības uzmanība pievērsta "Covid-19" vīrusam, Freidenfelde atgādināja, ka ziemas sezonai ir raksturīgas dažādas vīrusu saslimšanas, tajā skaitā gripa un elpceļu infekcijas, kurām visām ir rekomendējami vienoti profilaktiskie pasākumi, proti, roku mazgāšana, telpu vēdināšana, izvairīšanās no cilvēku pārpildītām vietām, izvairīšanās aizskart acis, muti, degunu ar nemazgātām rokām. Šāda informācija pastāvīgi izvietota izglītības iestādēs, pašvaldības iestādēs. Arī daudzi privāti uzņēmumi informē savus darbiniekus par primārajiem profilaktiskajiem pasākumiem, piebilda pašvaldības pārstāve.

Viņa uzsvēra, ka vadošā iestāde visu nepieciešamo pasākumu noteikšanai un ieviešanai ir Veselības ministrija (VM) un tās padotības iestādes - SPKC, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests un citas. Pašvaldība un visas ārstniecības iestādes seko līdzi rekomendācijām un norādījumiem un attiecīgi arī rīkojas.

Nacionālais veselības dienests ir izsūtījis SPKC informāciju visiem ģimenes ārstiem par noteiktajām darbībām, kas veicamas aizdomu gadījumā.

"Tāpat pirmdien, 2.martā, tiks sasaukta Liepājas pilsētas domes Civilās aizsardzības komisija. Tajā tiks vērtēti visi veiktie pasākumi, kā arī apzināta veselības aprūpes iestāžu gatavība iespējamai vīrusa izplatībai," sacīja Freidenfelde.

Savukārt Daugavpils pašvaldībā aģentūrai LETA pauda, ka pašlaik nekādu rīkojumu saistībā ar "Covid-19" izplatību nav. Taču 2.martā par šo jautājumu sasaukta Civilās aizsardzības komisijas sēde.

Valmieras pilsētas pašvaldība Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece aģentūrai LETA stāstīja, ka Valmieras pilsētas pašvaldība seko līdzi informācijai par koronavīrusa infekcijas "Covid-19" izplatību citās valstīs, tai skaitā saslimšanas gadījuma konstatēšanai Igaunijā. "Vadības līmenī tiek uzturēta regulāra informācija apmaiņa ar SIA "Vidzemes slimnīca", kā arī ievēroti VM un SPKC ieteikumi attiecībā uz epidemioloģisko uzraudzību un sabiedrības veselības aizsardzības pasākumiem," uzsvēra Melece.

Viņa norādīja, ka arī Valmierā plānotas atbildīgo dienestu tikšanās sanāksmes, lai lemtu par atbildību un rīcību gan vīrusa infekcijas izplatīšanas ierobežošanai, gan konstatēšanas gadījumā.

Valmieras pilsētas pašvaldība ir izsūtījusi SPKC informāciju Valmieras pilsētas pašvaldības iestādēm un kapitālsabiedrībām darbinieku informēšanai. Izglītības iestādēm informācija tālāk jāizplata darbiniekiem un vecākiem caur "E-klases" elektronisko pastu. Izglītības iestādēm dots uzdevums iestādēs nodrošināt biežāku telpu vēdināšanu, telpu uzkopšanu, virsmu tīrīšanu un papildu dezinfekcijas līdzekļus roku mazgāšanai, sacīja Melece.

Viņa norādīja, ka informācija par veselības aizsardzības pasākumiem ir publicēta Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas "www.valmiera.lv" sadaļā "Ieteikumi koronavīrusa profilaksei", aplikācijā "Mana Valmiera", kā arī sociālo tīklu kontos. Iedzīvotāju informēšanai to plānots izvietot arī nākamajā pašvaldības informatīvajā izdevumā "Valmiera", kam ir 12 150 tirāža un kas tiek izplatīta katrā Valmieras mājsaimniecības pastkastē.

Melece piebilda, ka Valmieras pilsētas pašvaldība ir aicinājusi darbiniekus atbildīgi izturēties pret savu un citu veselību, atbildīgi izvēlēties ceļojumu galamērķus, kā arī lūgusi darbiniekiem, kuri dodas atvaļinājumā uz vīrusa infekcijas skartajām valstīm, par to informēt darba devēju, lai pēc atgriešanās iespēju robežās nodrošinātu attālinātu darbu 14 dienas.

"Aicinām iedzīvotājus gadījumos, kad, atgriežoties no vīrusu infekcijas skartajiem reģioniem, tiek konstatētas vīrusa pazīmes - pēkšņs slimības sākums, drudzis ar paaugstinātu temperatūru, sāpes kaklā, apgrūtināta elpošana, telefoniski konsultēties ar ģimenes ārstu vai zvanīt 113, neapmeklēt sabiedriskas vietas un nedoties uz darbu," skaidroja pašvaldības pārstāve.

Viņa piebilda, ka saslimšana var būt viegla, vidēji smaga vai smaga. Vairāk nekā 82% līdz šim pasaulē saslimušo ir izveseļojušies, jo vīruss ir bijis vieglā formā. Maskas jālieto medicīnas personālam un saslimušajiem nevis veselajiem, lai ierobežotu slimības izplatību gaisa pilienu veidā.

Iedzīvotājiem gados un cilvēkiem ar dažādām saslimšanām - sirds un asinsvadu slimībām, diabētu, hroniskām elpceļu slimībām, paaugstinātu asinsspiedienu un vēzi ir visapdraudētākie saslimšanas gadījumā.

Melece piebilda, ka tāpēc aicina veikt vīrusa profilakses pasākumus, kas ir līdzīgi kā citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Speciālu vakcīnu vai zāļu pret vīrusu nav, saslimšanas gadījumā ir jāārstē simptomi un pats galvenais, ka no tā var izārstēties to pārslimojot. Speciālisti neiesaka lietot antibiotikas, jo tās neiznīcina vīrusus, kā arī no saslimšanas nepasargās alkohola iekšķīga lietošana.

Speciālisti iesaka bieži un rūpīgi mazgāt rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi, klepojot un šķaudot, izmantot vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgāt rokas, vēdināt telpas.

LETA jau ziņoja, ka Latvijā līdz šim nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19", taču Igaunijā ceturtdien apstiprināts pirmais saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu "Covid-19", un saslimušais cilvēks valstī ieradies ar autobusu no Rīgas, savukārt Rīgā viņš ieceļojis ar avioreisu, paziņojis Igaunijas sociālo lietu ministrs Tanels Kīks.

Latvijas iedzīvotājiem, kuri pašlaik plāno doties uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām tiek attiecināti īpaši pasākumi, speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību un ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus, kā arī sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums vai apgrūtināta elpošana, jāierobežo kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.peciālisti iesaka, ja bērns pēdējo 14 dienu laikā bija ceļojumā kādā no koronavīrusa "Covid-19" skartajām valstīm vai teritorijām, bērnam neapmeklēt izglītības iestādi, vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu un sadarbībā ar ģimenes ārstu novērot bērna veselību 14 dienas pēc ceļojuma.

Latvijas ceļotājiem ļoti populārs galamērķis ir Itālija, tostarp kalnu slēpošanas kūrorti valsts ziemeļos, taču Itālijā ir lielākais koronavīrusa "Covid-19" gadījumu skaits Eiropā.