Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropā izplatās jauns nāvējošs vīruss, kas nākotnē var izraisīt pandēmiju

© Scanpix/EPA

Visā Eiropā izplatās bīstams vīruss, kas, pēc daudzu ekspertu domām, varētu būt nākamās pandēmijas cēlonis, vēsta Medical Daily.

Krimas-Kongo hemorāģiskais drudzis ir plaši izplatīts Āfrikā, Tuvo Austrumu valstīs, Balkānos, Krimā, Krievijā, Irākā, Pakistānā un Ķīnas rietumos. Mirstība sasniedz 15-35 procentus gadījumos, ja to neārstē, un 40 procentus slimības uzliesmojumu laikā. Piemēram, Spānijā šī vīrusa gadījumi reģistrēti 2011. un 2016. gadā.

Šobrīd šī vīrusu slimība ir iekļauta Pasaules Veselības organizācijas prioritāro patogēnu sarakstā, kas spēj izraisīt plaša mēroga uzliesmojumus un pandēmijas, vēsta Forbes.

Klimata pārmaiņu rezultātā siltais klimats veicina tādu ērču biotopa paplašināšanos, kuras pārnēsā drudzi izraisošo nairovīrusu.

Slimība sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem, galvassāpēm, locītavu un muguras sāpēm, sliktu dūšu un vemšanu.

Apmēram četras dienas pēc pirmo simptomu parādīšanās, vīruss izsauc izsitumus, deguna asiņošanu un nepārtrauktus asinsizplūdumus jebkurā ķermeņa daļā, kuros ir kaut nelieli griezumi. Asiņošana notiek arī no iekšējiem orgāniem (par to liecina sāpes kuņģī), un var ilgt gandrīz divas nedēļas. Asiņošana ir nāves cēlonis 9-50 procentiem hospitalizēto pacientu slimības uzliesmojumu laikā.

Pat ja cilvēks izdzīvo, viņa atveseļošanās var aizņemt ilgāku laiku nekā parasti, jo asiņošana neapstājas pat atveseļošanās periodā. Lai gan vēl nav īpašu metožu vīrusa ārstēšanai, pretvīrusu zāles ribavirīnu var izmantot arī šo pacientu ārstēšanai.

Šobrīd Pasaules Veselības organizācija cenšas novērst iespējamos vīrusu uzliesmojumus, globālos ieguldījumus novirzot pētniecībā un attīstībā, jo īpaši vakcīnās, testos un ārstēšanas metodēs.

"Prioritāro patogēnu saraksts sniedz zinātniekiem priekšstatu par to, uz ko zinātniekiem būtu jākoncentrē savi centieni, lai cīnītos pret nākamo draudu," sacīja PVO galvenā pētniece Sumja Svaminatans, piebilstot, ka, ja iepriekš nebūtu pārciesta COVID pandēmija, šobrīd zināšanas par bīstamajiem vīrusiem būtu daudz mazākas.

Infekcijas profilaksei nepieciešams izvairīties no saskares ar ērcēm: valkāt aizsargtērpu un lietot insekticīdus.