Piketā Rēzeknē lūdz atbrīvot priesteri Zeiļu un atvainoties Latgalei

© SCANPIX

Sestdien, 9.septembrī, Festivāla parkā Rēzeknē noticis pikets policijas aizturētā katoļu priestera Pāvela Zeiļas atbalstam, vēsta "lsm.lv".

Piketu rīkoja priestera pārstāvētā Sāpju Dievmātes katoļu draudze."Lsm.lv" informē, ka, ņemot vērā priestera ilggadējo uzticīgo kalpošanu savas draudzes locekļiem un baznīcai, kā arī viņa cienījamo vecumu un veselības stāvokli, draudzes locekļi piketā lūdz mainīt priesterim šobrīd noteikto drošības līdzekli - apcietinājumu.

Piketā piedalījušies aptuveni četri simti rēzekniešu un Sāpju Dievmātes draudzes locekļi.

Kā redzams portālā publicētajos attēlos, tad piketētāju plakātus rotājuši tādi uzraksti kā "Atbrīvot priesteri, atvainoties Latgalei!," "Priestera arests- provokācija pret Latgali", "Melīgā NVO atklājiet savas sejas!"

Jau vēstīts, ka izmeklētāji 29.augustā Rīgā un Rēzeknē aizturēja trīs personas - 1945.gadā, 1955.gadā un 1958.gadā dzimušus vīriešus. No tiem viens ir kāds garīgās konfesijas pārstāvis, otrs ir bezdarbnieks, bet trešais - strādājoša persona.

Portāls "Delfi", balstoties uz savā rīcībā esošo informāciju, raksta, ka vecākais no aizturētās trijotnes ir priesteris Zeiļa. Latvijas Romas Katoļu baznīcas interneta vietnē "katolis.lv" pieejamā informācija liecina, ka Zeiļa ir Rēzeknes Sāpju Dievmātes, Dukstigala un Prezmas draudzes prāvests, kā arī Mariāņu kongregācijas Latvijas vikariāta priekšnieks, Rēzeknes dekanāta dekāns.

Ņemot vērā, ka cietusī persona tikusi seksuāli izmantota, esot bezpalīdzības stāvoklī, sākts kriminālprocess par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par to Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem.

Tāpat kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma panta par seksuālu vardarbību, ja to izdarījusi personu grupa, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli. Par to personas var tikt sodītas ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem.

Diviem vīriešiem, 1945.gadā un 1955.gada dzimušajiem, tiesa piemērojusi apcietinājumu, savukārt 1958.gadā dzimušajam vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Svarīgākais