Olaines koledža: nespējam apmierināt darba devēju pieprasījumu

Olaines Mehānikas un tehnoloģiju koledža atrodas ģeogrāfiski ļoti izdevīgā vietā, kā arī sniedz augsta līmeņa darba tirgū pieprasītu profesionālo izglītību, tāpēc aicinu jauniešus izvēlēties studijas un mācības mūsu koledžā, uzsver Juris Gerasimovs © Publicitātes foto

Latvija ir vadošā Baltijas valsts farmācijas nozarē, un spēcīgākie šīs nozares uzņēmumi izvietoti tieši Olainē. Tāpēc likumsakarīgs ir fakts, ka Olaines Mehānikas un tehnoloģiju koledža atrodas pilsētā ar senām ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģiju tradīcijām.

Saruna ar Olaines Mehānikas un tehnoloģiju koledžas direktoru Juri Gerasimovu.

– Kā jūs raksturotu šo izglītības iestādi?

– Mūsu koledža ir unikāla izglītības iestāde Latvijā, kas piedāvā apgūt 1. līmeņa profesionālo augstāko izglītību ķīmijas, farmācijas, biotehnoloģiju un vides aizsardzības nozarēs, kā arī uzņem audzēkņus profesionālās vidējās izglītības līmenī, kur pēc četru gadu mācībām jaunieši iegūst gan vispārējo vidējo izglītību, gan profesiju. Pēc tam jauniešiem paveras vairākas iespējas – var turpināt izglītību jebkurā no Latvijas augstskolām; doties strādāt nozarei atbilstošā privātā vai valsts uzņēmumā; turpināt studijas šajā pašā koledžā, iegūstot pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību. Koledža sniedz plašas zināšanas, kas kalpo kā pamats sekmīgai pārkvalifikācijai vai tālākizglītībai.

– Cik lielā mērā mācību programmas tiek pakārtotas potenciālo darba devēju specifiskajām vajadzībām?

– Mums ir ļoti paveicies ar sadarbības partneriem, tai skaitā ar Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociāciju, kurā apvienoti ne tikai lielākie nozares uzņēmumi, kā AS Olainfarm, AS Grindeks un SIA Biolars, bet arī tādi kā Dobeles SIA Tenax, SIA Silvanols un citi. Strādājot kopā ar asociāciju, mēs savas studiju un mācību programmas varam piemērot darba devēju vajadzībām, jo tieši viņi ir tie, kas nosaka, kādi speciālisti ir nepieciešami šobrīd un kādas profesijas būs vajadzīgas nākotnē.

– Daudzās profesionālajās izglītības iestādēs vājais punkts ir prakse.

– Mums šādu problēmu nav, jo koledžas mācību procesā prakse ir neatņemama un obligāta sastāvdaļa. Mēs nodrošinām ar prakses vietām gan studējošos koledžas programmās, gan profesionālās vidējās izglītības līmenī. Mūsu studentus un audzēkņus labprāt pieņem praksē gan ķīmijas un farmācijas uzņēmumi, gan valsts un pašvaldību struktūrvienības, kas saistītas ar vides un dabas aizsardzību un uzraudzību. Tāpat iesaistāmies starptautiskajās studentu apmaiņas Erasmus+ mobilitātēs, un mūsu jaunieši papildina zināšanas un nostiprina profesionālās iemaņas Vācijā, Francijā, Itālijā. Savukārt pie mums mācās Vācijas jaunieši no radniecīgām izglītības iestādēm. No Vācijas kolēģiem saņemam ļoti augstu vērtējumu par mūsu uzņēmumu augsto tehnoloģisko nodrošinājumu.

– Vai jauniešiem pēc koledžas beigšanas darbu atrast ir viegli?

– Atbilde ir viena: mēs nespējam nodrošināt darba devēju pieprasījumu.

– Vai veidojat arī jaunas programmas, vai turaties pie jau pārbaudītām vērtībām?

– Līdz ar to, ka esam izveidojuši sadarbību ar AS Latvijas Finieris, kam nepieciešami iekārtu mehāniķi, šogad uzņemam audzēkņus jaunā darba vidē balstītā apmācību programmā. Šajā programmā uzņemsim jauniešus ar vidējo izglītību līdz divdesmit deviņu gadu vecumam. Apmācību ilgums būs pusotrs gads. Stipendijas apmērs no 70 līdz 115 EUR mēnesī.

Atzīmēšu, ka programmu izstrādē sadarbojamies ar Latvijas augstskolām, turklāt profilējošajos priekšmetos lekcija lasa gan LU, gan LLU vadošie docētāji, gan uzņēmumu vadošie speciālisti.

Atbilstoši darba tirgus prasībām mums ir jābūt ļoti mobiliem un jāspēj radīt apmācības sistēmu, kuras ietvaros var sagatavot konkrētajā laikā nepieciešamo profesiju speciālistus. Mēs to saucam par modulāro apmācību un strādājam pie tās attīstības – pirmajos trīs kursos jaunieši apgūst attiecīgās nozares vispārējo kursu, bet ceturtajā jau daudz šaurāku specializāciju, piemēram, par plastmasu, naftu, zālēm, parfimēriju vai vidi.

Mācās ne tikai jaunieši, bet arī pasniedzēji – pērn visi profesionālo priekšmetu pasniedzēji stažējās gan Latvijas uzņēmumos, gan brauca uz Vāciju, lai iepazītos ar jaunākajām iekārtām un tehnoloģijām, ko apgūst mūsu koledžas studenti un audzēkņi.

Savukārt sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju esam uzsākuši pētījumu par prakšu kvalitāti un nepieciešamajām izmaiņām, lai prakses laikā jaunieši iegūtu tieši to, kas būs nepieciešams darbā, un kļūtu par izciliem sava darba profesionāļiem.

– Ko gaidāt no šī gada uzņemšanas?

– Plāni mums ir grandiozi – šogad četrās koledžas līmeņa studiju programmās ir paredzētas 75 budžeta vietas. Tāpat paredzēts uzņemt trīs grupas profesionālās vidējās izglītības līmenī un vienu grupu darba vidē balstītas profesionālās izglītības programmā. Uzsveru, ka mēs esam valsts mācību iestāde un šeit audzēkņi saņem valsts stipendiju, Eiropas Sociālā fonda stipendiju, kā arī visas priekšrocības, ko piedāvā Olaines novada pašvaldība, kas nešķiro mūsu koledžas un pašvaldības skolu audzēkņus. Turklāt piedāvājam arī dienesta viesnīcu, kur maksa mēnesī ir no 14 līdz 21 eiro. Jauniešiem un viņu vecākiem iesaku izvērtēt iespējas mācīties Olaines Mehānikas un tehnoloģiju koledžā, jo šī izglītības iestāde paver ceļu spīdošai karjerai.