Olainfarm – pilsētas sākums un balsts

Olainfarm ir darbavieta vairāk nekā 1000 cilvēkiem – lielākā daļa dzīvo tepat Olainē © Ojārs Lūsis

Olaine jau kopš dibināšanas ir bijusi ķīmiķu un rūpniecības pilsēta, un arī tagad tās labklājību lielā mērā nosaka pilsētā izvietotie rūpniecības uzņēmumi, no kuriem ar lielu atrāvienu lielākais darba devējs un nodokļu maksātājs ir akciju sabiedrība Olainfarm. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 1000 darbinieku, no kuriem ap 75% ir olainieši, savukārt uzņēmuma nomaksātie pašvaldībai piekrītošie nodokļi – nekustamā īpašuma nodoklis un iedzīvotāju ienākumu nodoklis – veido ap 25% no kopējā pilsētas gada budžeta.

Vairāk par Olainfarm lomu stāsta valdes loceklis Salvis Lapiņš.

– Uzņēmums ir dibināts pirms vairāk nekā 40 gadiem. Kā zināms, lieliem un spēcīgiem uzņēmumiem mantojumā līdzi nāk ilggadēji darbinieki un nereti vienā uzņēmumā strādā vairākas paaudzes.

– Protams, arī Olainfarm pastāv šīs tradīcijas un pie mums strādā dažādu paaudžu ģimenes locekļi. Atgādināšu, ka padomju gados uzņēmums tika veidots kā vadošais farmācijas nozares uzņēmums visas Padomju Savienības ietvaros un līdz ar to tam tika piesaistīti paši labākie nozares profesionāļi – gaišākie prāti. Tagad viņi ir sasnieguši cienījamu vecumu, bet viņu pēdās seko jaunā paaudze, kas jau kopš bērnības zina, kas ir farmācijas rūpniecība, zina, kas ir Olainfarm, un izprot, cik svarīga šī nozare ir gan pilsētai, gan Latvijas tautsaimniecībai kopumā. Viss iepriekš teiktais nodrošina augstu strādājošo lojalitātes līmeni pret savu darbavietu.

Tajā pašā laikā gribu pateikt, ka farmācijas nozare attīstās ļoti strauji un vectēva laika darba paņēmieni vairs neatbilst mūsdienu standartiem, tāpēc jaunajai paaudzei ir jāmācās un jāstrādā jau citā – daudz augstākā līmenī.

Mums ir svarīgi, lai cilvēki justos piederīgi savam uzņēmumam, tāpēc, tāpat kā jebkurā citā mūsdienīgā uzņēmumā, arī mēs daudz darām, lai saliedētu kolektīvu – rīkojam dažādus gadskārtu pasākumus un neiztiekam arī bez tik iecienītajām sporta spēlēm, kas šogad pulcēja vairāk nekā 500 dalībnieku. Zināmā mērā mums to ir viegli izdarīt, jo absolūti lielākā daļa mūsu darbinieku dzīvo Olainē, tātad ir ne tikai kolēģi, bet arī kaimiņi un draugi, kuru bērni iet vienā skolā, kuri apmeklē vienus kultūras pasākumus un kopā svin svētkus un jubilejas. Savstarpējās darbinieku neformālās attiecības mums dod iespēju piesaistīt kolektīvam nepieciešamos speciālistus, jo visi šeit viens otru pazīst – zina, ko viņi prot un kā uztver dzīvi un darbu. Protams, ja nepieciešams kāds speciālists, kāda Olainē nav, meklējam Rīgā vai citviet.

Esam novērojuši vēl vienu interesantu un priecējošu procesu – arī tie speciālisti, kas nāk no Rīgas, bieži vien ar ģimeni pārceļas uz Olaini, jo te ir visa nepieciešamā izglītības, sporta un kultūras infrastruktūra, kā arī Rīga atrodas vien 15 minūšu braucienā. Lieliski sakārota ir arī sabiedriskā transporta sistēma.

– Vai Olainfarm atbalsta nozarei atbilstošas izglītības iestādes, lai nodrošinātos ar augstas raudzes speciālistu pieejamību arī nākotnē?

– Olainfarm sadarbojas praktiski ar visām augstākajām un vidējām profesionālajām izglītības iestādēm, kas sagatavo ķīmiķus un farmaceitus, tai skaitā Rīgas Stradiņa universitāti, RTU, LU, kā arī Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžu. Mēs kopīgi īstenojam vairākus ES un citu finanšu instrumentu finansētus izglītības projektus, kā arī piedāvājam prakses vietas topošajiem nozares speciālistiem. Es uzskatu, ka neviena izglītības sistēma nevar pilnībā sagatavot konkrētā uzņēmuma darba specifikai atbilstošu speciālistu, jo katrā uzņēmumā ir savas nianses, tāpēc mēs nesūkstāmies par jauno speciālistu sagatavotību darbam tieši mūsu uzņēmumā, bet gan palīdzam viņiem augt un attīstīties pieredzējušo kolēģu vadībā.

– Vai, jūsuprāt, esošā izglītības sistēma, sākot no bērnudārza, ir ķīmiskās un cita veida rūpniecības attīstībai piemērota?

– Cilvēks no dabas ir slinks, un tāpēc jaunieši bieži izvēlas mācīties nevis ķīmiju, fiziku, matemātiku, kas ir salīdzinoši grūti priekšmeti, bet gan apgūst humanitāras zināšanas. Taču, ja kopš bērnības tiek radīta interese par dabas zinātnēm, tad interese pārspēj slinkumu. Uzskatu, ka šajā jomā valsts izglītības sistēmai vēl ir kurp tiekties.

Kā farmācijas nozares pārstāvis varu teikt, ka darbs šādiem speciālistiem Latvijā būs, jo mūsu valstī farmācija ir ļoti attīstīta un ar katru gadu vairāk kļūst ar šo nozari saistīto uzņēmumu, līdz ar to arī palielinās tajā nodarbināto skaits – faktiski mēs šajā jomā esam absolūti līderi ļoti plašā reģionā, turklāt valdība to ir definējusi kā prioritāru nozari. Pagaidām Olainfarm nejūt akūtu speciālistu trūkumu, bet, zinot mūsu darbinieku vecumu, redzam, ka pēc gadiem pieciem notiks strauja paaudžu maiņa un mums atkal būs ļoti nepieciešami jauni, ļoti labi sagatavoti un radoši ķīmiķi. Ir īstais laiks iet mācīties!

– Pamatu pamats farmācijas nozares attīstībai ir zinātne. Cik spēcīga tā šobrīd ir Latvijā?

– Te nu jāsaka paldies, ka Organiskās sintēzes institūts bija viens no tiem, kuru, pateicoties profesora Ivara Kalviņa ieguldījumam, izdevās ne tikai saglabāt, bet arī šodien tas ir nepārtrauktā attīstībā un ieguvis plašu starptautisku skanējumu. Farmācijas nozarei Latvijā tas ir liels ieguvums.

– Olainfarm ir lielākais darba devējs, bet vai uzņēmuma klātbūtni jūt arī citi pilsētnieki?

– Es varu droši teikt, ka Olaine ir mūsu pilsēta, jo mēs nestāvam malā, bet iesaistāmies visos pilsētai un tās cilvēkiem nozīmīgos pasākumos un projektos. Faktiski neviens notikums nenotiek bez mūsu līdzdalības, ieskaitot pilsētas svētkus, boksa turnīrus, pašdarbnieku koncertus, deju festivālus un skrējienus. Drīzumā būs spēkavīru čempionāts un velomaratons – es noteikti neesmu nosaucis visu, ko mēs atbalstām. Mums prieks arī par mazajiem futbolistiem, bet par savu audžubērnu, kam palīdzējām izkļūt plašajā pasaulē, uzskatām Latvijas inline hokeja komandu, kas bāzējas Olainē. Šis sporta veids Latvijā gan vēl nav īpaši populārs, bet Latvijas izlase jau ir iekļuvusi pasaules inline hokeja apritē. Mūsu lolojums ir arī jaunais vokālais talants Viktorija Jansone, par kuru mēs vēl daudz dzirdēsim.

Mēs esam daļa no pilsētas un priecājamies, ka esam pietiekami bagāti, lai dalītos un sagādātu prieku arī citiem!