Francija: Brisele nevar diktēt ekonomikas politikas

Francijas prezidents Fransuā Olands un premjerministrs Žans Marks Ero izteikušies, ka Briselei nav tiesību viņiem norādīt, kuras ekonomikas reformas Francijai nepieciešams īstenot.

Intervijā ziņu aģentūrai AFP Olands trešdien sacīja: "Eiropas Komisija (EK) nevar pavēlēt mums, kas mums jādara. Tā var vienkārši pateikt, ka Francijai ir jālīdzsvaro tās budžets, un tā ir taisnība."

"Attiecībā uz pensijām - tā ir diskusija, kuru mēs veiksim ar mūsu sociālajiem partneriem," norādīja Olands. "Mēs esam cienījuši mūsu apņemšanos Eiropai samazināt deficītu. Taču saistībā ar strukturālajām reformām, jo sevišķi pensiju reformu, tas ir atkarīgs no mums un tikai mums, kā vislabāk sasniegt šo mērķi."

Francijas premjerministrs paudis līdzīgu nostāju, trešdien Parīzē tiekoties ar bijušo Vācijas kancleru Helmutu Šmitu.

"Mēs īstenosim reformas pēc saviem ieskatiem," norādīja Ero. "Domājot par pensiju reformu, tā ir nepieciešama nevis tāpēc, ka Brisele to ir pieprasījusi, bet gan tāpēc, ka mēs zinām, ka tā ir nepieciešama."

Premjers piebilda, ka viņa reformu programma palīdzēs atjaunot Francijas "vadošo pozīciju Eiropā".

Šādi komentāri izteikti pēc tam, kad EK trešdien publiskoja rekomendācijas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp Francijai.

EK norādīja, ka Francijai nepieciešams reformēt tās dārgo pensiju sistēmu un liberalizēt darba tirgu, lai tā spētu atveseļot ekonomiku un stabilizēt valsts finansiālo stāvokli.

Komisija pavēstīja, ka valstij nepieciešams "līdz šā gada beigām īstenot pasākumus, lai reformētu pensiju sistēmu un nodrošinātu tās līdzsvaru ne vēlāk kā līdz 2020.gadam".

Novecojošo iedzīvotāju skaitam paaugstinot pensiju izmaksas, valdībai nāksies indeksēt maksājumus, pielāgot pensionēšanās vecumu un samazināt kopējās sistēmas izmaksas, vienlaikus nepalielinot slogu uz darba devējiem.

Komisija arī Francijai piešķīra papildu divus gadus, lai tā samazinātu budžeta deficītu no 3,9% šogad līdz 3,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP) nākamgad un 2,8% - 2015.gadā.

Pašreizējās aplēses liecina, ka budžeta deficīts šogad veidos 3,9% no IKP un 4,2% nākamgad, ekonomikai 2013.gadā sarūkot par 0,1%.

EK norāda, ka, lai sasniegtu jaunos mērķus, Francijas valdībai nepieciešams turpināt jau īstenotos pasākumus darba tirgus liberalizēšanai, fiskālās sistēmas uzlabošanai un ierobežojošās prakses likvidēšanai ekonomikā.

Turklāt Francijai arī nāksies samazināt darbaspēka izmaksas darba devējiem, tostarp to sociālā nodrošinājuma maksājumus, uzlabot pakalpojumu un eksporta nozaru konkurētspēju, jo sevišķi mazo un vidējo uzņēmumu starpā, ka arī racionalizēt nodokļu sistēmu, norāda EK.

Latvijā

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) aicina veidot ilgtspējīgu atbalsta programmu ārvalstu kino uzņemšanai Latvijā, tā stiprinot vietējās kino nozares attīstību un piesaistot investīcijas, aģentūru LETA informēja partijā.

Svarīgākais