Saeimā iesniedz iniciatīvu noteikt atbildību par Saeimas deputāta zvēresta laušanu

Portāls "Mana balss" iesniedzis Saeimas Juridiskajai komisijai un Saeimas frakcijām likumdošanas iniciatīvu, kas paredz noteikt atbildību par Saeimas deputāta zvēresta laušanu.

Iniciatīvā aicināts likumā noteikt, ka deputāta zvēresta laušanas gadījumā deputāts zaudē mandātu un turpmāk vairs nevar kandidēt uz Saeimu. Tāpat šāds deputāts vairs nevarētu ieņemt citus amatus valsts pārvaldē un pašvaldībās. Par iniciatīvu nedēļas laikā ir parakstījušies jau apmēram 12 600 Latvijas pilsoņu. Šāda iniciatīva tapusi pēc tam, kad atklājās, ka parakstu vākšanā Satversmes grozījumu ierosināšanai par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai piedalījās deputāts Nikolajs Kabanovs ("Saskaņas centrs", SC).

Saeimas deputāts, uzņemoties Saeimas deputāta pienākumus, saskaņā ar Satversmes 18.pantu dod zvērestu (svinīgo solījumu ): "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Tradicionāli zvērests kalpojis par augstāko savu vārdu patiesības apliecinājumu, definējot nepārkāpjamus ideālus. Bet zvēresta laušana nav savienojama ar godu, un tā pielīdzināma nepatiesas liecības došanai. Tādēļ par kļūmīgu uzskatāma situācija, ka Saeimas deputāta zvēresta laušana Saeimas Kārtības rullī ir pielīdzināta nenozīmīgam pārkāpumam, par kuru paredzētais sods ir rājiens. Tas degradē zvēresta nozīmi un diskreditē Saeimas deputāta statusu, kā arī mūsu valsti kopumā, norāda iniciatīvas iesniedzēji.

Latvijā

Par Valsts kontroles (VK) revīzijā kritizēto Zemkopības ministrijas (ZM) īstenoto elektroautomobiļu uzlādes staciju projektu ir jāuzdod jautājumi arī toreizējiem zemkopības ministriem Kasparam Gerhardam (NA) un Didzim Šmitam (AS), intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais