Saeimas komisija informēs premjeru un Saeimas prezidiju par Vilnīša necienīgo rīcību pret parlamentu

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija ar vēstuli vērsīsies pie premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") un Saeimas prezidija, norādot uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša necienīgo rīcību pret parlamentu.

Lēmumu premjeram un Saeimas prezidijam nosūtīt vēstuli Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija pieņēma sēdē trešdien.

Par šādu rīcību deputāti izšķīrās, ņemot vērā, ka KNAB priekšnieks iebilda pret Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētāja Alekseja Loskutova ("Vienotība") un citu tautas kalpu ierosinājumu pieaicināt sarunā ar parlamentāriešiem arī KNAB padomes locekļus un ar mutvārdu rīkojumu aizliedzis piedalīties sēdē biroja darbiniekiem, kas, operatīvi reaģējot, bija atnākuši.

Loskutova vadītā apakškomisija uzskata, ka ir pārkāptas Satversmē un Saeimas Kārtības rullī deleģētās deputātu tiesības pieprasīt biroja padomes kā institūcijas, kā arī atsevišķu amatpersonu viedokli par KNAB darbību. Turklāt būtiski apgrūtināts parlamentārās kontroles iespējas.

Līdz ar to apakškomisijas deputāti uzskata, ka ar savu rīcību Vilnītis paudis klaju necieņu pret Saeimu.

Jau vēstīts, ka ierosinājums lemt, vai informēt premjeru un Saeimas prezidiju par KNAB priekšnieka Vilnīša parlamentārās uzraudzības traucēšanu un pausto necieņu pret Saeimas deputātiem, no apakškomisijas izskanēja pēc otrdienas KNAB apmeklējuma, uz kurieni devās apakškomisijas deputāti Loskutova vadībā.

Bija plānots, ka komisijas sēdē tiks apspriesti KNAB 2010.gada otrā pusgada darba rezultāti un šā gada prioritātes. Komisijas vārdā jau pirms pusotra mēneša bija nosūtīta vēstule KNAB ar lūgumu nodrošināt šajā komisijas sēdē padomes locekļu - nodaļu priekšnieku - dalību. Taču Vilnītis šādu nepieciešamību nesaskatīja. Viņš atbildēja, ka daudz lietderīgāk viņiem ir veikt savus tiešos pienākumus, nevis atrasties komisijas sēdē. Turklāt viņš atgādināja, ka sēdē taču piedaloties arī abi vietnieki un birojs esot cītīgi gatavojies deputātu uzņemšanai.

Pēc šādas atbildes komisijas locekļu vidū izraisījās diskusijas, un Loskutovs paziņoja, ka KNAB priekšnieka attieksme pret Saeimu ir dīvaina, ja reiz deputāti vēlējušies nodaļu vadītāju klātbūtni, bet Vilnītis uzskata, ka labāk zinot, ar ko deputātiem jārunā.

Aģentūra BNS novēroja, ka zālē tomēr atradās desmit no 13 biroja padomes locekļiem, kuri speciāli uz sēdi gan netika aicināti, taču viņiem netika liegts sēdi apmeklēt.

Pēc Loskutova teiktā, ņemot vērā KNAB priekšnieka iebildumus pret nodaļu vadītāju piedalīšanos komisijas sēdē, lielākā daļa apakškomisijas deputātu nobalsoja par komisijas sēdes pārcelšanu uz citu laiku.

Latvijā

Kāpēc bruņotie spēki nenotrieca ar sprāgstvielām aprīkoto krievu dronu, kāpēc nebrīdināja par civilo aizsardzību atbildīgos? Šie bija tikai daži no neatbildētajiem jautājumiem pēc Krievijas palaistā drona nokrišanas Gaigalavā. Viena no nepateiktajām atbildes daļām slēpjas faktā, ka Militārajai policijai par nokritušo objektu paziņoja policija, savukārt tā saņēma zvanu no vietējā iedzīvotāja, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”. Lai arī nepatīkama un kļūdu pilna, šī bijusi laba mācībstunda nākotnei. 

Svarīgākais