Šā gada septembris Latvijā - siltākais novērojumu vēsturē

© Dmitrijs Suļžics/MN

Lai gan mēneša beigās laiks Latvijā kļūs ievērojami vēsāks, prognozes liecina, ka otro gadu pēc kārtas būs pārspēts siltākā rudens mēneša rekords.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, septembra pirmo 20 dienu vidējā gaisa temperatūra sasniedza +17,3 grādus. Sagaidāms, ka visa mēneša vidējā gaisa temperatūra pazemināsies līdz +16 grādiem.

Pagājušā gada septembrī, kas kļuva par siltāko rudens mēnesi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, mēneša vidējā gaisa temperatūra bija +15,8 grādi, savukārt iepriekšējais septembra rekords bija +15,2 grādi 1934. gadā.

Kopš mēneša sākuma Latvijā pārspēti 87 karstuma rekordi, tādējādi septembris kļuvis par temperatūras rekordiem bagātāko mēnesi šogad. Šogad kopumā krituši jau 288 siltuma rekordi, bet laboto aukstuma rekordu skaits ir vien septiņi.

Pagājušā gada septembrī tika pārspēti 110 siltuma rekordi, 2023. gadā kopumā - 280 siltuma un 55 aukstuma rekordi.

Jau ziņots, ka šīs nedēļas beigās Latvijā gaidāms straujāks temperatūras kritums, un septembra pēdējās divas dienas būs arī mēneša vēsākās dienas, prognozē sinoptiķi.

Naktī uz pirmdienu, 30. septembri, pirmo reizi kopš maija gaisa temperatūra vietām valstī var noslīdēt nedaudz zem nulles.

Latvijā

Speciālos avio līgumreisus valsts amatpersonas varēs izmantot gan ārkārtas situācijās vai izņēmuma stāvoklī, gan gadījumos, kad regulārie komercreisi ir jāgaida ilgāk par 12 stundām pirms vai pēc apmeklējamā pasākuma, paredz Valsts kancelejas (VK) izstrādātie grozījumi regulējumā par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi.

Svarīgākais