Brīvdienās straujākais ūdens līmeņa kāpums gaidāms Daugavā un Gaujā

Brīvdienās straujākā ūdens līmeņa paaugstināšanās gaidāma Daugavā un Gaujā, šo upju krastos applūdīs plašākas teritorijas, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) hidrologi.

Arī citās upēs turpināsies noteces palielināšanās, brīvdienās gaidāmā brāzmainā vēja ietekmē saglabāsies augsts ūdens līmenis Baltijas jūrā un Rīgas līcī ietekošo upju grīvu posmos, kā arī Pierīgas ezeros.

LVĢMC rīcībā piektdien bija ziņas, ka no krastiem izgājusi Amata, Lielā Jugla, Salaca, Aiviekste, Dubna, atsevišķos posmos arī Lielupe un Gauja, tāpat sākusies palieņu applūšana Daugavā posmā no Lauceses ietekas līdz Līksnai. Pārplūdusi arī Rēzeknes upe, Misas upe Zemgalē, kā arī vairākas mazās upes Vidzemē un Latgalē.

Pagājušajā diennaktī Daugavas augštecē Krievijā un Baltkrievijā ūdens līmenis paaugstinājās par vairāk nekā metru, tādēļ arī Daugavā Latvijas teritorijā tuvākajās diennaktīs gaidāms būtisks līmeņa kāpums. Ūdens līmeņa paaugstināšanās Daugavā turpināsies arī nākamās nedēļas sākumā, gaidāma plašāku teritoriju applūšana, jo īpaši posmā no Daugavpils līdz Līvāniem.

Jau ziņots, ka Pļaviņu ūdenskrātuvē situācija vairs nav bīstama un šeit lieli plūdi nedraud.

Tuvākajās dienās turpināsies arī zemāko teritoriju applūšana Gaujas krastos, tostarp pie Valmieras, prognozē LVĢMC speciālisti.

Svarīgākais