Ledus iešana sākusies arī Lielupē pie Jelgavas

Sestdien pulksten 11.30 sākusies ledus iešana Lielupē pie Jelgavas, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Sestdienas rītā Lielupē Jelgavas - Kalnciema posmā vēl saglabājās ledus sega, bet vēlāk sākās ledus kustība. Sestdien ledus sakustējies arī Daugavā pie Jēkabpils.

Jau vēstīts, ka situācija Latvijas upēs saglabājas mierīga, turpinās ledus iešana atsevišķos Daugavas posmos, pastāstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidroloģe Irēna Nikoluškina.

Daugava pie Krāslavas piektdienas rītā bija brīva no ledus, bet sestdienas rītā upi atkal piepildījuši ledus gabali, tādēļ ūdens līmenis šeit cēlies par 63 centimetriem (cm). Citviet Daugavā ūdens līmenis pagājušajā diennaktī paaugstinājies par 10-20 cm. Lejpus Daugavpils upi pārsvarā klāj ledus sega, ledus saglabājas arī Daugavas augštecē.

Gaujā un Lielupē pagājušajā diennaktī bijušas nelielas līmeņa svārstības. Gauja daudzviet jau brīva no ledus, ledus izgājis arī Lielupes augštecē. Pagājušajā diennaktī izgāja ledus Lielupē pie Staļģenes, tādēļ tur ūdens līmenis pazeminājās par 46 cm.

Lielupes pietekās atsākusies ūdens līmeņa paaugstināšanās, pagājušajā diennaktī tā vēl bija neliela - par 5-22 cm. Savukārt Kurzemes upju līmenis paaugstinājās par 10-64 centimetriem, vienīgi Ventā pie Kuldīgas turpinājās līmeņa pazemināšanās, jo upē lejpus pilsētas strauji kūst ledus, kas iepriekš kavēja ūdens plūsmu.

Arī citās upēs atsākusies pakāpeniska ūdens līmeņa paaugstināšanās. Aiviekstē ledus daudzviet jau izkusis, arī Ogrē augšpus pilsētas ledus saglabājas tikai gar krastu.

Tuvākajās diennaktīs ūdens līmenis paaugstināsies straujāk, Kurzemes upēs līmeņa pieaugums turpināsies tikai dažas dienas, jo tur sniegs pārsvarā jau nokusis, prognozēja hidroloģe. Ledus iešana turpināsies Lielupē Jelgavas - Kalnciema posmā, kā arī Daugavā Krāslavas - Daugavpils posmā un pie Jēkabpils. 3.-4. aprīlī iespējama ledus iešana arī Daugavpils - Jēkabpils posmā.

Svarīgākais