Kremlī izpļāpājas, kad Putins varētu beigt karu Ukrainā

© depositphotos.com

Krievijas “politiskā elite” negaida “neprognozējamas, globālas un dramatiskas” pārmaiņas valstī Vladimira Putina jaunā prezidenta termiņa laikā.

Kā raksta neatkarīgais Krievijas izdevums Meduza, atsaucoties uz avotiem Kremlī, Krievijas valdībā un Vienotajā Krievijā, represijas pret nevēlamajiem turpināsies, taču tas ir diezgan paredzami.

"Šī ir valsts kara stāvoklī, kas dzīvo ar saukli "Viss uzvarai." Precīzāk, prezidents vēlētos, lai tā dzīvotu. Šeit nav vietas disidentiem, gejiem un tā tālāk Viss ir pakārtots karam,” komentēja Kremlim tuvu stāvošs avots.

Avoti vēsta, ka terorakts Crocus City Hall būtiski neietekmēs politiskos un militāros procesus Krievijā.

"Krievijas politiskās sistēmas “kaut kādas jaunas kontūras” var parādīties tikai pēc iebrukuma Ukrainā beigām - vai pēc vismaz kaut kāda pamiera noslēgšanas. Kamēr notiek karš, nav jēgas gaidīt nekādas izmaiņas,” saka sarunbiedrs.

Visi Meduza avoti ir pārliecināti, ka Putins grasās turpināt karu. Tomēr viņu vērtējumi par to, kādus mērķus viņš tagad izvirza šajā sakarā, atšķiras. Tādējādi viens no Kremlim pietuvinātajiem sarunu biedriem uzskata, ka pēc neveiksmīgā Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukuma Putins “izjuta Ukrainas vājumu un ir gatavs doties uz uzvaru - pat uz Kijevu - un viņam ir vienalga, kāda ir cena."

"Ja būs nepieciešama mobilizācija, viņš par to paziņos. Ja vajadzēs vēl vairāk novirzīt ekonomiku karam, viņš to virzīs. Viņš rīkojas principa pēc," stāsta viens no avotiem.

Cits Kremlim pietuvināts sarunu biedrs, gluži pretēji, uzskata, ka Krievijas augstākā vadība izvirza sev “reālākus mērķus”, proti, Harkivas ieņemšanu un pakāpenisku “operācijas” izbeigšanu pēc tam.

Saskaņā ar Meduzas avotiem "Krievijas elitē", augstas amatpersonas ir pārliecinātas, ka Krievijas armija ir spējīga ieņemt Harkivu, bet tālāka virzība dziļāk Ukrainā būs "sarežģīta".

"Šī ir arī simboliska uzvara. Pilsēta ar vienu miljonu iedzīvotāju, kurā ir daudz krievvalodīgo," saka viens no sarunu biedriem.

Vienlaikus visi avoti atzīmē, ka viņu rīcībā nav informācijas, ka lēmums par vērienīgu uzbrukumu Harkivai jau būtu pieņemts. Tomēr viņi piekrīt, ka tas ir "ļoti iespējams scenārijs", kas teorētiski varētu prasīt jaunu mobilizācijas vilni.